Posted on

Zadnje čase smo postali res veliki ljubitelji gradov. Tako sem tudi sama gledala slike Gradu Miramare, v Italiji. Ker smo načrtovali še en dopust na Slovenskem primorju, sem vedela, da je to idealna priložnost, da pa gremo gledat tudi Grad Miramare ali Castello di Miramare. Že po slikah me je grad očaral, v živo je pa še bil toliko lepši. Imeli smo v načrtu tudi mesto Trst in grad je blizu mesta, le 6 kilometrov severno. Tako da smo to dvoje kar dali v načrt za en dan. Lahko si preberete tudi blog, kaj videti v Trstu: https://potuj-z-nami.si/trst/.

grad miramare

Parkirišče

Grad Miramare je še toliko bolj priljubljen, saj se ves čas razprostira tudi razgled na morje. Prav tako pa poteka sama pot do gradu ob morju. Avto lahko parkirate na brezplačnem parkirišču in se potem sprehodite do gradu. Od tukaj do gradu je le 600 metrov hoje. Eno parkirišče je pa malo bližje gradu, ampak je za plačati. Brez problema parkirišče najdete samo, če v navigacijo vnesete Grad Miramare.

Zgodovina

Grad je bil zgrajen v 19.stoletju. Zgraditi ga je dal Ferdinan Maximilian, ki si je Grad Miramare in park okoli zgradil za svoj dom. Odločil se je, da hoče živeti v Trstu in dom si je hotel zgraditi ob morju. Grad je pa bil dokončan le tri leta preden so Maximiliana usmrtili. Potem pa je sam grad bil rezidenca Habsburžanov.  Med prvo svetovno vojno so veliko pohištva iz gradu shranili na varno, da so se ohranili in so si jih lahko obiskovalci gradu ogledali. Tako so potem grad leta 1924 odprli za javnost. Potem je tukaj živela vojvodinova družina, vse do leta 1943. Čeprav je tukaj živela družina, so si obiskovalci vseeno lahko ogledati en del gradu. Od leta 1955 pa je grad popolnoma odprt za javnost. Od takrat ga je obiskalo že mnogo turistov.

Grad danes

Danes grad služi kot muzej. Možen je tudi vstop v grad, kjer si lahko ogledate tudi nekaj prostorov Maximiliana in njegove žene. Predmeti so v večini kar originalni. Prav tako si je možno ogledati stalne razstave slik in kipov. Za ogled notranjosti je potrebno plačati (točnega zneska vstopnine nisem našla). S tem, da si pa lahko park okoli gradu ogledate brezplačno. Bodite le pozorni na odpiralni čas. Vse te informacije lahko najdete tudi TUKAJ. Sami si notranjosti nismo pogledali. Je tudi že sama zunanjost čudovita.

Omenila sem že park, ki je okoli gradu. Ta je velik 22 hektarjev. Nismo celotnega prehodili, ampak tisti del, ki smo ga je res čudovit. Po celotnem parku so drevesa, ki nudijo veliko sence. Prav tako se na določenih točkah parka splača ustaviti, ker je razgled na morje čudovit. Pot po parku je lepo urejena in vsake toliko se najde tudi kakšna informativna tabla, da veste kje ste. Po parku lahko vidite tudi kakšne eksotične rastline, ki  jih je prinesel Maximilian iz svojih potovanj po svetu.

Po parku lahko vidite veliko bambusa
grad miramare

Prav tako se po parku najdejo različna grmičevja in pa nekatere stavbe. Danes lahko tam vidite ostanke kapelice, rastlinjake in pa hišico, ki je danes kavarna. Ta kavarna se nahaja na res lepem prostoru v parku. Ob pitju kavice ali česarkoli drugega, lahko tako uživate v naravi in miru. Po parku je tudi kar nekaj lepih kipov, ki so ohranjeni.

grad miramare

Grad Miramare se res izplača obiskati. Že nekaj ur bo dovolj, da si ogledate del parka in se sprehodite vse okoli gradu. Mi smo se sprehajali lepo počasi in smo potem še vseeno imeli čas za obisk Trsta. Seveda nismo pozabili narediti tudi veliko slik. Že hoja po samem grajskem parku je super. Že tukaj boste očarani.  Je pa v bližini gradu Miramare še tako imenovani Devinski grad. Le ta bo na nas počakal za naslednjič. Do njega vodi Rilkijeva pot. Koliko sem brala se tudi to izplača prehoditi in si ogledati tudi ta grad.

One Reply to “Grad Miramare ali Castello di Miramare”

Comments are closed.