Posted on

Po socialnih omrežjih lahko vedno najdemo ideje za izlete. Tako smo sami dolgo časa opazovali slike iz Štanjela in tam znanega Ferrarijevega vrta. Nikoli se nismo vozili tam okoli, tako da tudi nikoli ni bilo priložnosti za obisk. Potem pa so prišli ti boni oziroma vavčerji in smo odšli na Slovensko primorje (blog o tem najdete TUKAJ). Ker nismo imeli nobenih načrtov, ko bomo odhajali domov, se je pojavila možnost, da gremo v Štanjel in Ferrarijev vrt. Od Portoroža pa do Štanjela je bilo nekje 1 uro vožnje.

štanjel ferrarijev vrt
Zgodovina kraja Štanjel:

Kraj je bil zelo pomemben med prvo svetovno vojno, ko je tukaj potekala zelo znana Soška fronta. Tukaj je bil vojaški center, kjer so bile postavljene barake in pa tudi skladišče. V Štanjelskem gradu je bila takrat tudi vojaška bolnišnica, ki pa se je potem mogla razširiti tudi v barake, saj je ranjencev bilo vedno več. V grad so potem sprejemali samo težko ranjene, v barake pa vse z lažjimi poškodbami. Je pa celotni Štanjel bil velika tarča italijanskim vojaškim napadom, med katerimi so uničili veliko domačij, vinogradov, polj in sadovnjakov.

Kje se nahaja?

Najprej razčistimo, v bistvu je Ferrarijev vrt kar del Štanjela. Oba se nahajata na enaki lokaciji. Čez celotno vasico Štanjel boste potem prišli do Ferrarijevega vrta. Nahaja pa se vse to na Krasu. Če samo v Google zemljevid napišete Štanjel, vas bo pot pripeljala do urejenih parkirišč. V samo vasico pa potem lahko vstopite samo peš.

Pot do Ferrarijevega vrta
Vstopnina in odpiralni čas:

Za sam Štanjel in Ferrarijev vrt ni potrebno plačati vstopnine. Je pa vse odprto skozi celo leto in skozi celoten dan. Nekateri pravijo, da je najlepše iti v sam Ferrarijev vrt in Štanjel spomladi, ko vse cveti. Poleti pa zna biti res vroče. Sami smo bili v jesenskem času in vreme je bilo idealno. Vstop je dovoljen tudi kužkom, tako da jih kar vzemite s sabo na izlet v Štanjel in Ferrarijev vrt.

Pred Štanjelom sta urejena dva velika parkirišča, prva ura parkiranja je brezplačna, potem vsako naslednjo uro pa morate plačati. Cene se pa žal ne spomnim, ker smo mi prišli nazaj v eni uri in nismo rabili plačati.

štanjel ferrarijev vrt
Še nekaj pomembnih informacij:

Štanjel je srednjeveška vas, ki je znana po ozkih ulicah. V sami vasici je kar nekaj zanimivosti, ki se jih splača obiskati. Sem se šteje tudi sam Ferrarijev vrt, ki je glavna točka obiska, vseh, ki se odpravijo v Štanjel. Nahaja se pod grajskim obzidjem, vodijo pa vas do tja tudi table. Sam vrt je naredil znan arhitekt Maks Fabian. Na sredi vrta pa boste lahko videli bazen in pa beneški mostiček. Ta most je fotografska točka vseh, ki pridejo sem. No seveda, sem sama potrebovala tudi kakšno sliko za Instagram, tako da sem se tudi poslikala tukaj. So pa slike s tem mostičkom res najbolj pogoste, ko se kam na socialna omrežja objavi Ferrarijev vrt.

štanjel ferrarijev vrt

Po Štanjelu si pa lahko potem ogledate tudi sam grad, cerkev svetega Danijela, kraško hišo in pa galerijo Lojzeta Spacala. Prav tako vam nudijo tudi pokušino njihovih kraških vin in pa znanega kraškega pršuta. Lačni in žejni ne boste.

štanjel ferrarijev vrt

Prav tako se po celotnem Štanjeli nahaja kar nekaj prenočišč. Vse prenočišča si lahko ogledate tudi TUKAJ. Naj še opozorim, da snemanje in fotografiranje z droni na tem območju ni dovoljeno.  Med sprehajanjem boste lahko videli tudi majhne tržnice, kjer domačini prodajajo svoje domače izdelke. En gospod nam je tako ponujal svoje vino in pa domač kruh.

Štanjel je bil res čudovit. Čeprav pa nas Ferrarijev vrt ni toliko navdušil. Na slikah je izgledal veliko lepši kraj. Je pa res, vsak ima svojo mnenje. Po celotnem Štanjelu pa so nas navdušile te kraške hiše in ozke ulice. Zaradi tega vam priporočam obisk, če boste kdaj v bližini. Res lep kraj. Nekje ena ura je dovolj, da se sprehodite po celotni vasici. Seveda si lahko vzamete tudi več časa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.