Posted on

Pred dvanajstimi leti smo se z družino vračali iz morja in smo se podali na prelaz Vršič. Ker teh krajev nismo takrat še poznali smo se tudi spustili z avtom v dolino Trente. Pot nas je takoj navdušila, tako tudi sama reka Soča, ki te non stop spremlja ob cesti.  Seveda, ker smo že takrat bili ljubitelji gora so nas gore, ki se tam prikazujejo zelo navdušile in smo okolico takrat samo občudovali iz avta.

V dolino Trente
Reka Soča, ki kar vabi s svojo barvo

Doma so pogovori vse bolj potekali o Trenti in njeni okolici. Ne vem kako, ampak tudi prišli smo z mamo na misel, da bi mi lahko probali kampirat, čeprav takrat o kampiranju nismo imeli pojma. No, moram povedat, da ati nad to idejo ni bil navdušen. Ampak v trgovino je šel vseeno z nami in izbral takrat en majhen šotor. Mama pa se je še tisto leto podala v iskanje kampov v tistem delu Slovenije. Hitro je našla kamp v Trenti in tako je tudi ostalo vse do naslednjega poletja. Nabavili smo še stole, mizo ter majhen gorilnik. To je bila vsa naša oprema prvo leto na kampiranju. Skromna ampak smo uživali in preživeli.

V dolino Trente
Prvo leto kampiranja. Skromno, ampak je bilo čudovito.

Prvo leto, ki smo se podali na naše prvo kampiranje je bilo leto 2008. Seveda podali smo se v prelepo dolino Trente, ki pa se skriva takoj, ko se spustite iz prelaza Vršič na primorsko stran. Mi smo se nastanili kar v prvi kamp Trenta in ta smo se vračali kar 10 let našega dopustovanja. Takrat še ni bilo pametnih telefonov, no vsaj mi nismo imeli, da bi lahko kar tam gledali in iskali poti in znamenitosti. Nekaj je že prej mama našla doma na internetu in si skopirala, ostalo pa smo sami znali poiskati kar tam na mestu.

V dolino Trente

Da malo povem o kampu Trenta, kamp se nahaja takoj na začetku Trente ob glavni cesti. Lastnik kampa Sergej in njegova mama zelo lepo skrbita vsa leta za sam kamp, čistočo ter zelo prijazna sta do obiskovalcem. Če je treba ti tudi priporočata kakšno pot, ki pa jih tam ne zmanjka. V kampu je tudi restavracija, kjer se lahko odžejate, naročite pizzo ter kakšno sladico, ki jo naredi lastnica. Kamp ima tudi toplo vodo, kopalnico, stranišča ter toplo vodo za umivat posodo. Nahaja se na lepi lokaciji, kjer imate ogromno pohodniških poti, poti za kolesarjenje ali obiskov raznih znamenitosti. Ker pa se sam kamp nahaja ob reki Soči morate vedet, da so tukaj noči kar hladne, tako tudi jutra. Hladilnika ne rabite, ker je za to priporočljiva Soča, hitro vam bo ohladila pivo ali kakšno drugo pijačo.

In da se vrnem na naše kampiranje in dopustovanje malo nazaj. Takrat sem bil star še komaj 8 let, ampak že takrat sem si s sestro Klavdijo vse zapisoval v zvezek, ker še takrat nisva bila  z računalnikom taka prijatelja. Zato pa danes spomine lahko vtisnem na računalnik.

Ker prvo leto nismo vedeli kaj nas čaka smo bili v Trenti samo pet dni, ampak bili so nepozabni in polni novih doživetij. Tudi ati je doživljal kampiranje z navdušenjem, čeprav je bil doma proti. Takrat nismo imeli spalnih vreč in blazin na tleh, smo se drugače znašli in bilo nam je toplo in prijetno. V desetih letih se je naša oprema izboljševala, tudi šotor je postal družinski, nabavili smo spalne vreče, blazine ter še bi lahko našteval. Mama še vedno reče, da si danes preveč vsega vlačimo s sabo, da nam prvo leto ni nič manjkalo.

Če pa vas kampiranje vseeno ne veseli, je pa še v Trenti kar nekaj drugih prenočišč. Le te si lahko ogledate na: https://www.booking.com/searchresults.en.html?city=-98597&aid=2013670&no_rooms=1&group_adults=2

3 Replies to “Naše 10 letno dopustovanje v prelepi dolini Trente”

  1. Pingback: TRIGLAV (petič) -

Comments are closed.