Posted on

Na Slemenovo špico smo odšli že par let nazaj, ampak letos ko smo bili v Bovcu (več o tem dopustu pa TUKAJ), pa smo rekli, da moramo spet tja gor. Vedeli smo, da Slemenova špica ni težka za osvojiti in zraven lahko vzamemo tudi naša dva kosmatinca. Na vrhu je res čudovito, saj je Jalovec kar pred našim nosom, razgledi pa v bistvu segajo kar na vse smeri. Tako smo en dan izkoristili za Slemenovo špico in še vreme smo imeli čudovito.

slemenova špica
Nekaj osnovnih informacij:

Slemenova špica je 1911 metrov visoka gora v Julijskih Alpah. Leži pod samo steno Male Mojstrovke ter sam vrh nam nudi prelep razgled na mogočni Jalovec. Če pogledamo v dolino pa zagledamo tudi Tamar. Pot je razmeroma kratka in je primerna za dobro pripravljene pohodnike ter tudi za tiste kateri bodo opravili prvi pohod torej manj izkušene. Ker pa pot ni skalnata lahko zraven vzamemo tudi kužka, seveda če ga imamo in ga nočemo pustiti doma.

Kdaj na Slemenovo špico?

Za sam vzpon na Slemenovo špico bi sam priporočal jesenski čas, namreč takrat nas na poti spremljajo lepe rumene barve macesnov kar je prečudovito za videti kar šele slikati. Mi še jeseni nismo šli, zagotovo pa bomo enkrat. Slike na socialnih omrežjih izgledajo fantastične in vem, da v živo izgleda še lepše. Poleti zna sonce res žgati, tako da si takrat vzemite s sabo več tekočine in ne pozabite na sončno kremo.

Izhodišče in opis poti:

Do samega izhodišča ni težko pridet, saj je naše izhodišče na znanem prelazu čez Vršič. Parkiramo na tamkajšnjem omenjenem parkirišču za katerega se pobira parkirnina. Ob samem parkirišču pa bomo opazili rdeče table, ki nas usmerijo skrajno desno na pot proti Slemenovi špici. Pot razmeroma lahko zgrešimo saj gre tukaj pot tudi na Malo Mojstrovko. Mi moramo nadaljevati malo nižje iz Vršiča. Pot nas sprva vodi čez rahlo melišče in nas kmalu pripelje do nekakšnega prevala.

slemenova špica

Tukaj se pot začne rahlo spuščati in kmalu se nam pridruži pot katera pripelje iz Tamarja, mi nadaljujemo ravno. Kar kmalu pa nas lepa potka pripelje na samo sleme, na katerem nas lahko pričakajo jezerca (poleti lahko presahnejo in jih ni možno opaziti). Do samega vrha pa še imamo slabih 5 minut vzpona.

Na vrhu priporočam, da si kar vzamete nekaj časa in tudi posedite. Uživajte v razgledu, naredite res čudovite fotografije in se vrnite nazaj v dolino.

slemenova špica
Kaj si še ogledati?

Lahko se sprehodite tudi po Vršiču. Priporočam tudi, da greste po poti do Poštarskega doma in boste videli Ajdovsko deklico in to res od blizu. Prav tako vam pa pri koči nudijo hrano in pijačo, tako da lačni in žejni ne boste. Od Vršiča do doma je pa nekje 15 do 20 minut hoje. Ni daleč, tako da lahko isti dan kot na Slemenovo špico naredimo izlet še do doma, pa še Ajdovsko deklico boste videli. Tudi poti ne boste zgrešili, saj je vse lepo označeno. Le sledite oznakam za Poštarski dom.

Slemenova špica je primeren vrh za vse. Čeprav zdaj res ni visoka, je pa vredna obiska. Ne morete pa zgrešiti z obiskom jeseni. Menim, da je takrat res čudovito. Otroci, starejši in tudi psi lahko gredo s vami, ker je pot res enostavna. Spodaj pa še nekaj slik iz Slemenove špice, da vas prepričajo, da greste sem tudi vi. Ne bo vam žal.