Posted on

Med prvo svetovno vojno so v Posočju potekali hudi boji. Vsi ste že slišali za Soško fronto, kjer je umrlo veliko vojakov. Dandanes si je pa možno ogledati kar nekaj muzejev na prostem, da si lahko vsaj malo predstavljate kako je vse to potekalo in izgledalo. V nadaljevanju vam bo predstavila muzeje na prostem iz prve svetovne vojne. Vse to je tudi zanimivo za otroke, ki bodo rove z veseljem odkrivali. Muzeji na prostem iz prve svetovne vojne imajo veliko rovov. Če vas nekaj takega zanima, priporočam branje tega bloga, mogoče izveste tudi kaj novega.

muzeji na prostem iz prve svetovne vojne
Čelo

Sami smo že tudi obiskali kar nekaj teh muzejev, te bom opisala v nadaljevanju. Nama z Žanom so bili muzeji na prostem iz prve svetovne vojne prav zanimivi, saj je zanimivo odkrivati temne rove in pa videti tudi vse ostalo, kar je še ostalo iz tistih časov. Na nek način si lahko predstavljaš, da vojakom tukaj ni bilo lahko in so zelo trpeli in se borili v težkih pogojih.

RAVELNIK

Če začnemo s muzeji kar pri Bovcu je le ta prvi. Če se peljete iz Bovca proti Trenti boste takoj, ko pridete iz Bovca videli veliko parkirišče in tudi informativne table. Tukaj se v bistvu začne pot po tem muzeju. Muzej se nahaja nekje samo 1 kilometer iz centra Bovca.

Iz parkirišča greste po lepo urejeni poti, ki gre v gozd. Po nekja minut hoje boste pa prišli do prvih ostankov tega muzeja. Na poti si lahko potem ogledate veliko enih rovov, kavern, bunkerjev in pa tudi obnovljeno barako. Ker so rovi lahko res temni, priporočam, da si s sabo vzamete svetilko. Nam so bile dovolj svetilke od telefonov. Pazite tudi kam stopite. Hodite pa samo po urejeni poti, da se vam ne bo kaj zgodilo.

Ravelnik velja za prvo bojno oziroma utrjeno bojno črto Avstro-ogrske. Utrdili so jo leta 1915. je pa bila to močna obramba. Za celotno krožno pot in vse oglede pa boste porabili nekje 45 minut ali več. Vzemite si čas, saj je ta muzej na prostem res zanimiv.

ČELO

Ta muzej na prostem lahko najdete, če se odpravite peš prosti Svinjaku (pot na Svinjak si preberite TUKAJ), iz Kal-Koritnice. Do njega je nekje 30 minut hoje. Morate pa slediti najprej oznakam za Svinjak in potem za Pot miru.

Tukaj je stal strelski jarek, ki so ga naredili leta 1914. jarek je bil dolg 200 metrov, zraven tega je pa tukaj še stala kuhinja, bivališče, opazovalnica, zaklon in pa strelske line. Je pa ta del bil še kako pomemben med 12. soško bitko. Je pa od tukaj tudi čudovit razgled na Bovško kotlino, Rombon in druge Julijske Alpe. Vreden obiska.

muzeji na prostem iz prve svetovne vojne

KOLOVRAT

Med prvo svetovno vojno je tukaj bila tretja bojna črta, ki je bila obramba za Italijanske vojake. Do sem pa pridete tako, da morate v vasi Idrsko zaviti za Livek. Ko pridete do te vasi pa sledite tablam za Livške Ravne. Boste pa tudi videli table za Kolovrat, ki jim sledite vse do urejenega parkirišče. Tukaj je tudi tabla, ki vas bo usmerila malo v hrib, kjer se muzej začne.

Ta bojna črta je bila veliko večja, kot je pa danes muzej. Danes lahko vidite kar nekaj strelskih jarkov, opazovalna mesta in kar nekaj rovov, kjer se lahko sprehodite. Prav tako so tukaj med vojno bila poveljniška mesta. Tudi veliko kavern si je danes še vedno možno ogledati. Imate pa iz Kolovrata čudovit razgled na okolico. Ni pa ta muzej samo na slovenski strani, temveč tudi na italijanski. Muzej je kar velik, zato računajte, da boste za ogled potrebovali več kot 1 uro. Zagotovo je vreden obiska tudi ta muzej. Je tudi del Poti miru.

MRZLI VRH

Ta muzej na prostem pa poteka v bistvu krožno pod pobočjem istoimenskega vrha, Mrzli vrh. Mrzli vrh je visok kar 1359 metrov. Tja se lahko odpravite iz vasi Krn, od koder je 2 uri hoje. Tako smo šli tudi mi. Pot je lahka in najprej poteka po gozdu, potem pa po odprtem. Med potjo je tudi planina Pretrovč, kjer se med sezono pasejo tudi krave.

Da pa povem kako priti do vasi Krn. Najprej morate med Tolminom in Kobaridom slediti oznakam za vas Kamno. Od tam dalje pa greste za Vrsno. Od te vasi pa se potem peljete do vasi Krn, kjer morate iti za Mrzli vrh. Ko pridete do zadnje hiše v vasi, pa morate tam parkirati.

muzeji na prostem iz prve svetovne vojne

Muzej na prostem Mrzli vrh ima veliko rovov, kavern in pa jarkov. V eni izmed kavern lahko vidite tudi betonski oltar, ki so ga postavili madžarski vojaki. Med prvo svetovno vojno je pa tukaj bila avstro-ogrska in pa italijanska prva obrambna črta. Ne pozabite se vzpeti tudi na vrh Mrzlega vrha, kjer vas čaka križ in pa razgled.

V POSOČJU JE ŠE VEČ TEH MUZEJEV

Muzeji na prostem iz prve svetovne vojne si zagotovo zaslužijo obisk. Tukaj je potem še muzej Zaprikaj in Mengore. Teh dveh še sama nisem obiskala, zagotovo pa kdaj. Meni se takšne stvari vidijo res zanimive, če vas nekaj takega zanima, pa priporočam obisk tudi vam. Vse te muzeje si lahko ogledajo tudi otroci, ki jim bo to zagotovo zanimivo. Ne pozabite na kakšno svetilko, da boste po temnih rovih lažje hodili.

Ostanki pod Krnom

Drugače je pa v tistih krajih še veliko vidnih ostankov iz vojne in znane Soške fronte. Tako lahko vidite tudi veliko vojaških pokopališč. Prav tako pa morate včasih kam v hribe, da boste videli še kakšne ostanke. Ostanki, ki so iz vojn so tudi na Rombonu in, ko se vzpenjate na Krn . Nekoč so se bojevali tudi na velikih višinah, kjer je bil mraz in res ne človeške vremenske razmere. Ni jim bilo lepo. Tudi zato so muzeji na prostem iz prve svetovne vojne, da si lahko ogledate kjer so reveži spali in se borili.