Posted on

Sama sem velika ljubiteljica gradov in to ne samo zaradi veličastnega izgleda le teh, ampak ker vedno skrivajo tudi neko zgodovino. Tako sem med načrtovanjem dopusta po Poljski opazila, da se pa med Katovicami in pa Vroclavom skrivajo trije lepi gradovi, ki sem jih tudi takoj dala v načrt. Dva ste me takoj prepričala s svojim mogočnim izgledom, tretji pa ker se po grajskem dvorišču sprehajajo srne. Več o tem tudi pozneje. Katere so trije gradovi na jugozahodu Poljske in kakšna je njihova zgodovina pa berite dalje, saj boste izvedeli veliko stvari. Prav tako pa vas bodo slike kar prepričale v sam ogled teh gradov, če se boste kdaj vozili po tem delu Poljske.

gradovi na jugozahodu poljske
Grad Moszna

Vse gradove sem poiskala s pomočjo Google maps in pa s pomočjo Facebook skupine I love Poland. Prej nisem teh gradov nikjer zasledila, mislim da niso tako obiskani od strani Slovenskih turistov. Že sama Poljska kot država ni tako cenjena, mislim pa da si zasluži veliko več. Vsa država je čudovita in skriva res prelepe znamenitosti, tiste bolj in tiste manj znane.

GRAD MOSZNA (Moszna castle ali Palac w Mosznej)

Grad se nahaja v majhni vasici, ki se imenuje Moszna. Po tem je tudi sam grad dobil ime. Grad je pa tudi večkrat omenjen kot najlepši grad na svetu. Že po slikah lahko tudi vidite zakaj. Izgleda kot iz ene pravljice in takoj, ko sem videla slike na internetu in tudi na Instagramu sem vedela, da sem pa moramo iti in ne smemo te znamenitosti izpustiti.

gradovi na jugozahodu poljske

Sam grad stoji že iz 17. stoletja. So pa našli tudi nekaj kleti, ki pa pričajo, da je pa grad že starejši. V osrednjem delu gradu lahko vidite baročno palačo. Na primer vzhodno krilo je pa zgrajeno v neogotskem slogu. Potem pa je zahodno krilo narejeno v neorenesančnem slogu. Vse to nam lahko pove, da je grad neka mešanica različnih zgodovinskih slogov. Moszna pa ima 99 stolpov. Vsa notranja oprema je pa bila poškodovana med drugo svetovno vojno. Vseeno pa se je ohranilo nekaj predmetov, ki jih je možno tudi videti. Tako se lahko tudi sprehodite po nekaj prostorih samega gradu. Na koncu ogleda boste videli tudi samo kapelico. Drugače je pa grad spremenjen tudi v hotel. Sobo si lahko rezervirate TUKAJ.

gradovi na jugozahodu poljske

Sam grad Moszna pa ima tudi park, po katerem se lahko sprehodite. Po parku so klopce ali pa se vsedete kar na travo in opazujete ta čudovit grad. Morate pa tako za vstop v park in ogled notranjosti plačati vstopnino. Le ta za v park, za odrasle znaša 10 PLN-2,22 EUR, za notranjost pa še dodatnih 15 PLN- 3,33 EUR. v okolici gradu je veliko parkirišč, kjer smo mi parkirali smo že tudi plačali vstopnino za sam grad. Za parkirišče pa nismo plačali nič

gradovi na jugozahodu poljske
GRAD NIEMODLIN (Zamek Niemodlin)

Čeprav je ta grad že iz 13. stoletja, pa tam tega ni opaziti. Sam grad Niemodlin je bil že večkrat obnovljen. Nahaja se v istoimenskem, majhnem mestecu  Niemodlin. Imejte v mislih, da  v grad ni možno vstopiti vsak ponedeljek, ker je le ta zaprt. Vse ostale odpiralne ure si lahko pogledate na: http://niemodlinzamek.pl/. Parkirišče lahko poiščete kjerkoli v bližini gradu. Sami smo parkirali brezplačno, čisto zraven gradu.

Za ogled samo grajskega parka in grajskega dvorišča vas bo vstopnica za odrasle stala 10 PLN-2,22 EUR. Potem pa, če si hočete zraven parka in dvorišča pogledati tudi notranjost pa vstopnica za odrasle stane 15 PLN-3,33 EUR. Otroci in študentje pa plačajo za ogled parka in dvorišča 5 PLN-1,11 EUR, za celoten grad pa 10 PLN. Midve z mamo sva si ogledale samo zunanjost, ker je za ogled notranjosti potrebno zaradi Koronavirusa vstopnice rezervirati že prej. Vstop je omejen na določeno število ljudi. Sva pa zunaj videli srne in se sprehodile okoli gradu. Vseeno je bilo tudi to lepo. Grad bo posebej zanimiv za otroke, zato res priporočam ogled. Pred samim gradom je tudi majhna gostilna, kjer lahko kaj popijete, prav tako je pa tam tudi trgovina s spominki.

gradovi na jugozahodu poljske

Zanimivost, ki jo moram omeniti, je tudi, da so tukaj posneli film s naslovom Jasminum. Sama zgodovina je tudi zanimiva. Ne samo, da je menjal nekaj lastnikov, ampak je tudi večkrat bil obnovljen. Tako je najprej bil zgrajen v gotskem slogu, potem v renesančnem slogu in na koncu v baročnem. Med drugo svetovno vojno sam grad ni imel lastnika, v notranjosti pa je bila tudi srednja šola. Po koncu vojne pa je grad kar 10 let sameval in propadal.

PALAC W KOPICACH

Tukaj vstopnine ni. To so le ruševine gradu, ki so pa vredne obiska. Naj opozorim, da je grad oziroma ruševine v privatni lastni in vse okoli gradu je tudi ograja. Se pa vseeno pred gradom lahko tudi poslikate in si ga vsaj malo ogledate. Če bi grad obnovili, bi bila velika atrakcija v teh krajih. Moram rečti, da so ruševine lepo ohranjene in lahko vidite kako je vse to izgledalo nekoč.

Sam grad je iz 14. stoletja in med samo zgodovino je menjal kar nekaj lastnikov. Med samo zgodovino so ga tudi večkrat obnovili. Zadnjo prenovo pa je doživel v 19.stoletju. veliko škodo je potem doživel med drugo svetovno vojno in od takrat se grad ni obnavljal in je samo propadal, kar je velika škoda. Zraven grada je bil tudi kar 60 hektarski park, danes del tega lahko vidite čez ograjo. Pod ta park spada tudi jezero, okoli tega se je danes možno sprehoditi.

Moje mnenje je, da škoda da tako lep grad oziroma palača propada. Brez problema bi to bila res znamenitost, ki bi jo obiskalo veliko ljudi. Sami smo se sprehodili tudi malo ob jezeru, ampak poleti pričakujte res veliko komarjev. Nad gradom je tudi Žan spustil drona, tako da smo ga videli tudi od zgoraj. Parkirišče je pred samim gradom in je brezplačno.

gradovi na jugozahodu poljske

V celotni Poljski je še kar nekaj gradov, ki so vredni obiska. Med njimi so tudi takšni, ki so manj znani, ampak so vseeno prelepi. Sledite novim objavam na blogu, ker pride na njega še veliko gradov po Poljski Drugače pa, če ste kdaj koli na jugozahodu Poljske pa dodajte te tri gradove na seznam želja. Gradovi na jugozahodu Poljske so res čudoviti. Vsak skriva drugačno zgodovino in drugačno zgodbo. Same vstopnine tudi niso drage, lahko kar rečem, da so smešno poceni.

One Reply to “GRADOVI NA JUGOZAHODU POLJSKE”

Comments are closed.