Posted on

Kot sem že v prejšnjem članku omenil mi pač ne znamo takoj domov, moramo si še nekaj ogledat med potjo, če smo že enkrat tako daleč. Ko smo se odpravljali od Stezka korunami stromu Lipno smo nadaljevali pot še na en ogled, Češky raj. To je en nacionalni park na Češkem, ki je vreden ogleda. Jaz sem celotno pot prespal, saj, kot sem omenil mi je bilo pošteno slabo od tobogana.

češky raj

Ura je bila že kar pozno popoldan, ampak nas to ni motilo. Mi smo prispeli v Češky raj malo pred 16 uro, v sam park najprej plačaš parkirnino 100CZK – 3,70EUR in se pelješ še kar en del poti naprej. Mi nismo imeli težav s praznim parkiriščem, saj smo prišli bolj pozno. Gospod, ki je pobiral parkirnino nas je lepo pozdravil in rekel Maribor in je nam zelo lepo počasi povedal, kje naj parkiramo v senci. Tako se je trudil lepo počasi govoriti, da smo bili prav veseli in navdušeni.

Ko smo parkirali naš avto, smo si nadeli nahrbtnike ter se podali proti blagajni. Še to moram omeniti, jaz tak ne, niti mama ni vedela, da gremo sem, seveda spet je Klavdija bila za to odgovorna. Tako, da ni nihče vedel kam gremo, samo smo vedeli, da rabimo vsak 90CZK – 3,37EUR za vstopnino. Tu je res skoraj vse za plačat, ampak so vstopnine res nizke, res se nabere, ampak se je do sedaj vse splačalo, ker imajo vse parke urejene se trudijo.

Kaj smo si ogledali?

V parku Češki raj se nahaja sprehajalna pot, med samo potjo pa si ogleduješ Prachove skale. Ves park zgleda, kot eno kamnito mesto. Med samo vojno so Prahcove skale bile, kot ena utrdba avstrijske vojske. So nekaj posebnega, te res navdušijo, saj ne moreš si predstavljati kako je vse to nastalo.

češky raj

Ko plačate vstopnino se podate na pot. Nam je Klavdija rekla, da gremo po zeleni poti, ki je dolga nekje 3,5 kilometre. Videli smo, da še je ena krajša pot, rumena in posebna pot za vozičke. Tudi to pot imajo lepo urejeno, da lahko se vsi tukaj sprehodijo.

Ko se podate na pot se držite lepo zelene ali rumene poti in boste na koncu prišli nazaj na sam vhod. Sama pot je speljana po raznih kamnitih stopnicah ter med skalami. Včasih so bili prehodi med samimi skalami prav ozki. Na delih se lahko ustavite, kjer imate res fantastične razglede po celotnem Češkem raju. Te Prachove skale povsod segajo, kot, da bi rasle iz zemlje.

Res ne kaj neverjetnega, nekaj takega ne najdeš nikjer pri nam. sama pot je zelo lahka, ni naporna, če boste kdaj tukaj se kar sprehodite. Mi smo celotno pot opravili nekje v uri in pol in smo se precej ustavljali ter slikali. Med potjo smo videli, da obstaja tudi rdeča pot, ki pa je videti bila tudi kratka pot.

Te Prachove skale v Češkem raju so res nekaj neverjetnega, res te pot navduši in si nad vsem nekako navdušen. Saj skale segajo v višino, kot bi res rasle iz zemlje. Ko si kje na razgledni točki je pogled nekaj neverjetnega. Če boste kdaj se potepali po Češki se ustavite tukaj, boste videli da vam ne bo žal kam sem vas poslal. Na tej strani pa lahko izveste še kaj o zgodovini in še druge informacije https://prachovskeskaly.com/en/.

češky raj

Češky raj je bila naša zadnja destinacija in tako se je tudi nas dopust končal in nas je samo še čakala dolga vožnja do našega doma v Slovenijo.