Posted on

Vsaj enkrat na mesec se radi nekam podamo skupaj, kot družina ter uživamo na tem izletu. Največkrat se podamo malo v hribe, kjer uživamo v razgledih ter v tišini. Ampak en dan pa je dala mama idejo, da gremo v Minimundus (svet v malem). Po pravici povedano, nisem vedela kaj to je, zato sem hitro uporabila splet. Kolikor sem takrat hitro prebrala ter pogledala slike, sem si rekla to pa bo lepo. Seveda, smo spet soboto izkoristili za obisk Minimundusa v Celovcu.

minimundus

Kako do tja?

Iz Maribora imate do tja nekje 2 uri, iz Ljubljane pa 1 uro 20 minut. Ker imamo danes že vsi pametne telefone, nam Googlova navigacija pokaže natančno pot in vas pripelje direkt do Minimundusa – svet v malem. Tukaj je veliko parkirišče, ki je tudi brezplačno.

Vstopnina in odpiralni čas

Minimundus je odprt od aprila pa vse do novembra. Tako, da še imate čas naredit en lep izlet proti Celovcu. Aprila, oktobra in novembra je odprto od 9 ure pa do 18 ure. Maja, junija in septembra od 9 ure in do 19 ure. Julija in avgusta pa od 9 ure pa vse do 22 ure.

Tudi tukaj je vstopnina, za odrasle plačate 19 EUR, za otroke od 6 do 15 let pa 10 EUR.

Kaj je minimundus?

Ne bom kaj na veliko nakladala, najboljše da ga sami obiščete ter se prepričate kaj vam vse ponujajo in uživate s svojo družino. Minimundus, kot sem že omenila je svet v malem. Imajo nekje 159 miniaturnih modelov, različnih zgradb, gradov, cerkva glavnem znamenitosti iz več kot 40 držav celega sveta. Vsi modeli so v merilu 1 : 25, če ne veste kako malo je vse to, se usedite v avto in si poglejte.

minimundus
minimundus

Kaj boste videli?

Minimundus je za celotno družino, vsi boste uživali ter si ogledovali te majhne zgradbe ter si predstavljali, da ste v tej državi. Ob vsaki zgradbi oziroma modelu piše kaj je in iz katere države, tako da si lažje predstavljate.

minimundus
Table so ob vsakem modelu zgradbe. Kot vidite piše tudi v slovenščini.

Na vhodu dobite tudi karto, da se lažje orientirate po celotnem Minimundusu. Dobrodošli so tudi psi, za njih ne plačate nič, tudi naša dva sta bila z nami in sta uživala. Za njih je na določenih prostorih tudi nastavljena voda ter imate tudi vrečke za kakce ter koše, da pospravite za njimi.

Sam ogled Minimundusa, kar vzame nekaj časa. Vse je odvisno od vas kako hitro se boste sprehodili ter uživali ob pogledu na zgradbe. Tukaj lahko naredite kar nekaj lepih fotografij z celotno družino. V samem Minimundusi ni restavracije, zato si vzamite kaj s sabo, ali pa počakajte da boste potem zunaj nekaj pojedli. Uživali boste vsi, kot odrasli, tako tudi vaši otroci in naredili boste en lep izlet ter nekaj lepega doživeli.

Kaj si še lahko pogledamo?

Poleg Minimundusa imate majhen živalski vrt, kjer bodo vaši otroci zagotovo uživali.

minimunus
-Vrbsko jezero in Celovec

Lahko se podate v Planetarij ali pa naredite majhen sprehod ob Vrbskem jezeru. To vse je v bližini, tako da avto kar pustite na mestu, kjer ste parkirali. Ob Vrbskem jezeru boste prav lepo uživali ter poleg je kar nekaj restavracij, da napolnite vaše želodčke. Če vam je do kopanja imate tudi kopališče, ki je za plačati, ampak tukaj psi niso dovoljeni, seveda če jih imate s sabo. Takrat se morate malo zapeljat okoli jezera in poiskat kotiček, da se bo tudi vaš pes lahko malo skopal.

V okolici Vrbskega jezera je tudi veliko prenočišč. Tukaj se zagotovo splača prespati in si ogledati okolico. Seznam vseh prenočišč pa TUKAJ.

Če imate čas se lahko podate tudi malo v mesto Celovec in si ga pogledate.

-Pyramidenkogel

V samem Minimundusi boste tudi opazili model, ki je v bližini Minimundusa, to je stolp Pyramidenkogel. Lahko poiščete na navigaciji in se odpeljete do tega stolpa. Mi še takrat nismo imeli podatkov in nismo nikakor našli tega stolpa. Ja, danes bi bilo drugače, ker imamo že podatke in bi šlo. Seveda, zato pa še bomo enkrat naredili izlet do tega stolpa. Pravijo, da je prelep razgled na celotno pokrajino.

Če res ne veste kam s svojo družino ali s partnerjem, se usedite v avto in si poglejte Minimundus. Mogoče ste že kdaj bili, kot otrok, pa vseeno pojdite še enkrat, boste videli, da vam ne bo žal. Slikajte se ob Eifflovem stolpu in prijatelju pošljite sliko, mogoče bo mislil, da se nahajate v Parizu.

minimundus