Posted on

Kot sem že omenila, v enem izmed prejšnjih blogov, nas gradovi zelo zanimajo. Tako, da smo jih med samim obiskom Poljske videli in obiskali kar nekaj. Čeprav pa je Zamek Ogrodzieniec  grad, kjer so samo ruševine, pa smo ga vseeno obiskovali. Moram pa rečti, da so ruševine res dobro ohranjene in po celotnem gradu se lahko brez problema sprehodite. Tudi vstopnina v grad ni draga, ampak več o tem pozneje. Je pa pred samim gradom tudi veliko prodajalen s spominki, za vse, ki si jih radi kupite. Mi smo se pred stojnicami zaustavili, ko smo grad zapuščali.

Zamek Ogrodzieniec

ZGODOVINA

Vsak grad ima svojo zgodovino, ki je pa zanimiva, vsaj zame. Zamek Ogrodzieniec je bil zgrajen v 14. stoletju. Gradili so ga kar 20 let. Je pa bil le ta zgrajen za kralja Kazimirja velikega. Leta 1523 je takratni lastnik gradu zgradil 100 metrov globok vodnjak ter pa podrl leseno obzidje. Je pa v 17. stoletju sam grad bil žrtev plenjenj in pa požara. Leta 1810 so pa grad zapustili zadnji prebivalci in od takrat grad sameva in je začel tudi propadati. 2001 so tukaj tudi posneli film.

ODPIRALNI ČAS IN VSTOPNINA

Sam grad oziroma zamek Ogrodzieniec je odprt od aprila in do konca novembra. Zadnji vstop je pa možen pol ure pred zaprtjem samega gradu. Imajo pa svojo spletno stran, kjer si lahko pogledate kdaj se grad odpre in zapre. Stran najdete TUKAJ.

Sama vstopnina tudi ni visoka. Ta znaša 17 PLN (3,79 eur) za odrasle in 10 PLN (2,23 EUR) za dijake, študente in otroke nad 6. let. Ponujajo tudi družinske vstopnice. Kakorkoli že mislim, da vstopnina res ni visoka in se je splača plačati. Grad je vreden obiska in ne bo vam žal.

OGLED GRADU

Vaš ogled se začne pri nakupu vstopnic. Nato pa sledi pot do gradu. Do tam se sprehodite po kamniti potki. Vstopite čez grajska vrata in pridete na dvorišče.

Zamek Ogrodzieniec
Grajska vrata
Dvorišče

Potem sledi ogled prostora, kjer je nekoč bila kuhinja. Po zavitih stopnicah se potem povzpnete do naslednjih prostorov gradu. Tukaj je najprej razgled na okolico.

Po teh stopnicah morate potem nazaj dol in se potem spet povzeti po naslednjih. Tam boste pa prišli do nekakšne terase, kjer je razgled na dvorišče.

Zamek Ogrodzieniec

Sledi ogled nekaj nekdanjih prostorov, so tudi table, v angleščini in poljščini. Le te opisujejo kateri prostori so tukaj bili in zakaj so bili namenjeni. Res zanimivo in se splača ustaviti in prebrat vsako tablo. Sprehodite se tako po sobanah, kjer so nekoč spali, po knjižnici in še po marsikaterem prostoru.

Vas pa bodo potem stopnice vodile navzdol, v en tak temen prostor. Tukaj je danes narejen majhen muzej, kjer si lahko pogledate kako so nekoč bili oblečeni, katero orožje so uporabljali in še marsikaj drugega. Vsem, ki je zgodovina zanimiva, bo zanimiv tudi ta muzej.

Zamek Ogrodzieniec
Stopnice do muzeja
Zamek Ogrodzieniec

Sprehodili pa se boste tudi po kmečkem dvorišču. To je znano, da je leseno in ga boste takoj opazili. Sledi še samo ogled nekaj prostorov in tako se vrnete nazaj na grajsko dvorišče.

Zamek Ogrodzieniec
Mučilne naprave

Ampak tukaj se vaš ogled ne bo zaključil. Pojdite ven, čez grajska vrata in se povzpnite po hribu navzgor. Tam boste lahko videli še eno sobo. Ta soba je pa lahko malo strašna in pa lahko pusti na vas res nek vtis. Da vam povem o čem govorim. Tukaj so razstavljene mučilne naprave. Šele ko prebereš kaj so s katero napravo delali pa te kar stisne. Kako so lahko delali to s ljudmi? Kaznovali so jih tudi za res majhne prestopke, ki so jih naredili. Sem prepričana, da si tega ni nihče zaslužil. Grozno je na primer, da so uporabljali žago, da so ljudi prežagali na pol. za povrh so jih obesili z glavo navzdol, da so bili ljudje čim dlje pri zavesti in so čim bolj čutili. Nekaj teh naprav si lahko pogledate tudi spodaj na slikah.

No s tem se potem ogled lahko počasi zaključi. Lahko se tudi usedete kje pred gradom, kjer je velika zelenica in samo uživate v razgledu na grad. Res čudovito.

Mi smo potem odšli kar nazaj k avtu, saj so nas čakali še drugi ogledi. Smo pa si potem kupili še spominke iz tega gradu, stojnice s le temi sem omenila že na začetku.

KJE PRENOČITI?

Sami smo spali v kampu Nasza dolina. Le ta je od gradu oddaljen nekje 40 minut vožnje oziroma 39 kilometrov. Si pa lahko kakšne druge namestitve v bližini gradu ogledate tudi TUKAJ. V okolici tega gradu je še na primer Bledovska puščava (o tej puščavi pa si preberite na: https://potuj-z-nami.si/bledovska-puscava-na-poljskem/ ). Prav tako imate na primer potem malo bolj oddaljen grad Pieskowa skala in še bi se kaj našlo.

Zamek Ogrodzieniec je res vreden obiska. Je nekaj posebnega, ker sam grad ni obnovljen, le še ruševine nekako vzdržujejo, da se lahko obiskovalci brez problema sprehodijo po njih. Vse je tudi varno. Tudi, če niste ljubitelj zgodovine in gradu si ga vseeno oglejte. Kakorkoli že nam vsem je bil všeč. recimo lani smo si ogledali Spiški grad, kjer so tudi takšne ruševine in tudi tisti grad je bil čudovit (o Spiškem gradu si lahko preberete TUKAJ).

Zamek Ogrodzieniec