Posted on

Nikoli nisem vedela, da pa tudi sama Nemčija skriva nekaj lepih znamenitosti (razen mest in znanih gradov). Ko sem raziskovala za dopust sem pa opazila tako imenovan Felsenburg Neurathen. S malo raziskovanja sem ugotovila, da so to v bistvu ostanki gradu, zraven tega pa so tudi razgledi fantastični. Morala sem dati tudi to v načrt, ker je po slikah izgledalo res nekaj posebnega. Čeprav smo to sami obiskali v času Koronavirusa, je pa bla res velika gneča.

FELSENBURG NEURATHEN

Felsenburg Neurathen je najbolj znan po slikah mostu. To boste lahko največkrat opazili. Potem pa lahko vidite tudi raznorazne slike skal, ki so nekaj posebnega. Super stvar je tudi, da so psi več kot dobrodošli. V bistvu imajo po celotnem območju nastavljeno tudi vodo za njih. zato se mi je Felsenburg Neurathen vpisal v res dober spomin. Ni pa tukaj dovoljeno spuščanje drona. Kakorkoli že priporočam obisk.

ODPIRALNI ČAS IN PA CENA VSTOPNIC

Ker je le to Nemčija, sem sama pričakovala visoke cene vstopnic. Ampak cene sploh niso visoka. Sama vstopnica stane 2 EUR za odrasle in pa 1 EUR za otroke. Je pa tako, da si brezplačno lahko ogledate kamniti most in en del tega gradu (v bistvu začetek vstopa v grad). Za prostore gradu oziroma mesta, kjer so nekoč bili prostori, pa morate plačati vstopnino. Ta 2 EUR res ni veliko, videli pa boste še veliko več. Ogled traja nekje 1 uro ali več. Odvisno je od vas in tudi od gneče. Ker na tistih lesenih mostovih, ni nekaj prostora, da bi lahko prehitevali vrsto.

Sam Felsenburg Neurathen je odprt skozi vso leto in skozi celoten dan. Le prodajalna s vstopnicami in s spominki je odprta od 9.00 do 18.00. je pa tudi pred samim gradom res veliko parkirišč, ki so pa plačljiva. Od parkirišča pa do vstopa v grad je pa nekje 5 minut hoje, odvisno je tudi od tega, na katerem parkirišču pustite avto.

Spominki od tam

ZGODOVINA

Prave letnice, kdaj naj bi ta grad nastal ni. Ni se nekaj omenjal v zgodovinskih zapisih. Velja pa vseeno za eno najstarejših utrdb na tem območju Nemčije. Nekoč sta tukaj stala dva gradu in v zgodovinskih zapisih  ni najbolj jasno kateri je Felsenburg Neurathen in kateri je tisti drugi, ki se je imenoval Altrathen. Zato tudi ne vedo, kateri je nastal prvo in kateri za njim. Je pa Felsenbrug zagotovo stal višje. Z zagotovostjo se pa Felsenburg Neurathen prvič omenja v 14. stoletju. So pa grad, ko je enkrat bil zapuščen dodobra raziskali med letoma 1914 in 2006. danes je odprt za javnost in si lahko ogledate njegove fantastične ostanke.

Zgodovina je mogoče malo zapletena, lahko si jo preberete tudi na: http://bitly.ws/aTCm, kjer dobite še kakšne druge podatke o gradu in pa tudi o sami okolici.

FELSENBURG NEURATHEN
Zanimive skale

OGLED GRADU FELSENBURG NEURATHEN

Po celotnem gradu je danes narejenih 24 informativnih tabel. Na tak način lahko izveste še veliko več o samem gradu. Vsaka tabla je tudi napisana v angleščini in nemščini. Celoten ogled se pa začne, na že prej omenjenem mostu. Most se imenuje Bastei. Pred samim mostom je možno iti tudi levo. Tam boste odšli do razgledne ploščadi, kjer je čudovit razgled na most Bastei in pa skale. Prav tako lahko od tam od daleč vidite tudi ostale dele gradu.

Potem pojdite nazaj do mostu, ki ga morate prečiti. Kar hitro boste prišli tudi do vstopne točke gradu. Tukaj morate plačati vstopnino. Je pa tudi tako, da to ni originalen most tega gradu. Nekoč so tukaj imeli lesene mostove, ta kamniti most, so pa naredili v 19. stoletju.

Ko enkrat plačate vstopnino se boste sprehodili po prostorih gradu. Tukaj so tudi že prej omenjene informativne table, da si boste lažje vse skupaj tudi predstavljali. Lahko si boste ogledali tudi katapult, ki so ga uporabljali za boje. Pot je pa tako lepo speljana, da se vam ne more nič zgoditi. Le pazite, da se otroci ne bodo preveč nagibali preko ograje.

Za konec:

Felsenburg Neurathen je zagotovo vreden vašega obiska. Da vam nek vpogled v zgodovino teh krajev. Se pa ta grad oziroma njegovi ostanki nahajajo v Narodni park Češky Švycarsko. Prav o tem nacionalnem parku si lahko preberete tudi blog, ki ga najdete TUKAJ. Felsenburg Neurathen si lahko ogledate tudi z otroci. Mislim, da jim bodo kakšni stari predmeti všeč in prav tako, ko se bodo sprehajali preko vseh tistih mostov in po zanimivih poteh. Pot je lepo speljana v krog, tako da se ne boste izgubili.

FELSENBURG NEURATHEN

Prav tako pa s sabo le vzemite hišne ljubljenčke. Ko smo mi bili tam, jih je bilo kar nekaj, prav tako smo mi zraven imeli dva maltežana. Ne pozabite tudi na fotoaparat, saj vam zagotavljam res fotogeničen izlet na Felsenburg Neurathen. Tukaj lahko naredite veliko spominov. Če iščete še kaj v bližini, je pa to zagotovo Lilienstein. To je super razgledna točka. Več o tem pa si preberite na: https://potuj-z-nami.si/lilienstein/.