Posted on

Spišsky hrad je grad iz srednjega veka. Grad so zgradili leta 1209. od leta 1993 je na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine. Velja pa drugače ta grad za enega izmed največjih srednjeveških gradov. Nahaja se samo 20 kilometrov vstran od mesta Levoča. Jaz in brat sva si grad ogledala sama.

spišsky hrad
Kako do gradu in kaj si ogledati?

Spišsky hrad morate obiskati, če boste se kdaj potepali po Slovaški. Grad je super ohranjen in pa tudi kar velik. Pripeljete se lahko v bistvu kar skoraj do gradu. Parkirišče je popolnoma brezplačno. Do gradu se potem od parkirišča morate malo vzpenjati, nekje 10 minut. Psi so na Spiškem gradu dovoljeni, tako da lahko obiščete grad tudi z njimi. Za ogled gradu si vzamite eno do dveh ur.

spišsky hrad

Spišsky hrad je pravi raj, kjer se boste vrnili nazaj v preteklost. Nudi vam veliko raziskovanja, kjer najdete prelepe kotičke gradu. Na začetku greste čez grajska vrata, kar je v bistvu vstop v grad.

Prav tako lahko vidite tudi nekaj predmetov in stvari iz srednjega veka.

Vzpnite se tudi na stolp od koder je lep pogled na okolico gradu.

Prav tako se sprehodite po obzidju in pa po grajskem dvorišču. Naj še opozorim, da vstopnico imejte vedno pri roki, ker jo na primer pri vstopu na obzidje gledajo.

spišsky hrad

Ko se boste sprehajali po teh čudovitih ostankih Spiškega gradu boste videli zakaj je to najbolj obiskan grad v tisti regiji Slovaške. Spiški grad je naravnost čudovit.

spišsky hrad

VSTOPNINA IN ODPIRALNI ČAS

 Vstopnina za vstop znaša 8 EUR za odrasle, 6 EUR za študente, 4 EUR za dijake in otroke od 6. leta starosti dalje. Prav tako pa lahko kupite tudi družinsko vstopnico, ki pa stane 19 EUR. Na gradu lahko brez problema fotografirate in snemate.

Spišsky hrad je od januarja in vse do konca marca zaprt. Prav tako je zaprt med 18. novembrom in 31. decembrom. Če ga boste obiskali poleti je delovni čas med 9. in 19. uro. Morate pa vedeti, da je zadnji vstop vedno eno uro pred zaprtjem.

KAJ SI ŠE OGLEDATI V OKOLICI?

Ker vam ogled gradu ne bo vzel več kot 2 uri vam priporočam, da še obiščete kaj druga. Tukaj je čudovito mesto Levoča, ki si zagotovo zasluži vaš obisk (kaj si tukaj ogledati si preberite TUKAJ). Potem je tukaj tudi Spišska Nova Ves, eno majhne mestece, ki pa skriva nekaj čudovitih znamenitosti (tudi to še pride na blog).

2 Replies to “SPIŠSKY HRAD”

Comments are closed.