Posted on

Če že enkrat greš na road trip po državi, bi bil greh, če se tudi ne bi ustavil v glavnem mestu države. Tako sem se tudi odločila, da bo v Poljski in tako se je Varšava znašla v našem planu. Seveda moram narediti tak plan, sem si rekla, da bomo vsaj en dan nekje prespali blizu Varšave, da si vsaj en del mesta ogledamo. Ker če hočeš 1,7 milijonsko mesto si v celoti ogledat, je premalo en dan. Vedela sem, da za več dni ne bo časa, moral bo biti dovolj en dan. Velika mesta so lepa, (tudi Varšava je čudovita) te pretegnejo, ko se sprehajaš po njem. Posebej čudovite zgradbe, katedrale, cerkve in vse znamenitosti, ki se po mestu skrivajo. Nam ni bil načrt, da bomo pač se lahko pohvalili, da smo bili v Varšavi. Toliko kolikor bo časa, toliko si bomo ogledali.

varšava

Najbližji kamp sem našla eno uro vožnje do samega mesta. Mama je v mestu poiskala največ znamenitosti in si jih je označila s srčkom. Tako smo vedeli, kje bomo približno parkirali, da si ogledamo ta del mesta in pa čim več stvari, ki jih Varšava skriva. Ko pa bomo imeli več časa pa bomo si vzeli  3 dni časa in bo sigurno dovolj, da si vse ogledamo, ampak to bo moralo še počakat. To kar smo si tisti dan ogledali v samem mestu Varšava nas je navdušilo in smo bili pozitivno presenečeni. Zaradi korone niti ni bilo v mestu pretirane gužve, kar smo tudi bili zadovoljni.

KAJ SI OGLEDATI?

Palac Kultury i Nauki

Palača je iz 2. stoletja, notri pa danes lahko najdete tudi gledališče, igrišče in tudi teraso. Od zgoraj pa je razgled na Varšavo. Ker je pa bila res gneča in so v dvigalo spuščali samo eno osebo (zaradi Korona virusa) pa se na vrh mi nismo podali. Drugače je vstopnina 19 zlotov 4,15 EUR) za odrasle in 15 zlotov (3,28 EUR) za dijake, študente in otroke. Je pa zgradba že od zunaj čudovita.

Barbakan Warszawski

Nahaja se v samem mestnem jedru. So pa to samo ostanki nekdanje urtdbe iz 16. stoletja oziroma bolj točno iz leta 1540, ko so to zgradili. Je pa to bil vhod v mesto in je vhod tudi na nek način varovalo. Zgradba je v celoti opečnata, takšne stavbe so pa meni res všeč.

varšava
Pomnik Powstania Warszawskiego

Spomenik je namenjen vstaji, ki se je zgodila leta 1944. Kipi so res veliki in zraven njih se počutite majhni. Je res vredno ogleda, saj so kipi res čudoviti.

Muzeum Wojska Polskiego

Muzej poljske vojske. Tukaj najdete razstavljene helikopterje, letala, tanke in vse drugo orožje, ki ga uporabljajo ali so ga uporabljali. Muzej se nahaja na prostem, vstop je brezplačen. Ne smejo pa na območje muzeja vstopati psi. Za ogled muzeja boste porabili nekje 20 minut ali več. Odvisno je od tega ali boste prebrali vsako informativno tablo ali ne. Meni kot punci je bil muzej všeč, mogoče bo tudi vam.

Zamek Krolewski

Grad v starem mestnem jedru Varšave. Da se vstopiti tudi notri, cena pa je 18 zlotov, kar znaša nekje 3,94 EUR. Notri je res lep in vreden obiska. Je pa sama zgradba čudovita že od zunaj. Gradu zagotovo ne boste zgrešili, je rdeče barve in grad je tudi velik.

varšava
Grob nieznanego žolnierza

To je grob neznanega poljskega vojaka. Zraven lahko vidite tudi dva poljska vojaka, ki grob stražita. Nahaja se tik pred parkom in v okolici je tudi kar nekaj klopc. Ob pravem času pa si lahko ogledate tudi menjavo straže. To je tudi prostor, ki si ga je potrebno ogledati, ko ste enkrat v Varšavi.

Muzeum Swiat Iluzji

Muzej iluzij, ki bo zanimiv tako za odrasle, kot pa tudi za otroke. Vstopnina za odrasle je 33 zlotov (7,21 EUR), za študente, dijake in otroke pa 24 zlotov (5,25 EUR). Vstopnina ni visoka, notri pa vidite raznorazne iluzije, ki vam dajo tudi misliti. Imajo tudi označeno, kje se naj postavi oseba in, kjer naj stoji fotograf, da bo potem fotografija res prišla ven, takšna kot mora.

varšava
Kaj vidite, lobanjo ali dva človeka?
Cathedral of. St. Michael the Archangel and St. Florian the Martyr

Ta katedrala se nahaja na drugi strani reke Visle, vstran od mestnega jedra. Katedrala je res mogočna. Ogledate si jo lahko od zunaj in tudi notri. Okoli nje se je možno tudi sprehoditi. Se je pa gradnja te cerkve začela leta 1888. je pa to v bistvu praška katedrala.

varšava
Kosciol Siostr Wizytek+ Pomnik Stefana Wyszynskiego

Cerkev iz 18. stoletja, ki si jo je vredno ogledati. Je ena izmed redkih stavb, ki ni bila uničena med drugo svetovno vojno. Zraven le te se pa nahaja tudi kip Stefana Wyszynskiego. To je bil kardinal, kateremu v spomin so postavili ta kip. Je pa Stefan živel v 20. stoletju.

Palac Prezydencki in Carmelite Church

Zelo varovana palača v Varšavi. Je pa to največja palača v tem mestu. Palača je namenjena domovanju predsednika. Pred vstopom so pa štirje levi, prav tako lahko vidite še en kip, princ na konju. Zgradba pa izgleda res čudovito in si jo je vredno ogledati.

Zraven se nahaja tudi cerkev, ki ima neoklasicitičen slog. Notri je pa dekoracija baročnega sloga. Izstopa pa njena zelena streha in tudi sama zunanjost. Cerkve ne boste zgrešili.

Mickiewiczowi monument

Res velik kip oziroma spomenik. Zraven se nahajajo tudi klopi, da si lahko spočijete. Posvečen je poljskemu poetu Adamu Mickiewiczowiju. Velja pa tudi za enega večjih Slovanskih pesnikov. In njemu je ta spomenik namenjen. Drugače pa ima sama Varšava res veliko nekih spomenikov oziroma kipov.

Kosciol Akademicki sw. Anny

to je baročna cerkev, ki se pa nahaja tik pred starim mestnim jedrom. Zraven se nahaja tudi zvonik. Notri si je sami nismo ogledali, ampak če pogledaš slike na spletu, mora biti res čudovita. V glavnem čudovita cerkev.

varšava
Katedra Polowa Wojska Polskiego

še ena, izmed mnogih cerkva v Varšavi. Mi čeprav nismo verni, so nam cerkve všeč. So res nekaj posebnega in vsakih vidiš drugačno arhitekturo le te. Je pa le ta cerkev Poljske vojske. Cerkev je tudi odprta za javnost, tako da le vstopite tudi notri. Nahaja se pa nasporti, že prej omenjenih kipov, ki sinhronizirajo vstajo leta 1944.

Bazylika Archikatedralna p.w. Meczenslwa sw. Jana Chrzciciela

Po moje kar najbolj znana cerkev v Varšavi. Narejena je v 14. stoletju. Je pa bila porušena med vojno, ostalo jo je samo 10%. obnovili so jo, tako da je obdržala obliko od prej. Je pa celotna cerkev opečnata in v gotskem slogu. Res lepa in vredna ogleda.

Kolumna Zygmunta III Wazy

Kip velja za središče mesta. Drugače pa tukaj pričakujte največjo gnečo, saj je to le staro mestno jedro, ki ga obišče največ ljudi. Gneče med našim obiskom ni bilo, saj smo mesto obiskali med epidemijo.

varšava

Kje prenočiti?

Težko vam bom priporočala kaj v središču mesta, saj smo mi spali v 50 km oddaljenem kampu: Camping nr 120, Camping Pilica. Drugače se pa na Bookingu ali Airnb zagotovo najde nekaj prenočišč, ki so v središču ali pa čisto blizu mesta. Varšava ima veliko prenočišč, tako da nekaj za sebe zagotovo najdete.

Kje jesti?

Ker smo v Varšavi bili celi dan, smo tudi jedli v mestu. Jedli smo pizze v Pizza Hut Warszawa Zamek. Pice dobite po zmerni ceni in tudi različne vrste. Ponujajo tudi druge jedi, kot so na primer tortilije. Prav tako imajo poceni pijačo. Se izplača in pice so res dobre.

Varšava je glavno mesto Poljske. Je tudi res veliko mesto, zato si kar vzamite več kot en dan za raziskovanje. Je lepo mesto, ki skriva veliko znamenitosti. Sami nad obiskom nismo razočarani. Priporočam vsakemu, ki gre kdaj v Poljsko, da se ustavi tudi tukaj.

One Reply to “Varšava in njene znamenitosti”

Comments are closed.