Posted on

Bloge, kjer se gre o potovanjih rada berem. In tako sem tudi zasledila, da pa na Poljskem obstaja mesto polno palčkov, Wroclaw. Ko sem letos delala načrt za Poljsko sem vedela, da pa to mesto moram dati v načrt. Ker mesto ni tako veliko, sem naredila načrt tako, da se bomo v mestu ustavili, ko bomo šli iz pred zadnjega kampa, v zadnjega. Največ težav nam je delalo iskanje parkirišča, na koncu smo pa našli parkirišče, ki je med vikendom brezplačno, kar je super.

wroclaw

Wroclaw ali kar mesto palčkov velja za največje mesto v Šleziji. Nahaja se na zahodu Poljske. Nahaja se pa ob reki Odri, ob kateri se lahko tudi sprehodite, ampak več o tem kasneje. Lahko pa tudi rečemo, da je mesto univerzitetno mesto in ima res veliko študentov, ki prihajajo iz različnih držav sveta. Žal pa je sam Wroclaw tudi med najbolj onesnaženimi mesti na Poljskem in tudi v Evropi. Če boste tam pozimi, boste tudi to videli, saj boste občutili slab zrak.

Druge bloge iz Poljske lahko najdete tukaj: https://potuj-z-nami.si/category/poljska/.

Kaj si ogledati?

-Muzeum Sztuki Mieszczanskej

To je v bistvu stara mestna hiša. Muzej, ki sem ga omenila v bistvu obsega veliko več, kot pa to stavbo. Če se osredotočim točno na to stavbo, pa se tukaj notri nahaja muzej starih predmetov. Arhitektura te stavbe pa je naravnost fantastična. Zgrajena je v pozno gotskem slogu. Nahaja se pa kar v središču mesta in je ne morete zgrešiti. Vstop v ta muzej, v stari mestni hiši znaša za odrasle 15 zlotov (3,26 EUR) in 10 zlotov za otroke in dijake (2,17 EUR).

-Palčki

Kot ste lahko že prebrali je to mesto palčkov. Palčki se ne nahajajo samo v mestu, najdete jih lahko tudi ob robu mesta, po okenskih policah, tudi včasih se morate povzpeti na kakšen stolp, da jih najdete. Hitro lahko kakšnega tudi zgrešite. Po celotnem Wroclawu je več kot 350 palčkov. Drugače pa poteka v septembru, v mestu tudi škratov festival. Obstaja tudi aplikacija za pametne telefone, ki se imenuje Wroclaw Dwarfs, da bo iskanje palčkov še lažje. Čeprav smo sami imeli to aplikacijo, smo na koncu našli samo 53. Vsakega najdenega smo si tudi poslikali.

-Parafia Rzymskokatolicka pw. Sw. Elzbiety Wegierskiej

Opečnate cerkve so kar priljubljene po celotni Poljski. So pa meni te cerkve res všeč in nekaj drugačnega. Se nahaja blizu mestnega jedra in si jo je vredno ogledati. Celotna cerkev je v gotskem slogu.

-Katedra sw. Marii Magdaleny

Spet ena izmed mnogih cerkva v Wroclawu. Tukaj smo se mi povzpeli tudi na stolp, vstopnica za odrasle stane 8 zlotov, za otroke in dijake pa 6 zlotov. Cene so ugodne, ves denar pa uporabijo za obnovo katedrale. Iz vrha je čudovit razgled na Wroclaw, moram pa omeniti neverjetno gnečo. Čeprav smo mesto obiskali med Koronavirusom, je se na stolpu trlo ljudi. Komaj, da si lahko lepo poslikal pogled. Na vrhu se nahajata tudi dva palčka. V notranjosti je tudi trgovinica s spominki.

wroclaw
-Market square

Mestni trg, v samem središču mesta. Trg je res lep, saj so vse okoli čudovite hiške, ki jih lahko vidite kar po celotni Poljski. Tudi sama barva hišk je očarljiva in zato se na mestni trg zagotovo splača. Okoli je tudi veliko raznoraznih gostilen in restavracij, tako da lačni ne boste.

-reka Odra

Sprehod ob reki je res čudovit in miren. Ob sami reki boste lahko opazili tudi veliko čolnov in ladij, ki pa nudijo vožnjo po Odri. Prav tako je preko reke nekaj mostov in ob sami reki se najde tudi nekaj palčkov. Prav tako je vredno kdaj pogledati navzdol, saj so tudi palčki tik ob reki. V glavnem je pa že sam sprehod ob reki fantastičen, če se hočete malo izogniti mestni gneči.

wroclaw
-Papugarnia

Tukaj pa bo zanimivo tako za otroke, kot tudi za odrasle. Notri boste lahko videli veliko vrst papig. Pred vstopom pa vam bodo tudi povedali sama navodila. Vstopnica stane 19 zlotov za odrasle (4,13 EUR) in 15 zlotov za otroke (3,26 EUR). Dodatno, za 3 zlote, lahko kupite tudi hrano za papige. Midva z bratom nisva imela ravno lepe izkušnje. Ko sva papigam ponudila hrano, so naju res klunile, Žanu se pozna še danes. Ampak vseeno je pa bila lepa izkušnja in je čudoviti videti vse tiste papige. Prav tako je takrat bil zaprt tudi drugi nivo, kjer se bi naj nahajalo še več papig. Videla sva samo papige v prvem nivoju.

-Jas I Malgosia Domy

So v bistvu prav zanimive in posebne stanovanjske hiše oziroma hiši. Neka posebna arhitektura. Zakaj sem rekla posebne, pa si kar poglejte na slikah.

Ena hiška je rdeča, druga bela, povezuje pa ju kot en obok
-Papa Krasnal

Ata palček in tudi največji palček v Wroclawu. Nahaja se malo ven iz mestnega središča, samo nekaj minut hoje. Čeprav je velik, ga vseeno lahko zgrešite, kot sva ga midve z mamo. Tega palčka morate najti, zato sem ga tudi omenila posebej. Je pa to bil prvi palček v mestu in od takrat so jih naredili še več. Mnenja glede lepote tega palčka so različna. Nekateri pravijo, da je grd, spet drugi, da je pa lep. O tem pa se prepričajte sami in si sami ustvarite mnenje.

wroclaw
-Dominikanie we Wroclawiu

To cerkev pa smo našli, ko smo odhajali nazaj proti avtu. Res čudovita in opečnata cerkev. Odprta je tudi za javnost, tako da si jo oglejte tudi notri. Nahaja se samo 100 metrov od mestnega trga. Čeprav mogoče niste verni, sem prepričana, da vam bodo cerkve v Wroclawu čudovite.

Kje jesti/piti?

V Wroclawu smo tudi jedli zunaj. Po dolgem iskanju, tudi s pomočjo Google zemljevida, sem našla samopostrežno restavracijo. Ko smo prišli do restavracije so zunanje mize že bile zasedene, ampak smo notri vprašali, če dovolijo kužke in odgovor je bil pritrdilen. Zato se mi je tudi restavracija vpisala v lep spomin, ker so kužki dovoljeni tudi v notranjosti. Na voljo je res veliko različnih jedi, cena pa je 3,98 zlotov za 100 g hrane. Najdražje je dal ati, za obrok je tako plačal malo več kot 25 zlotov (5,44 EUR). sama sem si zraven vzela še za piti in sem za sam 2,5 dcl pomarančnega soka dala dodatnih 3,50 zlotov (0,75 EUR). Kot lahko vidite cene niso visoke in se za tako nizko ceno lahko res najeste. Se pa restavracija imenuje Lepione Kužnicza. V glavnem priporočam.

Wroclaw je mesto, ki ga vsi obiščejo zaradi iskanja palčkov. Res so simpatični in v veselje jih je iskati. Zgoraj nisem omenila nobenega prenočišča, ker sami nismo nikjer v okolici prespali. Drugače pa mesto skriva tudi fantastično arhitekturo in, če boste kdaj v okolici se le podajte na iskanje palčkov. Bomo videli koliko jih boste sami našli, kot ste lahko prebrali, jih sami nismo našli niti polovico. Vseeno smo uživali v iskanju in raziskovanju mesta.