Posted on

Radhošt je 1129 metrov visoka gora na Češkem. Mi smo jo obiskali med našim dopustom. Iz vrha so prelepi razgledi na okolico in pa na vrhu je tudi lesena cerkev. Boste pa na vrh šli po lepo speljani cesti in pa tudi zgrešit ne boste mogli, ker gre prav na Radhošt res veliko ljudi. Vam pa priporočam obisk, pot je primerna za otroke in tudi za starejše. Mi smo se za obisk te gore odločili zaradi cerkve na vrhu, zaradi razgledov in pa, ker smo tako ali tako ljubitelji gora. Prav tako smo isti dan obiskali še Stezka Valaška, ki je pa v bistvu pot med krošnjami. Radhošt in Stezka Valaška je nekaj kar obiščite če ste kdaj tam.

radhošt in stezka valaška
OPIS POTI IN DOSTOP:

Najprej se morate odpeljati v Pustevny. Tukaj je označeno parkirišče, ki je tudi za plačati. Takrat, ko smo mi bili tam je parkirnina znašala 150 čeških kron, kar je 6 EUR. Parkirišče je kar veliko, ampak vseeno priporočam, da pridete zgodaj, da vam slučajno mest ne zmanjka.

radhošt in stezka valaška

Potem se pa od parkirišča kar podajte dalje po asfaltni cesti. Ta vas bo pripeljala do manjšega križišča, kjer morate zaviti levo. Tukaj je tudi ta vasica Pustevny, kjer boste našli res veliko enih tržnic in tudi gostiln, kjer lahko kaj pojeste in popijete. Cesta vas bo vodila najprej do poganskega kipa.

radhošt in stezka valaška

Tukaj je tudi ena stojnica s spominki. Od tega kipa greste kar dalje po cesti. Med potjo lahko tudi greste malo dol iz ceste in si pogledate razglede, ki bodo ob jasnem vremenu res lepi.

Vas pa bo cesta potem dalje pripeljala najprej do koče in potem do vrha, kjer pa stoji že prej omenjena lesena cerkev. Ne vem, če kje v Sloveniji lahko najdete te lesene cerkve, ker so te cerkve res nekaj posebnega. Lahko greste tudi v notranjost cerkve in si jo ogledate. Prav tako se lahko povzpnete na stolp. Vzpon na stolp je potrebno plačati, mislim da je bilo okrog 50 centov.

Vzpon na Radhošt je trajal nekje 1 uro. Pot res ni zahtevna in je primerna za vse.

radhošt in stezka valaška
KAJ ŠE SI OGLEDATI?

Mi pravzaprav nismo imeli v načrtu ničesar drugega, kot se samo sprehoditi po tej vasici Pustevny. Smo pa med raziskovanjem tam našli pot med drevesi oziroma Stezka Valaška. Najprej sem jaz šla vprašat za ceno in pa če so sploh psi dovoljeni. Cena za odraslo osebo je bila 220 čeških kron, kar je nekje 8,60 EUR, prav tako so pa psi dovoljeni. Je pa pot med drevesi oziroma Stezka Valaška med visoko sezono odprta med 9. in 18. uro. Odločili smo se, da gremo tudi mi. Pot je res čudovita. Celotna pot je dolga kar 660 metrov. Največja višina, ki jo dosežete je 15,2 metra.

Med potjo je tudi tako imenovan Himalajski most. Zelo dobro, da so si izmislili ta most, ker je ga super za prečkati.

Videli boste okolico, na vrhu pa še pojdite na stekleno ploščat. Sama nisem šla gor, ker vem da me je strah višine in si nisem upala.

radhošt in stezka valaška

Na tistih tržnicah, ki sem jih prej omenila si kupite Tvarohovy z različnimi nadevi. Je pa to sladka jed. Mi smo kupili štiri različne okuse, mak, marelična marmelada in slivova marmelada ter pa s skutinim nadevom. Priporočam, da si kupite to jed in pa mogoče več različnih okusov. Lahko si kupite celi krog, polovico ali pa samo četrtino, kot smo to storili mi.

Jaz sem še kupila Pernikove uši, ki pa so po okusu kot neki medenjaki.

radhošt in stezka valaška

Radhošt in Stezka Valaška sta res super destinaciji. Za to si kar vzamite celi dan. Kot sem že rekla se iz obeh vidi prelep razgled na okolico. Se pa oboje nahaja na meji med severno in južno Moravijo.