Posted on

Sami smo bili nastanjeni v Mosquito intercamp, ki se nahaja le 20 minut od Nemčije. Ker je pa sama Nemčija tako blizu, smo se odločili, da pa tudi tam obiščemo nekaj znamenitosti. Tako smo se en dan podali kar tja in smo celotni dan namenili samo Nemčiji. Ni nam žal, saj smo videli res lepe stvari, ena izmed njih je pa tudi Lilienstein. To je kot neka razgledna točka, iz vrha pa je razgled na vse strani. Pot je v bistvu res priljubljena in pa do vrha tudi ni daleč. Kako pa do izhodišča in kakšna je pot, ter kaj vse vidite iz vrha pa si preberite kar v nadaljevanju.

lilienstein
Pogled na obelisk

Kako do izhodišča?

Najkrajša pot do  Liliensteina vodi kar iz Wanderparkplatz Lilienstain. Parkirišče je plačljivo, plačate pa 5 EUR. Parkirate lahko kar celi dan, pa čeprav ne boste potrebovali celotnega dneva, da si boste vse ogledali in, da boste prišli na vrh in nazaj. Vseeno se pa vsaj meni sama cena parkirnine ni zdela tako visoka. Imejte pa pripravljen drobiž, ker avtomat ne sprejema bankovcev. Parkirišče pa boste tudi najlažje našli s pomočjo navigacije, zgoraj sem napisala kako se imenuje in to samo vtipkajte in vam bo našlo.

Nekaj podatkov o Liliensteinu

Na tem vrhu je v bistvu nekoč bilo naselje. Prvi ljudje naj bi tukaj živeli že 6. stoletju pred našim štetjem, drugače se pa Lilienstein prvič omeni leta 1379. Sam vrh je visok 415 metrov. Nekoč je tukaj gor bil tudi grad. Na vrhu pa je znameniti obelisk, ki je visok 16 metrov. Le tega najdete na desni strani, če pridete iz izhodišča, ki sem ga omenila zgoraj. Razgled je pa tudi na grad Konigstein. Tudi ta grad lahko obiščete, mi smo ga, ampak ne v notranjosti, saj smo zamudili zadnjo uro vhoda. Konigstein pa od zunaj izgleda res veličastno.

Konigstein

Vzpon

Od parkirišča se kar odpravite do tabel, ki vas bodo usmerile levo, desno je pa cesta. Ta pod se potem lepo in zmerno vzpenja. Pot vas bo po nekje 10 minutah hoje pripeljala do prvih stopnic. Teh stopnic je potem do vrha kar nekaj, tako da se kar utrudite. Stopnice so tako železne, kot pa tudi kamnite.

Na vrhu se pa potem lahko najprej usmerite levo, kjer boste hodili po vrhu. Vrh je tudi lepo ograjen, tako da vas ščiti pred kakšnim padcem. Že ko se boste sprehajali, boste videli čudovite razglede, na levo in na desno.

lilienstein

Pot se bo tukaj končala in potem morate iti nazaj in nadaljevati kar naravnost, kjer pridete do ene gostilne in potem dalje je še prej omenjeni obelisk. Tukaj je potem tudi veliko prostora za počitek, tudi v senci. Prav tako so pa tudi tukaj razgledi, ki vas zagotovo ne bodo razočarali. Mi smo si tukaj odpočili in se naužili razgledov in se potem tudi odpravili nazaj na izhodišče.

lilienstein

Pot do vrha traja nekje 30 minut. Pot je primerna tudi za otroke, med samim obiskom smo jih mi videli kar nekaj. Pazite seveda na vrhu, da vseeno ne padete čez ograjo, se lahko hitro zgodi, če se nagibate.

Za na konec:

Je pa območje Lilienstein v narodnem parku, ki se imenuje Sachische Schweiz. Na območju tega narodnega parka je prepovedano špuščanje dronov, prav tako pa morajo psi biti na vrvicah. Območje je res lepo in tudi Žan je hotel spustiti drona, ampak so pač table to striktno prepovedale. Sami smo imeli zraven dva psa, ki sta hodila z nami tudi po Liliensteinu. Na vrhu smo jih tudi videli nekaj. Ker naša dva sama ne skačeta po stopnicah, smo jima pomagali. Kakorkoli že pa Lilienstein priporočam, ko se boste kaj potepali po tem delu Nemčije. Pripravite tudi svoje noge, ker vas bodo zagotovo po stopnicah malo bolele. Mi smo bolečine kar čutili, kar pa tudi ni čudno, saj smo že prejšnje dneve hodili po stopnicah. Je pa v teh krajih, tudi na Češki strani, veliko teh razglednih točk, ki so vredne obiska.

Preberite si pa blog o tem, koliko nas je stal road tirp po Poljski. Najdete ga lahko TUKAJ.

3 Replies to “LILIENSTEIN”

Comments are closed.