Posted on

Ko smo dopustovali v prelepi Trenti smo vedno iskali zanimive lokacije in poti primerne za vso družino. Že pri mojih 8 letih smo se prvič podali proti Krnskem jezeru, ampak mi smo nadaljevali pot direktno na Krn. Jaz bom opisal danes pot do Krnskega jezera, ki je naše največje visokogorsko jezero. Krnsko jezero je kar 390 metrov dolgo, široko 150 metrov in globoko vse do 18 metrov. Ko prideš do samega jezera te prevzame vsa ta lepota, ki se tam nahaja. Okoli jezera se dvigajo gore, kot so seveda mogočni in prelepi Krn, Batognica, Lemež ter Mali Šmohor. Od teh gor smo bili edino na prelepem Krnu. Pot do jezera ni dolga, tako tudi ne težka, saj se tukaj sprehodijo družine z otroci. Nekje po 2 urah ali malo dlje si že pri Krnskem jezeru.

krnsko jezero

Izhodišče:

Najlažja in seveda najkrajša pot je iz Lepene. Če greste čez prelaz Vršič se morate peljati proti Bovcu. V vasi Soča boste videli napis Lepena, vi tej cesti sledite vse do konca, kjer pridete do doma dr. Klementa Juga v Lepeni. Tukaj boste našli parkirišče, ki ni plačljivo. Primerno se opremite ter nahrbtnik na rame in se podajte na pot.

krnsko jezero

Opis poti:

Malo od doma naprej boste opazili table, nimate kaj zgrešiti. Samo sledite tablam ter znakom. Večinoma pot poteka po samem gozdu, vse do nekje tri četrt poti, kjer pridete do merjenja višine snega.

Tukaj pot poteka dalje kar po cesti in če se sprehajate po soncu, boste tukaj kar že občutili vročino. Med samo potjo nimate nobenega izvira, tako da rabite zraven vodo. Opazili boste tudi table za Veliko Babo, sem smo se mi tudi že napotili in osvojili vrh.

Tabla za Veliko Babo, vi pa samo nadaljujete ravno po cesti

Vi pa nadaljujete po cesti naprej, lahko greste naravnost direktno do Krnskega jezera, lahko pa greste do planinskega doma in kaj toplega pojeste in spijete. Mi smo sedaj vedno šli do doma in nato naprej. Od doma do jezera imate potem še dobrih 15 minut, odvisno kako hitro hodite.

Planinski dom, kjer se ustavite in kaj pojejte in popijte

Do jezera lahko srečate tudi krave, kar je za otroke pravo doživetje.

krnsko jezero

Ob Krnskem jezeru:

Krnsko jezero vam bo vzelo dih, če še niste nikoli bili pri njem. Poiščite si primeren prostor ob jezeru, ter uživajte kolikor se da. Lahko greste na drugo stran jezera, mogoče malo naprej po poti, ki vodi na Krn in boste Krnsko jezero gledali dol. Ne rabite iti na Krn, samo malo po poti navzgor in pogled bo fantastičen. Naj se vam nikamor ne mudi, ko boste uživali tukaj. Sam sem bil tukaj z družino že tri krat. In vedno je drugače, vedno uživamo vsi ob teh lepotah, ki jih ponuja Krnsko jezero.

Če  imate kaj kondicije lahko greste tudi na Krn, nekje 3 ure je do samega vrha (pot na Krn pa TUKAJ). Pot ni težka, jaz sem jo prehodil pri mojih 8 letih, Klavdija pri 9 letih. Ni klinov in zajl, edino se pošteno vleče. Presodite sami, če ste zmožni. Tudi tukaj pri Krnskem jezeru je lepo in se lahko spočijete. Že sama tabla vam pove, da voda ni primerna za kopanje, zato spoštujte naravo.

Krnsko jezero

Če še res niste nikoli bili ali pa če ne veste kam na izlet, se podajte na Krnsko jezero. Tudi, če niste doma v bližini, se odpravite zjutraj od doma, da se pripeljete do Lepene. Ne bo vam žal, saj malo več kot 2 uri zmerne hoje pa tudi ne bo odveč. Pa če imate doma svoje štiri nožne prijatelje, jih vzemite s sabo. Naša dva sta tudi že bila pri jezeru, saj ju nikoli ne pustimo doma. Če imate še kasneje kaj časa, se lahko skopate v velikih koritih reke Soče, kjer voda kar vabi kopalce v poletnih dneh.

Velika korita Soče

2 Replies to “KRNSKO JEZERO”

  1. Pingback: KRN -

Comments are closed.