Posted on

Levoča je majhno mesto, oddaljeno samo nekaj minut vstran od Spiškega gradu (o Spiškem gradu si preberite TUKAJ). Ko boste enkrat pri gradu se splača zapeljati tudi v to majhno, ampak prelepo mesto. Večina znamenitosti je v starem mestnem jedru. Mi smo parkirali čisto ob mestnem jedru in še brezplačno, saj imajo parkirišča narejena tako, da so po 17. uri brezplačna. Prav tako pa se po mestu sprehodite kar peš, saj je to res majhno mesto in ga si boste pogledali v manj kot eni uri.

Levoča
Kaj si ogledati?
  • Levočska radnica

Mestna hiša v Levoči. Sprehodite se lahko tudi po notranjosti, mi se nismo. Če ne drugače bo dovolj, če si jo ogledate od zunaj, samo zaradi arhitekture.

  • Bazilika sv. Jakuba

Prečudovita bazilika se nahaja zraven mestne hiše. Lahko greste tudi v notranjost in si jo tako ogledate od zunaj in tudi notri. Ima pa bazilika najvišji gotski oltar v Evropi.

  • Evanjelicky kostol v Levoči

Luteranska cerkev, ki se nahaja na drugi strani mestne hiše v Levoči.

levoča
  • Socha Ludovita Štura

Kip je posvečen novinarju Ludovitu Šturu. Zraven tega je bil tudi pedagog, pesnik, pisatelj in politik. Prav tako se je ukvarjal z zgodovino. Je pa živel v 19. stoletju. Je pa poznan na Slovaškem, ker je v bistvu postavil temelje novemu slovaškemu knjižnemu jeziku.

Levoča
  • Thurzov dom

Renesančna stavba iz leta 1532. Sam dom je bil meni najlepši v Levoči.

  • Vel`ky župny dom
  • Bazilika Navštivenia Panny Marie

Ta katoliška cerkev oziroma bazilika se pa v bistvu nahaja malo vstran od mesta. Do nje se praktično lahko pripeljete, ker imajo pred baziliko lepo urejeno parkirišče. Baziliko si lahko ogledate od zunaj in od notri. Sprehodite se lahko vse okoli nje. Se pa nahaja samo 10 minut vstran. Si jo pa le oglejte, saj takšne bazilike ne vidite povsod.

levoča
levoča
Prenočišča

Prenočišča se v mestu tudi najdejo. Lahko spite tudi v samem centru mesta. Malo poiščite na straneh kot je Booking in Airbnb. Mi smo spali v Rijo Camping Stara Lesna, ki se pa nahaja le 30 minut vstran od središča mesta. Ta kamp vam lahko priporočim, če ste takšni, ki radi spite v šotorih, prikolicah ali avtodomih.

Rijo camping

Levoča je super mesto. Lahko rečem tudi, da ima malo zgodovinskega pridiha, saj so stavbe po videzu stare. Za Levočo si ne rabite vzeti celotnega dneva, saj mesto zdaj ni tako veliko. Zraven še obiščite Spiški grad in pa mesto Poprad. Prav tako lahko greste tudi v muzej iluzij Tricklandia, ki je pa samo 30 minut vstran od Levoče oziroma 15 minut vstran od Poprada (več o Tricklandiji pa TUKAJ). Kakorkoli že pa kar ostanite v teh koncih malo dlje, ker imate kar nekaj aktivnosti, kar lahko tukaj počnete, od plarinarjenja in vse do raziskovanja mest.

One Reply to “LEVOČA”

Comments are closed.