Posted on

Včasih se tudi mi radi podamo samo po kakšnih dolinah, saj tudi doline so krasne, lepe za pogledat ter obdane z krasnimi gorami. Ena takšna je tudi v bližini Kranjske gore, malo naprej od Planice. Lahko dostopna dolina Tamar se nahaja v Julijskih Alpah, je pa ledeniška dolina. Za Planico ste sigurno že vsi slišali, mogoče je že kdo bil tam. Niste pa vedeli, da od skakalnic naprej vodi prijetna pot v dolino Tamar. Tudi ta pot je za vse, tudi mamice z vozički lahko gredo vse do doma v Tamarju. Lepa narava ni samo zgoraj v gorah, je tudi v dolini.

dolina tamar

Kje parkirat?

V Kranjski gori sledite tablam za Rateče ali Planico. Peljete se vse pod skakalnice, kjer je veliko parkirišče, nekaj morate tudi plačati.

Pot po dolini Tamar ni težka, saj poteka skoraj po ravnem in pridete do doma nekje v 1 uri, nekateri še prej. Lahko greste po široki cesti ali po gozdni cesti. Obe poti pa vas pripeljeta do doma. Ob poti boste lahko opazovali vrhove, kot so Slemenova špica, Ponce, greben Mojstravke.

dolina tamar

Ko boste prišli v samo dolino Tamar, pa boste presenečeni. Najprej boste opazili kapelo Marije pomagaj, zadaj velik travnik in dom Tamar.

Če boste pogledali na desno boste slišali žuborenje potoka. Lahko se najprej podate do potoka, in zgoraj boste videli slap. Lahko se podate po poti do njega, saj zgoraj tudi izvira reka Nadiža. Od zgoraj je prelep razgled v dolino. Če se podate na izvir, morate malo bit pazljivi, ter pri slapu zelo pazljivi.

dolina tamar
Pogled navzdol

Ko ste pri domu, si lahko malo odpočijete kaj toplega pojeste ter spijete. Otroci lahko na travniku uživajo v čisti naravi. Vi pa občudujete visoke vrhove ter mogočni Jalovec, ki kar vabi alpiniste. Če niste izkušen gornik, niti ne razmišljajte o Jalovcu. Gor na Jalovec imava željo midva z mamo, mogoče nama pa bo enkrat uspelo. Zakaj se vam bi mudilo nazaj, poglejte malo na table, obiščete še lahko en slap Črne vode, nekje 20 minut in ste pri njem.

dolina tamar

Pot gre najprej malo po gozdu po označeni poti, nakar pridete na prosto, boste slap že zagledali. Poiščite pot do slapa, ne bo vam žal. Okoli vas pa bodo prekrasni razgledi in spet vas bo Jalovec očaral. Tukaj lahko greste tudi na Slemenovo špico, če imate čas, v 2 urah boste na njej.

dolina tamar
Lahko greste na Slemenovo špico, če vam čas dopušča

Dolina Tamar je res krasna dolina v Julijskih Alpah, te kar očara. Najbolj pomembno pa je, da jo lahko obiščejo vsi, lepo počasi po cesti. Za dolino Tamar si vzamite kar lepo cel dan, saj tukaj okolica kar vabi. Ker na koncu, če imate še kaj moči se lahko podate na našo velikanko Planico. Od zgoraj boste videli, kje se naši junaki spuščajo. Lahko obiščete tudi Nordijski center Planica.

Če vam čas še kaj dopušča se odpeljite malo naprej in boste opazili ob cesti Naravni rezervat Zelenci. Samo 5 minut od parkirišča se sprehodite do Zelencev, ki poleti kar vabijo. Ko se mi tukaj potepamo, damo vse to na listo. Časa imamo dovolj za vse obiskati. Narava te kar vabi.