Posted on

Kar en čas  sva z mamo po spletu spremljala, da obiskujejo dolino Pecol ter se podajajo na Špik Hude police ter srečajo ogromno kozorogov. Ker pa se vse to nahaja v Italiji, blizu Sella Nevea, je mama rekla, da bomo šli eno poletje, ko bomo v Trenti na počitnicah, ker iz Štajerskega konca je le precej vožnje do tja. Prvič smo se nameravali podati tja leta 2014, ampak nikakor nismo našli izhodišča. V Sella Nevea nam nikakor ni bilo jasno kam se podati, seveda da bi vprašali koga pa nam ni prišlo na misel. Ampak mi se nismo dali, smo naslednje leto spet poskusili in nam je takoj uspelo poiskati cesto do planine Pecol.

špik hude police

Kako do izhodišča?

Mi smo šli čez Bovec in nato čez mejni prehod Predel do Rabeljskega jezera. Tukaj vas table usmerijo za Sella Nevea in kar lep čas se peljete do omejenega kraja. Cesta se začne spuščat v omejeni kraj, v ostrem levem ovinku boste opazili ozko cesto, na tabli piše Altopiano del Montasio. Cesta postane zelo strma, pripelje vas pa direktno na planino Pecol, kjer vas čaka parkirišče. Že tukaj je fantastični razgledi na Montaž, Špik Hude police, vidi se pa tudi Kanin.

špik hude police

Opis poti:

Ker je celotna pot speljana po travnatem terenu, nikjer nobene sence, si vzemite zraven ogromno vode. Ne pozabite tudi telefona ali fotoaparata, ker med potjo srečate ogromno kozorogov, ki vam lepo pozirajo. Piše, da bi do vrha potrebovali nekje 3 ure, mi smo potrebovali 4 ure, ker se nismo mogli ločit od kozorogov in jih non stop slikali. Od parkirišča se podajte po cesti, ki vas pripelje do koče.

Lahko greste malo pogledat kočo, ali pa greste kar naprej po cesti in sledite tablam za Cima di Terrarossa, saj hodite po Italiji in so table napisane samo v njihovem jeziku. Malo naprej od koče je neoznačeno razpotje, kjer vi greste po desni poti in se vzpenjate po travnatem pobočju. Sama pot ni naporna in je primerna tudi za otroke.

Ko boste prišli malo višje vas bodo začeli tudi spremljat kozorogi. Tukaj vse do vrha ne boste srečali samo enega, ampak boste jih videli na vsakem koraku kako vas opazujejo. Ne pozabite pa si tudi ogledovati razglede vse na Kanin ter Prestrelnik. Na levi strani pa boste videli tudi Montaž, ki je tudi zelo priljubljen med planinci.

Na vrhu vas pričakajo neverjetni razgledi na vse okoli, mogoče vas bo tudi zgoraj obiskal med malico kakšen kozorog, kot je nas.

špik hude police
špik hude police

Z nami sta tudi šla oba kužka, ampak sta se raje nesla v nahrbtniku, da nista vznemirjala kozorogov.

špik hude police

Od vrha Špik Hude police je najlepši razgled v dolino Pecol, vidite lahko celotno pot, ki ste jo prehodili.

Ko se vračate nazaj v Bovec ali mogoče Kranjsko goro se ne pozabite ustavit pri Rabeljskem jezeru. Voda poleti kar vabi na kopanje, saj vam bo prav pasalo, da se malo osvežite.

špik hude police