Posted on

Razglednih stolpov je v Češki veliko. To sem že videla takrat, ko sva z mamo raziskovale za naš dopust. Takrat sem našla kar nekaj razglednih stolpov, ki bi jih lahko obiskali in iz katerih je razgled fantastičen. Na koncu smo se povzpeli na dva razgledna stolpa. Prvi je bil Jurkovičova rozhledna in drugi rozhledna Bila Hora. Oba priporočam tudi vam, če se boste kdaj potepali v Moravski regiji. Moram pa rečti, da so razgledni stolpi res super.

JURKOVIČOVA ROZHLEDNA

Ta stolp me je takoj očaral s svojo barvo in tudi takoj sem vedela, da se pa mora znajti v našem načrtu. Stolp je lesen in barvit.Do parkirišča pridete tako, da se zapeljete do Wallachian muzeja. Tukaj boste pred samim muzejem videli veliko parkirišče, kjer morate parkirati. Parkirišče bo na levi strani, če se pripeljete iz strani Frydek-Mistek in Koprivnice.

RAZGLEDNI STOLPI
Lesen mostiček na začetku poti

Od parkirišča boste videli table za Jurkovičovo rozhledno in pa leseni mostiček. Tukaj se samo odpravite po gozdni poti navzgor. Pot je lepo speljana in primerna tako za otroke in tudi starejše. Mi smo potrebovali od parkirišča in do razglednega stolpa nekje 20 minut hoje. Razgled iz stolpa sega na bližnji Rožnov pod Radhoštem.

Razgledni stolp se odpre ob 9. uri od maja do oktobra. Potem v ostalih mesecih se pa odpre ob 10. uri. Na stolp ne morete, ko je zaprt. Je pa potrebno plačati vstopnino, ki pa znaša 40 čeških kron, kar je 1,59 EUR. Vstopnina ni tako zelo draga. Vstop s psmi na ta stolp ni dovoljen.

Od tukaj je samo 30 minut vožnje na Pustevny, kjer lahko potem greste na Radhošt in Stezko valaško (blog o tem pa si preberite TUKAJ).

ROZHLEDNA BILA HORA

To je bil drugi stolp, ki smo ga obiskali.  Tukaj je super, da ga lahko obiščete z vašim psom, če ga imate, saj so psi dovoljeni. Parkirati morate na parkirišču z imenom Parkovište- U Očniho. Tukaj lahko pustite svoj avto in se odpravite naprej, najprej po makedamski cesti, potem pa se bo pot spremenila v gozdno pot. Je pa tudi ta pot nezahtevna in primerna za vse.

Spet je tako, da je potrebno plačati vstopnino, da se lahko povzpnete na stolp. Stolp je odprt od 9.00 do 18.00 ure. Vstopnina pa tukaj znaša 25 čeških kron, kar je skoraj 1 EUR. Tudi tukaj vstopnina ni zdaj visoka. Je pa hoje od parkirišča do stolpa nekje pol ure. Iz stolpa boste pa videli mesto Koprivnice in ostalo okolico.

Rozhledna Bila Hora je v bližini mesta Koprivnice, ki si ga lahko greste pogledat. Lahko se pa zapeljete tudi do jezera Olešna, kjer se lahko tudi kopate.

Razglednih stolpov je veliko, vsaj v tem okolišu teh dveh, ki sem jih opisala. Jaz sem imela še sprintano ven druga dva razgledna stolpa, ki pa sta Rozhledna panorama nad mestom Frydek-Mistek in pa Rozhledna okrouhla u Stariče. Lahko pa rečem, da le obiščite ti dva razgledna stolpa, Jurkovičovo rozhledno in pa Rozhledno Bila Hora. Stolpa vas zagotovo ne bosta razočarala.