Posted on

Kot sem že večkrat omenil, smo 10 let kampirali v kampu Trenta (blog o kampiranju v Trenti pa najdete TUKAJ). Zato smo vedno v tistem delu iskali gore, ki so bile dostopne za nas. Že prvo leto nas je iz doline gledal Krn in smo se odločili, da ga bomo obiskali. Takrat še nismo, vsaj mi ne imeli pametnih telefonov in tudi ne podatkov, da bi si pot mogoče ogledali. Vedeli smo, da gremo gor iz Lepene. Da ne bo pomote, imeli smo zemljevid, tako da vsaj nekaj, da smo vedeli kje pot poteka. Plus tega, če bi ugotovili, da je pot kje naporna, nevarna, bi se obrnili, tako da sta starša vedno znala poskrbeti za našo varnost v gorah.

krn

Krn je visok 2244 metrov, ter je najvišji vrh krnskega pogorja. Pod samim vrhom se nahaja koča, kjer se lahko okrepčate. Ko se vzpenjate se tudi vidijo ostanki Soške fronte iz prve svetovne vojne. Seveda ne moremo mimo Krnskega jezera, kjer si misliš, da se je čas ustavil. Na vrhu je razgledna ploščad, ter prelepi razgledi, ki lahko segajo vse do Jadranskega morja. Mi smo Krn obiskali enkrat iz Lepene, drugič pa iz planine Kuhinja.

Dom v Lepeni

Ta pot je kar dolga, saj potrebuješ kar 5 ur hoje, kondicija je tu potrebna. Nama s sestro ni bilo problem prehodit to pot, prehodila sva jo z veseljem. V vasi Soča med Bovcem in Trento se peljete do parkirišča v Lepeni. Tukaj je veliko parkirišče. V avtu ne pozabite vodo, pa tudi hrano vzemite. Tako tudi ne pozabite na rezervna oblačila ter kakšen anorak.

Pot do Krnskega jezera je kar lahka in prijetna, skoraj do doma pri Krnskih jezerih poteka po gozdu. To pot sem že opisal v članku Krnsko jezero (Krnsko jezero najdete TUKAJ).

Od jezera nadaljujete po levi strani, lepo ob jezeru. Pot je v celoti označena, tako da se ne morete izgubiti.

krn
Na drugi strani Krnskega jezera

Tukaj se naša pot je lahko rečem komaj prav začela. Tukaj se pot malo začne vzpenjati, samo se večkrat obrnite nazaj, ker pogled na Krnsko jezero bo vedno lepši.

krn
Razgled na Krnsko jezero

Prišli boste na Planino na Polju in na desni strani opazite tudi Lovsko kočo, tukaj pri koči smo mi našli izvir vode, samo se na to ne nanašajte.

krn

Ta planina, je meni ostala kar v spominu, pogledi so res čudoviti na vse strani in pot se kar vleče po njej.

Nato se pot vse do Krnske škrbine vzpenja ter poleti je lahko vroče, težko boste našli senco. Če imate radi gore in če imate kondicijo se kar podajte po tej poti, ker razgledi so krasni. Od škrbine vas do vrha Krna še loči nekje 30 minut.

Lahko se tudi okrepčate v Gomiščkovem zavetišču.

krn
Gomiščkovo zavetišče

Na vrhu si vzemite malo časa, če boste le imeli lepo vreme, boste videli zakaj je Krn tako priljubljen. Prvič sem tukaj bil, ko sem bil star 8 let, Klavdija pa 9, osvojila sva ga brez težav.

Preberite si tudi kako se mi opremimo za v gore: https://potuj-z-nami.si/nase-priprave-za-v-gore/ .

Planina Kuhinja

Ta pot je nekoliko krajša, ni tako lepa, ker ni takih razgledov. Se mogoče tudi zelo vleče, nekje v 3 urah in pol si gori, mogoče več, odvisno od posameznika.

V mestu Kobarid se usmerimo za Kamno. Cesta se kar vzpenja lep čas vse do vasi Vrsno in nato Krn. Tu boste tudi opazili table za planino Kuhinja. Pred samo planino je veliko parkirišče.

Že na parkirišču boste opazili table, samo se podajte po označeni poti. Najprej greste čez pašnike, lahko greste najprej do koče Kuhinja, lahko pa jo obiščete, ko se vračate.

krn

Na delih boste opazili smerokaze za Krn, tako, da jim samo sledite.

krn

Pot vas bo vedno vodila čez travnata pobočja, zato pravim, da se tukaj pot vleče in ni prijetna. Mogoče za tiste, ki ne hodijo radi po skalnatem terenu, je ta pot za njih. Razgled boste imeli na Matajur, dolino Soče ter kobariški Stol.

Pot vas pripelje do Gomiščkovega zavetišča pod Krnom, do vrha pa je še nato 5 minut.

krn

Omenil sem, da vzemite s sabo anorak, ker po tej poti smo vse do vrha imeli sonce, naenkrat se je pooblačilo in nas je do avta namakal nato dež. To pot sem prehodil pri 12 letih.

Sami izberite katero pot boste izbrali, obe sta po svoje lepi. Pripravite se na vročino ter kondicijsko morate biti pripravljeni. Morate le vedeti, da je visok čez 2000 metrov, zato se dobro pripravite, če ga mislite osvojit. Po slikah vidite, da je zgoraj res lepo in se ga splača obiskati. Mi še takrat nismo imeli psov, mislim, da je pot za njih predolga, sami presodite.

2 Replies to “KRN”

  1. Pingback: KRNSKO JEZERO -

Comments are closed.