Posted on

Čez samo mesto Trst smo se večkrat že vozili, ampak nikoli si ga nismo v celo pogledali, da se bi ustavili. Kar nekaj krat, ko smo šli iz počitnic v Trenti, smo se peljali po celotni Italiji vse do Trsta. Smo se dva krat ustavili ob sami obali, kjer smo ugotovili, da so prekrasna kopališča in nikjer ne komplicirajo glede psov. Kolikor smo mi ugotovili so psi povsod dobrodošli, nihče ne glede navzkriž, če je pes poleg tebe. Ob sami cesti je ogromno parkirišč, kjer ne rabite nič plačat parkirnine in zraven imate že samo morje ter se lahko greste kopat. Sama cesta lepo vodi ob sami obali in vse čez sam center Trsta.

trst
Trst, posnet z dronom

Nismo pa se tudi nikoli ustavili in si pogledali znani grad Miramare, ki je malo ven iz samega centra. Ker pa smo imeli plan iti bone koristit v Portorož, je bil Trst v planu. Tudi, če ne naredite navigacije, vas glavna cesta pelje ob obali do centra Trsta. Mi smo parkirali nasproti trga enotnosti, tako, da smo res bili takoj v samem centru. Parkirišče je plačljivo, sem pa pozabila koliko smo sami plačali. Drugače pa je polno drugih parkirnih mest.

PREBERITE TUDI: https://potuj-z-nami.si/slovensko-primorje-nas-tretji-dopust-letos/.

Grad Miramare

Najprej smo se zapeljali do gradu Miramare. Malo pred samim gradom je ogromno  brezplačnih parkirišč, kjer lahko parkirate. Samega gradu ni težko poiskati, če v Google navigacijo napišete grad Miramare, vas pripelje tik pred sam vhod. Potem se lepo ob obali sprehodite do samega gradu. Lahko se podate tudi v grad, mi ga nismo od znotraj obiskali, ampak od zunaj imate kar nekaj za videti. Mislim, da ste že kdaj opazili slike na družbenem omrežju o tem prečudovitem gradu. Več o samem gradu pa lahko najdete TUKAJ.

Kaj si ogledati v Trstu?

Trst vam nudi ogromno lepega, kar nekaj znamenitosti, ki se jih splača pogledat in obiskati. Mi nismo imeli narejenega nikakršnega plana kaj si bomo ogledali, ampak smo se prepustili sami sebi.

-Trg enotnosti

Že sam trg enotnosti je čudovit in vreden ogleda, ter čudovite stavbe, ki ga obdajajo. Tako lahko vidite tri mogoče in čudovite stavbe: Regione Autonoma Friuli-Venezia Giulia, Governo di Trieste (slika 1 in 2) in pa Comune di Trieste (slika 4 in 5). Tu še je Fontana dei Quattro Continenti, ki je tudi nekaj posebnega. Trg enotnosti je res čudovit in must see v Trstu.

Regione Autonoma Friuli
trst
Fontana
-Teatro Romano di Trieste

Po ulicah se podajte kar naprej in prišli boste do rimskega teatra ali Teatro Romano di Trieste, to je rimski tater, ki si ga morate res pogledat. Je pa teater star več kot 2000 let. Res čudovit zgodovinski kraj.

-Catedrale di San Giusto Martire

Kot sem omenila, nismo vedeli kam točno gremo, ampak nas je pot spet med ulicami pripeljala do Catedrale di San Giusto Martire. To je cerkev svetega Justa, kjer se lahko tudi za 2 EUR na osebo, podate na razgledni stolp. Zgoraj nas je pričakal res fantastičen razgled na sam Trst. Od tukaj pa smo tudi videli da je za samo stolnico oziroma katedralo grad in, da se lahko po samem obzidju sprehodiš.

-Castello di San Giusto

Grad svetega Justa. Na samem vhodu, so nam izmerili tudi temperaturo, saj je bil čas korone. Vstopnine pa nismo rabili plačat, ker je vstop brezplačen. Tukaj se lahko sprehodite po samem obzidju, ki je kar veliko. Razgledi so res fantastični na celotno mesto in vse do naše obale. Imate tudi nekaj muzejev, na primer bili so razstavljeni neki kipi, iz različnih zgodovinskih obdobij.

trst
-Sinagoga di Trieste

Pravoslavna cerkev, ki ima tudi takšno obliko. Notranjost je res poslikana in vredna ogleda. Se pa sinagoga lahko vidi že iz gradu Svetega Justa, saj ima modro streho in pa obokano, kar res izstopa.

-Monumento ai Caduti

Spomenik je postavljen žrtvam prve svetovne vojne. Ga ne boste zgrešili, saj se nahaja tik pred Gradom Svetega Justa. Kip oziroma spomenik je res mogočen.

trst
-Piazza della Borza

Še en trg, kjer se le sprehodite. Tukaj lahko vidite res zanimivo roza stavbo, ki pa je v bistvu gospodarska zbornica. Prav tako se pa nahaja tukaj tudi Statua di Gabriele D´annunzio, zlat kip. Kip bere knjigo in je prav zanimiv. Prav tako se tukaj nahaja kar nekaj gostiln in restavracij ter pa trgovin.

Trst je čudovito mesto samo nekaj kilometrov od naše meje. Je kar veliko mesto ob morju, če se že samo peljete čez sam Trst imate ogromno za videt. Velike ladje, prave križarke, ki so parkirane v pristanišču ter samo pristanišče je ogromno. To vse vidite ob glavni cesti, ko se peljete. Mi se ob obali nismo sprehodili, ker smo se že pred leti, nas je bolj zanimal sam center mesta. Vemo, da mogoče nismo vsega videli, ampak smo bili zadovoljni in še se bomo oglasili tukaj, ko se bomo kaj tukaj vozili.

trst

One Reply to “TRST”

Comments are closed.