Posted on

Ko se je delal plan za našo potovanje po Poljski, smo vedeli, da so razdalje kar velike. Mama je omenila, da je tam nekje 10 ur vožnje dovolj in, da mora se prva postojanka najti že na meji nekje Češka Poljska. Ne vem od kdaj, ampak naša mama je že imeli na  severozahodu Češke – Severna Bohemia poiskane neke znamenitosti. Ja, da še povem kako mi to iščemo, no ne jaz, Klavdija in mama. Gresta na Google zemljevid, ter tam vse približata ter iščeta znamenitosti. Ko jima je kaj všeč naredita srček. Če pogledate od mame zemljevid je cel v srčkih. In tako je Klavdija lahko lažje še poiskala v Češko Švicarskem narodnem parku (Narodni park Česke Švycarsko) nekaj znamenitosti za tri dni.

narodni park Česke Švycarsko

Saj, če samo pogledate slike iz teh treh dneh, se vidi, da se tukaj skrivajo posebne skale, doline, nekaj kar ne najdeš povsod, posebej ne pri nam, v Sloveniji. Najprej po 9 urah vožnje smo prispeli v kraj Želizy in si ogledali Čertovy Hlavy. To so nekakšne glave v skalah, ki so visoke 9 metrov. Že sam pogled iz ceste ti vzame dih, so res fantastične skalne skulpture. Do njih se povzpnete po označeni poti, slabih 10 minut. Ni vam težko poiskati v zemljevid samo napišete, kot smo mi Čertovy Hlavy in vas pripelje pod ta hrib, poleg pa boste našli tudi brezplačno parkirišče. Te skulpture je sklesal Vaclav Levy od leta 1841 pa do leta 1846, vreme in čas jih je malo uničil, ampak še vedno so edinstvene in vredne ogleda.

KAJ VSE LAHKO OBIŠČEMO V NARODNI PARK ČESKE ŠVYCARSKO?

Nato nas je pot vodila dalje vse do našega kampa v kraj Jetrichovice. Do tja smo imeli nekje 75 kilometrov. Vedno bolj smo se vozili po Narodni park Česke Švycarsko, bolj smo ob cestah opazovali nenavadne skale in zraven obiskovalce. Mama in Klavdija sta vedele, da bomo tudi mi te dni obiskali nenavadne skale, ampak nista vedeli, da se tu v tem parku skriva teh skal ogromno. Lahko si se sprehodil okoli njih, res so nekaj posebnega in nenavadnega za nas. Še preden smo se zapeljali v naš izbrani kamp smo se ustavili na parkirišču, kjer smo se odpravili do Hrad Falkenstein.

Hrad Falkenstein

Same lokacije ni težko najti, mi smo vedno v Google napisali destinacijo in nas je pripeljala. Pod samim gradom oziroma razvalinami je plačljivo parkirišče 3,80 EUR za cel dan. Nato pa opazite table za Falkenstein, kar vas pot vodi po vznožju , nato pa malo greste v hrib po gozdu. Hitro pridete do najbolj zanimive točke, ki vam jih tukaj v tem narodnem parku ne bo manjkalo, to so stopnice. Stopnic je tukaj ogromno, nikoli jih toliko nismo prehodili, ampak noge nas niso nikoli bolele. Do samega vrha boste hodili po stopnicah, ampak vedite, če imate kužke po teh stopnicah ne morejo hodit. Mi smo naša dva mala nosili. Zgoraj vas čakajo čudoviti razgledi na posebne skale, ki jih tukaj ne manjka. Tukaj naj bi stal grad v 13 stoletju, ampak ni prave letnice nikjer zapisane. Nekje pol ure imate kaj se sprehajat po teh lepotah.

Šaunštejn castle in Mala Pravčicka Brana

Tudi tukaj smo mi vpisali v navigacijo Google, kjer nas je pripeljala na vstopno mesto. Parkirno mesto je pri restavraciji The Robbers Inn. Nato pa se napotite po cesti naprej. Videli boste tudi table, tako da se nimate kje izgubiti. Vse je lepo označeno. Castle in Brana sta skupaj, tako da lahko oboje obiščete v enem samem obisku. Ko boste zavili po gozdu navzgor boste že imeli spet pred samo te neverjetne skale in seveda stopnice.

Če se boste povzpeli na Šaunštejn castle boste naleteli kar na nekaj stopnic, kjer morate kar paziti. Najboljše, če imate zraven pse, da se menjavajte. Nam ni problem teh dveh malih nosit, za velike pa to ni pot. Pot je med samimi rovi zelo lepo speljana in prav tako železne stopnice. Na samem vrhu pa so razgledi res neprecenljivi. Grad je tukaj stal v 14. stoletju, sedaj so ohranjene samo skale in temelji, ampak ruševine je vredno obiskati. Nato se vrnete na začetek teh lestev in pot nadaljujete kar naprej po gozdu. Pot vas bo v 15 minutah pripeljala do Mala Pravčicka Brana (malo okno v skalah). To je nam bilo res nekaj neverjetnega, kakšne lepote se tukaj skrivajo.

Narodni park Česke Švycarsko
Velika Pravčicka Brana

Ko se peljete proti mestu Hrensko, opazite ob cesti kar nekaj parkirišč. Katero parkirišče boste prvo videli, da je prosto parkirajte. Parkirišče je plačljivo 5,70 EUR za cel dan. Nato se morate po cesti napotiti nazaj gor, nikakor proti samemu mestu. Opazili boste tudi tablo in veliko avtobusno postajališče. Če pa boste mogoče dopustovali v samem kraju Hrensko pa se lahko kar peš odpravite od Restaurant Klepač po cesti naprej, da pridete do razcepa za Pravčicka Brana. Tukaj se usmerite levo po cesti. En čas hodite po cesti, nato vas pripelje v gozd, kjer vas spet med potjo spremljajo skale, ki jih seveda pri nam ne vidimo.

Ko boste nekje 1 uro hodili do mostu, boste videli zakaj ste napoteni sem gor. Restavracija vas bo že očarala, prav tako naravno okno iz skal. Tukaj sedaj nimate več daleč, ampak, če si hočete vse ogledat morate plačat vstopnino 3,60 EUR na osebo, prav tako lahko vstopijo vaši kužki. Sedaj boste videli, zakaj se je splačalo sem hodit. Vzemite si čas in vse poti, ki vas tukaj vodijo prehodite ter se naužijte lepot, ki vam se tukaj ponujajo.

Narodni park Česke Švycarsko
Historic elevator

To je ena fantastična razgledna točka, ampak ni na Češki strani. Tukaj ste zelo blizu Nemčije, od kraja Hrensko ste v par minutah že na sami meji, zato se Narodni park Česke Švycarsko (na nemški strani se nacionalni park imenuje National park Sachsische Schweiz) razteza tudi v sosednjo Nemčijo. Samo 14 minut od kraja Hrensko ste v kraju Bad Schandau v Nemčiji, kjer boste že ob cesti videli čudovit razgledni stolp. Spet samo na Google zemljevid napišete Historic Elevator in vas pripelje direktno pod stolp. Ob cesti so brezplačna parkirišča. Na sam stolp se popeljete z dvigalom, nas je prišla družinska, oboje smerna vstopnica 7 EUR, za odrasle vas pride drugače 2,80 EUR, otroke 2,20 EUR oboje smerna. Nekje vodi pešpot gor, ampak mi je nismo našli. Zgoraj je prelep razgled na okolico, kar pa je še posebna atrakcija pa sta dva risa.

Narodni park Česke Švycarsko

Mi smo v Narodni park Česke Švycarsko preživeli tri noči oziroma dva cela dneva. Ker naš cilj je bila Poljska, se tukaj nismo zadrževali več. Če bi hoteli še tukaj kaj videt, bi lahko ostali kak teden, našlo se bi ogromno še podobnih znamenitosti. Saj bilo je v planu še kar nekaj obiskati, ampak ni bilo časa, bo ostalo za drugi dopust. Dopust lahko preživite v kampu, kot smo mi, lahko pa poiščete prenočišče v kraju Hrensko. Če imate radi naravo in take nenavadne znamenitosti je to pravi Narodni park za vas. Tudi čez mejo v Nemčiji je podobnih poti ogromno in splača se jih obiskati. Podobne razgledne točke so tudi  Lilienstein (blog o tem kraju si preberite TUKAJ) ter Felsenburg Neurathen.

Felsenburg Neurathen

2 Replies to “Narodni park Česke Švycarsko”

Comments are closed.