Posted on

Kot ste že opazili smo veliki ljubitelji narave, radi se sprehajamo po gorah, ampak radi tudi obiščemo razne slapove, če so kje v bližini. Dosti krat, ko iščemo ideje kam v gore pogledamo, če je v bližini tudi kakšen slap. Slapov smo že kar nekaj obiskali, ki so pri nas kar fantastični in vredni ogleda. Lahko rečem, da so slapovi Slovenije res lepi. Seveda največ smo jih obiskali takrat, ko smo hodili 10 let na počitnice v Trento, tam pa slapov ne zmanjka. Nekatere smo obiskali tudi vsako leto, nikoli se jih nismo naveličali. V nadaljevanju bom opisal kar nekaj slapov, ki smo jih obiskali, opisal bom kako priti do njega, kje se nahaja, slika pa vas naj prepriča, da ga tudi vi obiščete. Najboljše, pa da jih obiščete, ko ni snega, da je pot varna in tudi vi se boste bolj varno počutili, ko se boste vzpenjali do njega.

logarska dolina
Slap Rinka
Slap Boka

Ko se peljete iz Bovca proti Kobaridu, pred mostom Boka boste opazili table in tudi parkirišče. Mesta sigurno ne morete zgrešiti. Ko se boste sprehodili po mostu, boste že zagledali 106 metrov visok slap Boka. Že od tukaj je pogled na njega čudovit, imate pa na izbiro, da greste nekje 40 minut do razgledne točke, pot je lepo označena in primerna za vse. Lahko se podate po strugi, ampak pazite, da ne zdrsnete kje v vodo. Lahko pridete kar daleč, če malo preskakujete velike balvane v potoku. Lahko pa greste vse do njegovega izvira, tudi ta pot je lepo označena, ampak ni primerna za otroke. Sami se odločite, kje je najlepši razgled za vas in do kod boste šli.

slapovi slovenije
Slap Virje

Ko se boste potepali v Bovcu, se v centru podajte mimo cerkve do vasi Kaninska vas, nato pa greste v križišču levo navzdol za Plužno, v vasi pa greste desno navzgor in se pripeljete na parkirišče v gozdu. Poleg so tudi table za slap Virje. Če kje ne veste kam zaviti, vas bodo prijazni domačini tudi pravilno usmerili. Od parkirišča se usmerite navzdol po cesti. Ko se boste spuščali, boste že slišali šumenje slapa. Ko boste prišli do njega poleti, boste prišli tudi na pravo kopališče. Ljudje se tukaj kar na veliko poleti hladijo v mrzli vodi, meni osebno je voda vedno bila mrzla, tako da se nisem nikoli tukaj kopal. Slap Virje ni nekako velik, saj je velik samo 12 metrov in širok nekje 20 metrov. Je pa na pogledat res nekaj fantastičnega, nekaj posebnega. Lahko greste tudi nad njega, pogled v majhno jezero je od zgoraj fantastičen.

Slap Kozjak

V mestu Kobarid greste čez most in za Drežnice, takoj za mostom boste videli parkirišče, ki je tudi za plačati. Nato greste po označeni cesti čez travnike in ob reki Soči. Nato vas pot popelje v gozd, kjer najprej pridete malo pred mostom do prvega malega slapu Kozjak. Če ga hočete slikat morate se malo spustiti in ga boste pod mostom zagledali. Dalje po cesti , ki je tudi označena greste do velikega slapa Kozjak, pot vas vodi ob potoku. Po novem je malo preden vidite slap tudi vstopnina. Malo pred koncem je pot speljana po leseni poti ob steni. Pripelje vas v eno votlino, kjer se skriva čudovit slap Kozjak, je skoraj v temi, samo zgoraj boste opazili malo odprtino, kjer pride svetloba do njega. Obiščete ga lahko vsi, saj je na koncu pot lepo zavarovana in speljana za vse starosti.

slapovi slovenije
Mali slap Kozjak
slapovi slovenije
Velik slap Kozjak
Zapotoški slapovi

Ti slapovi so mogoče malo skriti, ampak so vredni ogleda ter raziskovanja. V Trenti se morate naprej zapeljati do koče pri izviru Soče, nato pa nadaljujete po cesti naprej. Peljete se do konca ceste, kjer boste videli parkirišče. Parkirišče se imenuje Flori Zadnja Trenta. Tu boste opazili kar nekaj tabel za Jalovec, Bavški Grintavec, ter slapovi Suhega Potoka. Vi se podate na cesto za Bavški Grintavec in slapove. Greste, kot po enem melišču, kjer vas obdajajo prekrasni pogledi na gore. Ko boste prišli v gozd boste tudi opazili lesene table za slapove, vi se samo držite oznak, kjer boste prišli tudi do potoka in boste morali malo prečkat vodo. Prvi slap se skriva malo v ozadju, ampak si tudi včasih splača zmočit čevlje, če si neroden.

Ta slap pa ni edini, malo pred to steno, ki se skriva slap, moraš se povzpeti malo gor v gozd, pot hitro poiščeš, se ne izgubiš, res pa da ni označeno. Če greste navzgor, boste našli še kar nekaj teh slapov, ki so vredni ogleda, vse do zadnjega, ki pa je do njega treba malo poplezati. Poiščite pot in se povzpnite vse do zadnjega Zapotoškega slapa.

slapovi slovenije
slapovi slovenije
slapovi slovenije
Slapovi Fratarice oziroma slap Parabola

Iz Bovca se peljete proti mejnemu prehodu Predel, ampak samo do Log pod Mangartom. Mi nikoli nismo prav našli poti, ki bi nas že usmerila v Logu. Vedno smo pustili avto ob potoku Koritnica ter prečkali potok. Na drugi strani potoka boste opazili pot v gozd, še prej pa staro bajto. Nato je lepo pot označena in shojena, mogoče edino začetek je težko najti, samo če smo ga mi ga boste tudi vi. Tukaj se tudi skriva več slapov, ki imajo imena. Najlepši je slap Parabola, ki je velik 48 metrov. Do njega se lahko spustite, mogoče je pot videti malo spolzka in nevarna, ampak mi smo se vedno do njega spustili brez skrbi. Če po poti v gozdu nadaljujete, boste še našli več slapov, ki so vredni ogleda. Vzemite si čas za raziskovanje.

Slap Brinta in Gregorčičev slap

V mestu Kobarid greste za vas Kamno, nato pa vas Vrsno in nato Selce. Prišli boste v strnjeno vas in opazili malo parkirišče ter tudi tablo za ta dva slapova. Pot gre najprej malo po vasi, nato čez travnik oziroma pašnik v gozd. Pot se najprej zelo spusti. Najprej pridete do križišča, kjer boste levo opazili slap Brinta, malo boste morali preplezati balvane, da pridete do njega. Nato se vrnete nazaj in greste desno še do Gregorčičevega slapa. Splača se sprehoditi do njega, čeprav zna poleti biti kar vroče.

slapovi slovenije
Brinta
Gregorčičev slap
Belopotoški slap in slap pod Komarčo

V dolini Zadnjice, ki se zapeljete v Trenti pri serpetini številka 50. takoj, ko zavijete nekaj metrov naprej je parkirišče. Nato se podate naprej po cesti in ko pridete do tabel, greste najprej po cesti za Pogačnikov dom. Nekje po 15 minutah, boste slap že slišali in tudi cesto boste opazili oziroma potko dol k potoku. Vi samo pojdite po potki, ki vas pripelje do Belopotoškega slapu. Tukaj se lahko poleti tudi malo skopate.

Nato se podajte nazaj do tabel in greste po cesti naprej za Triglav. Prelepa Zadnjica se kar vleče, ampak spremljajo vas prelepi razgledi. Vi samo spremljate tablo za Triglav, ampak enkrat boste opazili tudi tablo za Komarčo. Tukaj boste tudi opazili v steni lep slap pod Komarčo. Uberite pot do slapa, iščite pot kjer se slap najlepše vidi.

To je opisana samo peščica slapov, ki smo jih že obiskali. Obiskali smo še kar nekaj slapov, lahko jih tudi nekaj omenim, kot so slap Peričnik (blog o slapu Peričnik si lahko preberete TUKAJ), slap Savica, Stegovniški slap, zg.in spodnji slap Martuljek, slap Govca. Slapov je ogromno pri nas, samo poiskati jih je treba. Prej se prepričajte kakšna je pot do slapa. Vedno bodite primerno obuti, ko se odpravljate h kakšnem slapu, saj vas vedno lahko čakajo kakšna presenečenja, skale ali kaj podobnega. Upam, da vam bo kaj koristilo in se boste tudi vi do katerega slapa podali v prihodnjih dneh. Slapovi Slovenije so res čudoviti.

slapovi slovenije
Peričnik
slapovi slovenije
Zgornji slap Martuljek
slapovi slovenije
Stegovniški slap

One Reply to “SLAPOVI SLOVENIJE”

Comments are closed.