Posted on

Ko je Klavdija delala plan za Poljsko, sem slišal mamo večkrat, da je omenila neko puščavo. Jaz nisem najbolj v tem spreten ali pa se mi ne da, da bi iskal znamenitosti, zato pa sta mama in sestra bolj podkovani. Ampak, ko sem slišal mamo govoriti o puščavi na Poljskem sem si samo svoje mislil. Poljska ima puščavo, sem se vprašal, ni puščava samo v Afriki? Pa pustimo se presenetiti sem si mislil, bomo videli kaj nam to prinaša. Po 13 dneh potovanja po Poljski, smo le prispeli v kamp, kjer je blizu ta Bledovska puščava. Sedaj se je le bližal dan, ko bom to puščavo spoznal in videl, če res obstaja. Ker doma sem samo poslušal, da jo moramo obiskati in da je res vredna ogleda, ker je edina puščava v Evropi.

bledovska puščava

Kako je Bledovska puščava nastala?

V bistvu je lahko Bledovska puščava neki primer kaj nastane, ko se skupaj vmešata narava sama in pa človek. Območje puščava je najprej bilo v vodi. Največja globina je bila kar 70 metrov. No potem pa je nastopilo prvo globalno segrevanje in je območje bilo gozdnato, sledi vode pa ni bilo več. Ta tem območju je bil samo smrekov gozd.

Potem pa se je v 13. stoletju začelo ta gozd počasi uničevat. Ljudje so ta drevesa začeli uporabljati za gradnjo in tudi za oglje. Les so tako uporabljali za gradnjo tunelov in jaškov in tudi za podporne zidove, vse to v rudnikih srebra, ki so se nahajali blizu območja. Veter je pa potem na mesto posekanega gozda začel prinašati pesek. Tako je potem nastala Bledovska puščava. Je pa prvotno puščava bila večja, kot je pa sedaj. Iz 150 kvadratnih kilometrov, je danes puščava velika le še 33 kvadratnih kilometrov. Kot vidite je se zmanjšala za več kot polovico.

Kako do Bledovske puščave?

PUNK WIDOKOWY DABROWKA

Iz kampa Nasza Dolina smo imeli do Bledovske puščave samo 29 kilometrov, nekje 35 minut vožnje. Vedno manj minut smo imeli do samega cilja sem opazoval okolico, ni bilo videti, da bo tukaj kakšna puščava. Povsod gozd, še mimo nekega naselja smo se peljali. Imel sem kar velike pomisleke, glede same puščave, ampak sem si rekel, pustimo se presenetiti. Parkirali smo na brezplačnem parkirišču, ob majhnem gozdu bi lahko rekli. Ampak, res, če si se samo par metrov ozrl okrog sebe si zagledal že sam pesek in res puščava je bila tukaj.

Da omenim najprej smo šli do enega razglednega območja, kjer je vojaško območje in naj ne bi bilo dovoljeno se sprehajat. Saj tudi mi se tukaj nismo ne vem kam daleč odpravili smo se bolj držali teh tabel in tega mesta. Na zemljevid napišete Punkt widokowy Dabrowka in vas pripelje do sem. Tukaj sem bil res navdušen in zelo presenečen, res imajo Poljaki en del puščave, je pa bila nekoč dosti bolj večja. Pesek te kar prevzame, se bi sprehajal po njem, če bi se lahko. Smo kar en čas preživeli tukaj in gledali to prelepo pokrajino.

CZUBATKA PUNKT WIDOKOWY

Klavdija je tudi takoj omenila, da lahko gremo še na eno razgledno točko. Vseli smo se v avto in se odpeljali nekaj minut vstran do te točke. Ampak tukaj nimate kaj preveč videti, na daleč vidiš samo puščavo, ne moreš se ji približati, ker te obdaja gozd. Na zemljevid lahko napišete Czubatka punkt widokowy.

PUSTYNIA BELDOVSKA

Ampak mama je začela snemat okoli z kamero in videla daleč v puščavi neke ljudi se sprehajat in kot neke lesene hiške. Naša Klavdija, ki hitro obvlada zemljevid je tudi to razgledno točko hitro našla in spet smo se podali na pot do tja. Pustynia Bledovska nas je navigacija pripeljala na rob puščave. Parkirišče je zelo blizu samega peska in je brezplačno. Tukaj pa se res lahko sprehodiš po sami puščavi, kolikor ti je želja. Na začetku imate tudi lesene potke in narejene kot ene hiške , ker ko je tukaj sonce, mislim da je grozno vroče.

bledovska puščava

Tudi nekaj za piti in jesti si lahko kupite, ker, ko smo mi prišli so odpirali te male lokalčke, če lahko temu tako rečemo. Mi smo prišli sem nekje ob 10. uri in pesek je postajal že prav vroč. Nisi več mogel se po pesku sprehajat bos, si že prav čutil v podplate. Tudi kužka smo raje vzeli v naročje, kot da bi po vročem pesku skakala. Sprehodili smo se kar po delu Bledovske puščave, saj si se počutil, kot da si v delu Afrike. Prav prijetno sem bil presenečen nad samo puščavo in užival na tem delu Poljske. Smo pa našli tudi majhen del sence v puščavi, kjer smo se malo skrili v senco.

Res je, Poljska ima puščavo, ki se imenuje Bledovska puščava. Čeprav nekako tega nisem verjel, sem sedaj prav presenečen in navdušen. Ni ogromna puščava, ampak je dovolj, da se počutiš, kot da si enem delu Afrike. Vsakemu priporočam, ko bo se potepal v Poljski, da obišče Bledovsko puščavo, nad njo boste navdušeni, pesek je drugačen, kot na Baltskem morju.

2 Replies to “BLEDOVSKA PUŠČAVA na Poljskem”

Comments are closed.