Posted on

V letošnjem načrtu za dopust je bila Romunija, ampak po spremljanju obolelih za Covid-19 v Romuniji, kjer se je število pozitivnih iz dneva v dan povečevalo, se je ves plan podrl. Prišlo je do plana B, ampak kaj pa sedaj ko plana B še ni bilo narejenega, saj si ni nihče mislil, da bo nad nas prišla ta pandemija. Klavdija je takoj vzela v roke vse naprave, ki jih je našla doma (od prenosnega računalnika, do tablice in seveda telefona) ter naredila plan B v približno tednu dni. Načrt da obidemo eno državo je ostal enak, spremenila se je samo država, iz Romunije smo prišli do izbire, da bo Poljska prava izbira. Seveda, če ne moremo na Črno morje, pa gremo gor na Baltsko morje.

poljska
Pot, ki smo jo naredili. Označeni so kampi, kjer smo spali, smo pa seveda v okolici kampa videli še veliko, česar ni označenega na tem zemljevidu.

STATISTIKA:

STROŠKI

 • Cestnine- 68,14€
 • Bencin-302,55€
 • Parkirišča-63,63€
 • Vstopnine-571,87€
 • Prenočišča-449,65€
 • Trgovina (razni prigrizki, pijača,…)-371,01€
 • Hrana v gostilnah-310,98€
 • Spominki-175,61€

SKUPAJ=2313,44€/4 osebe (578,36€ na osebo)

Seveda se, da priti skozi z veliko manj denarja, če ne zapravljate toliko za spominke (Klavdija si na primer nakupi veliko razglednic, ker jih zbira, prav tako vsi zbiramo magnetke) in pa, če jeste manj zunaj in si sami kuhate. Prav tako, če vas ne zanimajo vse znamenitosti, kjer se plača vstopnina, se potem da tudi tukaj prihraniti. Tako lahko pridete skozi tudi za manj kot 2000€ za štiri osebe. Vse je seveda odvisno od vas samih. Morate vedeti, da je pa Poljska res poceni država.

Število dni: 23

Število narejenih kilometrov: 5443 km

Vsi magnetki, ki smo jih kupili
Da bomo kavo od danes naprej pili iz lepših skodelic
Obeski za ključe, ki si jih s Klavdijo dama na steno v sobi
Čaji
Naša dva maltežana potujeta vedno z nami in smo kupili to tablico, da bodo vedeli, da pri naši hiši pazita ona dva

VALUTA

Čehi uporabljajo Češke krone. Pretvornik je nekje 1€=25,81 CZK. Sami smo si krone razmenjali že doma, tako da si jih tam nismo rabili. Še ostale so nam na koncu.

Poljska uporablja zlote. Tečaj je 1€=4,33 PLN. Nekaj denarja smo menjali že v Sloveniji, nekaj pa potem tudi na Poljskem. Tam bodite pozorni na menjalni tečaj, saj recimo Klavdija in mama nista bile in sta dobile veliko manj, kot pa bi morale. Seveda sta potem bile bolj pozorne.

V Nemčiji pa uporabljajo Evre, tako da tam pa ne rabite druge denarne enote.

Mi veliko raje plačujemo kar z denarjem in na bankomatih v tujini ne dvigujemo. Vi se pa sami odločite ali boste plačevali večinoma s karticami ali pa z denarjem. Naj še povem, da veliko spominkov ni možno kupiti s kartico, z njo lahko plačujete brez problema v trgovinah in tudi za kakšno vstopnino. Imejte rajši nekaj denarja zraven, da še ne boste potem iskali bankomatov.

POT DO PRVEGA KAMPA:

Prišel je prvi dan našega road tripa. Štart je bil v zgodnjih urah, kar ob 1.00 zjutraj. Glavni voznik, torej mama je zato šla spat kar zgodaj, da je lahko bila v tej zgodnji uri zbrana. Druga dva voznika pa sta v avtu še eno prespala. Do mejnega prehoda s Avstrijo (Šentilj) je šlo kar hitro, prečkanje pa je tudi bilo brez problema. In tukaj je bila že vožnja po Avstrijski avtocesti, seveda pa je bilo za vinjeto že poskrbljeno. Ampak kdo bi si mislil, čez nekaj 100 kilometrov je bila na naši poti nekakšna cestninska postaja. Hmmm, kaj pa je sedaj to smo si rekli in smo se postavili v tamkajšnjo vrsto. Seveda noben od nas ni vedel zakaj se gre, prav tako nič ni bilo jasno vozniku Slovaškega vozila, kateri je prišel spraševat nas zakaj se gre. Vinjeto imamo, kaj bomo zdaj to plačevali?

Ah, zapeljemo na prosti pas in vstavimo bančno kartico, zakasira nam 9.50€, dvigne zapornico in že lahko nadaljujemo vožnjo naprej. Okej, nekaj smo plačali, ne vemo kaj si rečemo in gremo naprej. In glej ga zlomka spet po nekaj kilometrih, od prejšnje cestninske postaje, nas čaka še ena, spet vstavimo kartico, ampak tokrat nam zakasira 5.50€, dvigne zapornico in že gremo naprej. Takrat pa je bilo potrebno raziskati za kaj se tukaj sploh gre. Sam sem na Googlu našel da se gre na tej cesti za dve cestninski postaji, na kateri vinjeta ne velja, med te ceste pa spada tudi karavanški predor.

Nadaljevanje vožnje je bilo normalno, kot po vsaki avtocesti, kljub temu da smo med tem zgrešili tudi dva izvoza za počivališče.

Vožnja po Češki:

Kar hitro smo bili tudi na Avstrijsko-Češki meji, za kar sploh nebi vedeli če te navigacija o tem nebi obvestila. Sama meja pa nas je opomnila, da je potrebno kupiti Češko vinjeto, zato smo iskali prvo bencinsko postajo in tudi to uredili. Naj še omenim, da je bil prehod čez mejo brez problema. Z nakupom vinjete smo zamenjali same voznike, tokrat je za volan prišla Klavdija, da si je mama lahko malo odpočila noge.

Tukaj naprej je mene zmanjkalo, saj sem šel razmišljat malo globlje v spanec. Zbudil sem se malo pred Prago, kjer je Klavdija zgrešila izvoz in smo morali malce krožiti po tamkajšnjih vaseh, da smo prišli nazaj na pravo cesto. Ko smo prišli nazaj na pravo pot pa so naši želodci občutili meglo, zato smo se ustavili in se hitro najedli. In spet je prišlo do menjave voznikov, kako fajn da imaš v družini kar tri voznike. Vožnja se je nadaljevala skozi Prago. Čez nekje 2 uri nadaljne vožnje pa nas je čakala prva znamenitost za letošnji dopust. Bile so skale izklesane v skali, ki se imenujejo Čertovy hlavy.

Naprej je bila vožnja do prvega našega bivališča še nekje 1 uro in pol. In prispeli smo v kamp Mosquito intercamp. Za tri noči za 4 odrasle osebe, 2 majhna šotora, avto, 2 psa nas je stalo 2010 CZK, kar znese nekje 77€.

Kaj si ogledati v okolici tega kampa?

V prvem dnevu smo še obiskali GRAD FALKENŠTEJN, ŠAUNŠTEJN CASTLE in MALA PRAVČICKA BRANA.

O Narodni park Česke Švycarsko si več preberite na: https://potuj-z-nami.si/narodni-park-ceske-svycarsko/.

Grad Falkenštejn
Grad Falkenštejn
Šaunštejn castle
Šaunštejn castle
Mala Pravčicka Brana

Okrog tega kampa oziroma v Češki smo še obiskali: VELIKA PRAVČICKA BRANA (za vstop plačali 3,60€ na osebo), EDMUNDOVA SOTESKA (ladjica, ki stane 4,60€ na osebo), HISTORIC ELEVATOR (bližnja Nemčija), LILIENSTEIN (Nemčija, kliknite TUKAJ za ogled članka o Lilienstein), FELSENBURG NEURATHEN (za vstop plačali 2€ na osebo) in KONIGSTEIN FORTRESS .

Historic elevator
Lilienstein
Lilienstein
Felsenburg Neurathen
Felsenburg Neurathen
Konigstein fortress

Naše potovanje po češki se je tukaj končalo, zato smo se odpravili naprej proti Poljski, sproti pa smo še obiskali MESTO GORLITZ ter ETNOGRAFSKI MUZEJ V ZIELONA GORA (vstop je 2,30€ na osebo). 

Etnografski muzej v Zielona Gora

Pot nas je vodila sprva čez Nemčijo in potem končno na našo letošnjo destinacijo Poljska.Sprva smo izbrali kamp Camping NR 50, kateri nas je stal 20,61€ na dan.

poljska
Kaj si ogledati v okolici kampa?

Okrog tega kampa smo obiskali MESTO SWIEBODZIN IN KIP JEZUSA, TS11 ISKRA (letalo ob poti), PAROWOZOWNIA WOLSZTYN INSTYTUCIJA KULTURY (muzej z vlaki), OPEN AIR MUSEUM OF FOLK ARCIHITECTURE (muzej starih hiš in kako so živeli nekoč), WIEŽA WIDOKOWA. V samem kampu pa smo si še privoščili kajak za dve osebi, kateri nas je stal 3€, zraven v ceni še je bilo vključeno razkuževanje.

Swiebodzin
Kip Jezusa
poljska
TS11 Iskra
Wieža Widokowa
poljska
Wieža Widokowa

Tukaj sta dva dneva minila kar hitro in že je bila pred nami malo daljša pot proti morju. Med potjo smo se še ustavili v mestu POZNAN.

Pot je potem do morja trajala nekje 4 ure, ter prevozili smo približno 314 km. In že smo bili v naslednjem kampu, kateri je bil v našem načrtu in od katerega je do samega morja slabih 200 metrov. Prispeli smo v kamp Camping Reda, ki nas je stal 24€ na noč.

Kaj si ogledati v okolici kampa?

Veselje, da smo na morju je naju s Klavdijo pognalo v iskanje kje se pride do plaže, ampak samega uspeha takoj ni bilo, saj sva izbrala napačno pot po kateri sva hodila nekje po gozdu. Po daljšem sprehajanju sva končno uspela doseči plažo ter za nama seveda starši. Na plažo smo prišli kar v dolgih hlačah, saj je zelo pihalo in samo ozračje je tam zelo mrzlo. Seveda tudi samo morje ni toplo. Ampak, kaj zato saj ni glavno, da moraš takoj v morje, je tudi dovolj da sam Baltik vidimo v živo. Malo smo se sprehodili po plaži ter se odločili da gremo nekaj pojest.

poljska

Malo naprej od samega kampa smo našli ulico katera ponuja marsikaj, mi smo tokrat iskali nekaj za pod zob in tudi to hitro našli. Naročili smo si 2x file ribe s pomfrijem ter 2x pečeno ribo s kuhanim krompirjem, pri sami pijači pa je naša Poljščina zašla, saj smo namesto dveh Coca col, dobili dva krat pivo.

V okolici tega kampa pa smo obiskali še PLAŽA MIEDZYWODZIE, KAWCZA GORA, MESTO MIEDZYZDROJE, MIEDZYZDROJE PIER, AKVARIUM (10,20€ na osebo), ŚWINOUJŚCIE LIGHTHOUSE, FORT GERHARD, PARK MINIATUR I KOLEJEK (5,40€ na osebo), LIGHTHOUSE NIECHORZE (2€ na osebo), VOŽNJA S LADJICO PO ZALIVU (5,60€ na osebo, smo pa se lahko sami vsedli za volan in poskusili ladjico upravljati).

Preberite tudi: https://potuj-z-nami.si/baltsko-morje/ in si poglejte več slik iz Baltskega morja.

PLAŽA MIEDZYWODZIE
poljska
MIEDZYZDROJE PIER

In tukaj je bil dan selitve v naslednji kamp. Na poti do njega smo še obiskali LIGHTHOUSE IN GASKI (1,80€ na osebo) in LEBORK. Naslednji kamp za nas je bil  Orlinek camping, kateri nas je stal 21,90€ na dan.

Okolica kampa:

V okolici tega kampa je zanimivo obiskati MESTO GDANSK (več o mestu pa TUKAJ), POLOTOK HEL, OTOK REJSY (otoček katerega imajo tjulni, do tam vas odpelje ladjica ki pa stane 9€ na osebo) ter STUTTHOF. Po treh dnevih je spet bila pred nami selitev v naslednji kamp, torej sedaj že peti kamp.

poljska
Gdansk

Med potjo pa smo si še ogledali MALBORK CASTLE.

Za peti kamp pa smo izbrali Camping NR 120, kateri nas je stal 20€ na dan za vse, kot zanimivost v tem kampu pa smo za bivanje dobili še 4 radlerje. Tudi tukaj smo bivali samo dva dneva, smo pa se takoj prvi dan že kar dobro najedli saj imaš direktno v kampu manjšo gostilnico, ki ponuja dobre jedi.

Okolica kampa:

V okolici pa smo obiskali MESTO VARŠAVA (raziskali smo samo en del mesta ker je mesto preveliko da bi ga obdelal v enem dnevu), ILUZIJE (5€ na osebo).

poljska
Iluzije

Ko smo pa zapuščali kamp pa smo še obiskali GORA BIAKŁO ter BOBOLICE CASTLE.

poljska
Gora Biaklo

Kot šesti kamp pa je bil Camping Nasza dolina, razmeroma še nov kamp saj še ni popolnoma dokončan. Stal nas je 20€ na dan za vse. Zraven tega kampa je tudi grill, kateri vam ponuja zelo dobro hrano ter pijačo (seveda si je treba prevesti kaj je za jesti).

poljska
Kaj obiskati v okolici?

V okolici pa smo obiskali BLEDOVSKA PUŠČAVA (o puščavi pa več TUKAJ), ZAMEK OGRODZINIEC (vstop stane 4,90€ na osebo), ZAMEK PIESKOWA SKALA (2,70€ na osebo), KOPIEC KOSCIUSZKI in SKALKI TWARDOWSKIEGO.

poljska
Bledovska puščava
Zamek Ogrodziniec
Zamek Pieskowa skala
poljska
Kopiec Kosciuszki
Skalki Twardowskiego

Kot naš že sedmi po vrsti ter tudi predzadnji kamp pa je bil Camping NR 42 Otmuchow, ki nas je stal 20,40€ na dan za vse. Tudi tukaj smo za bivanje dobili 4 radlerje, ter zraven še 4 piva s okusom kave. Seveda je na pločevinki pisalo ´kava´ ampak nobeden od nas ni videl, da je to pivo. Seveda zakaj nebi enega odprli pa poskusili. Tako je bilo zanimivo, da je iz same pločevinke puhnil zrak, ampak jaz sem vseeno to poskusil. Sam alkohola ne pijem, zato sem takoj tisti požirek tega piva izpljunil.

poljska
Kaj videti v okolici kampa?

V okolici samega kampa pa smo obiskali KOPALNIA ZLATA (rudnik zlata, ki stane 9€ na osebo, oziroma je odvisno katero karto izbereš), MOSZNA CASTLE, ZAMEK NIEMODLIN in KOPICE RUINY ZAMKU RODZINY SCHAFFGOTSCH.

Preberite tudi: https://potuj-z-nami.si/gradovi-na-jugozahodu-poljske/.

Moszna castle
poljska
Kopice ruiny zamku rodziny Schaffgotsch

Na poti v naš zadnji kamp pa smo še obiskali MESTO WROCLAW, katero je zanimivo po palčkih kateri se nahajajo v samem mestu ter obrobju mesta.

Kot zadnji kamp pa je bil Camp Port biwak Jelenia gora, razmeroma majhen kamp, ki pa ti ponuja vse kar hočeš. Od mikrovalovke, do toasterja, žar ter lahko se tudi igraš s najmlajšimi nogomet ali celo badminton. Stal nas pa je 15,60€ na noč.

poljska
Okolica kampa:

V njegovi okolici smo obiskali SNĚŽKA (1606m visoka gora, kot sama zanimivost pa je da cel čas hodiš po tlakovanih poteh), TIME GATES, WOJANOV, WODOSPAD KAMIENCZYKA, PARK MINIATUR ZABITKOW DOLNEGA SLASKA (6,40€ na osebo), ZAPORA I ELEKTRAWNIA WODNA, KASKADA MYI, HIŠA OBRNJENA NA GLAVO (6,30€ na osebo), zbudili pa smo tudi otroka v sebi in se podali na adrenalinske sanke za katere smo odšteli 2,70€ na osebo.

Time gates
poljska
Wojanow
Wodospad Kamienczyka
poljska
ZAPORA I ELEKTRAWNIA WODNA
Kaskada MYI
POT DOMOV IN KAJ SMO SI ŠE OGLEDALI:

Tukaj pa se je našo dopustovanje za letos moralo zaključiti. Bilo je konec dopusta, ni pa še bilo konca ogledov znamenitosti. Med samo potjo domov smo se še podali na STEZKA KORUNAMI STROMŮ LIPNO, vsem bolj znano kot ˝pot med krošnjami˝, za katero smo odšteli 9,50€ na osebo, za sam spust pa si lahko plačal dodatna 2€ in si se peljal dol po toboganu. Tobogan sva izkoristila samo jaz ter sestra. Bilo je super, čeprav sem sam občutil slabost ter se zaradi tega pod samo stezo nisem mogel najesti.

poljska

Ker pa še ni bilo za danes dovolj smo se še odpeljali v ČEŠKI RAJ, kjer smo plačali vstop 3,45€, kot zanimivost tam pa so čudovito izklesane skale.

Tukaj pa se je naše dopustovanje končalo, čakala nas je še samo dolga pot proti domu. Pred nami še je bilo nekje 7 ur vožnje, ter 670 kilometrov poti. Seveda smo se vozniki izmenjevali, saj je za enega to preveč izčrpna pot.

MNENJE O POLJSKI in ZAKAJ JO OBIŠČITE TUDI VI:

Med samim dopustom smo spoznali, da je Poljska res lepa država, ponuja ogromno vsega, prav tako pa je zelo cenovno ugodna. Sami domačini so prijazni, angleščina jim ne gre najbolje, zato se za sporazumevanje uporablja večkrat pantonima. Dopust nam bo zagotovo ostal v lepem spominu. Čeprav smo tudi mi dobili negativne komentarje pred samim obiskom Poljske, kaj boste pa tam delali, saj je Poljska sama ciganija, v resnici ni tako. Včasih je dobro biti tiho, ne obsojat drugih, ker to so samo predsodkih nekaterih ljudi.

Sama Poljska je čudovita država, ljudje so, kot sem že napisal prijazni dobrosrčni. V samem prometu so zelo strpni, če smo se kje lovili v kakšnem križišču, ti nihče ni trobil, so čakali za tabo. Po avtocestah, ki smo jih ogromno prevozili, se vozijo lepo in počasi, ne vidiš divjanja, norega prehitevanja. Sama država ponuja ogromno lepega in imate kaj za videti. Je zelo poceni država, prenočišča, bencin, mi smo tankali od 0,95 pa do 0,98 EUR na liter dizla. Tudi v trgovinah smo drobnarije za sproti kupovali ceneje, prav tako v raznih restavracijah se najedli vsi skupaj za 25 EUR in to porcije, ki jih nismo vsi mogli pojesti, seveda poleg je vključena pijača. Če imate možnost obiščite Poljsko, naredite si plan, poiščite znamenitosti za sebe in se sami prepričajte. Ne pozabite pa se peljati vse do Baltskega morja, ki vas bo navdušilo ter pa seveda mesto Gdansk.

4 Replies to “Road trip: Poljska”

 1. Ves čas sem spremljal vaše potovanje. Ker se čuti, da ste pozitivno naravnani sem bil skoraj 100% , da vam bo všeč in ne boste imeli težav. Tudi meni je Poljska ostala v lepem spominu, Jaz sicer nisem kampiral in tudi cele nisem obiskal naenkrat. Bil sem tam v 4 etapah. Zelo sem vesel, da ste se imeli čudovito in brez težav. Lepo se imejte in še naprej veselo potujte. Zvone

  1. Pozdravljeni, hvala, da ste nas spremljali. Spremljajte še nas dalje, saj pride še veliko lepih potopisov iz Poljske. Ja res je lepa država, si tega nismo mislili preden smo odšli tja. Skriva marsikaj lepega in ljudje so res prijazni. Še vedno je ostalo veliko Poljske neraziskane, saj je res velika in tudi mi še nismo videli vsgea. Zagotovo se še vrnemo.

   Lep pozdrav

Comments are closed.