Booking.com
Posted on

Med samim načrtovanjem našega dopusta sva z mamo zasledili tudi nek vrh na Poljskem. Ko sva malo pogledale sva ugotovile, da je iz kampa in do izhodišča samo ena ura vožnje. Seveda je potem ta gora prišla v naš načrt, saj je tudi sam razgled iz vrha bil videti fantastičen. Trzy Korony je gora, ki se nahaja v nacionalnem parku Pieniny. Bolj kot gora, bi lahko rekli hrib, saj je visok samo 982 metra.

trzy korony
Izhodišče:

Izhodišč od kjer lahko dosežete vrh Trzy Korony je kar nekaj. V nadaljevanju bom opisala pot iz vasi Kroscienko nad Dunajcem. Od tukaj in do samega vrha je nekje 2 uri hoje. Avto morate parkirati kjerkoli boste našli prostor v vasi, kar zna biti kar težko, kot se je zgodilo nam. Prostor za parkiranje smo s težavo našli, ampak na koncu smo ga.

trzy korony
Začetek poti
Opis poti:

Najbolje je prvo najti kakršne koli table, kjer boste opazili modre in rumene znake, ki jim morate slediti. Ti znaki vas bodo pripeljali na Trzy Korony. Pot se na začetku res vzpenja, drugače pa poteka kar velik del po gozdu. Na kakšnih razpotjih boste tudi videli znake in zraven napise Trzy Korony. Enkrat sta tudi dve poti, mi smo se tukaj držali kar ravno, leva pot je bila za pol ure daljša in na nebu so nas spremljali sivi oblaki, tako da smo hoteli čim prej priti gor.

trzy korony
trzy korony

Midve z mamo nisva vsega raziskale, zato nas je presenetilo ko smo videli, da moraš za vzpon na vrh plačati. To je bilo nekje 10 minut pred vrhom. Ljudje za vstopnico na vrh čakajo v dolgih vrstah. No vstop na vrh s psom ni bil dovoljen, zato sva se na vrh podala sama z bratom. Na vstopnico nisva dolgo čakala. Je pa vstopnica stala 6 zlotov, nekje 1,42 EUR. Da pa vam povem, ne zanašajte se na 10 minut do vrha. Ljudi je poleti toliko, da sva na vrh hodila več kot pol ure. Na vrhu je lahko naenkrat 10 ljudi. Midva sva vse na hitro poslikala in pogledala razgled.

Mama in ati sta se med tem časom odpravila nazaj v dolino. Gre pa pot navzdol hitreje in sva ju dohitela.

No naj vam še povem, da mi nismo vedeli, da v Pieninsky park psi niso dovoljeni in neki moški so tako dolgo čakali, da smo se vstali in začeli premikati nazaj v dolino. Smo pa drugače videli v tistem dnevu dva druga psa, ki sta prav tako hodila po tem nacionalnem parku, ampak oni so imeli srečo ker jih ni nihče videl.

Kaj drugega si še ogledati?

Tukaj v Kroscienko nad Dunajcem se zapeljite do reke Dunajec. Tukaj lahko opazujete splavarje kako se spravljajo ven iz vode. Te splave je res super za videti. Tudi vi se lahko peljete z njimi, ampak vstopna točka je pa Sromowce Nižne. Je pa vožnja nekje 10 do 12 EUR. Mi se nismo šli peljat z temi splavi, nekje sem pa zasledila to ceno. Kakorkoli že pa bo to ostalo za naslednjič, saj je izgledalo zelo zanimivo.

Samo 9 kilometrov vstran je tudi Wodospad Zaskalnik. Parkirate skoraj pri slapu in ste že takoj tudi pri njem. Slap si lahko ogledate od zgoraj in od spodaj. Je pa to manjši slap, ki pa ima vseeno nek svoj čar.

Je pa tukaj še potem 11 kilometrov vstran od Kroscienka tudi Jezioro Czorsztynskie. Jezero je veliko in ima tudi jez po katerem se lahko sprehodite. Tukaj imate tudi dva gradu, eden je Czorsztyn in drugi Zamek w Niedzicy. V oba grada lahko greste notri, mi nismo šli. Se pa lahko sprehodite ob jezeru ali se pa v njem tudi skopate, saj imajo urejena kopališča. Kakorkoli že pa je jezero tudi vredno obiska.

trzy korony
Zamek w Niedzicy
trzy korony

Trzy Korony je majhen hrib, ki ga ne izpustite iz vašega obiska. Imejte pa pripravljen denar saj boste vstop na hrib tudi plačali. To smo mi prvič doživeli, ampak je pa neka nova izkušnja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.