Posted on

Če ste se kdaj potepali po Bovcu ste zagotovo opazili eno špičasto goro, ki je ne morete zgrešiti. Saj je iz Bovca najlepši razgled na Svinjak, ki je visok 1653 metrov. Tudi, ko se vozite iz Trente proti Bovcu boste imeli lep razgled na sam vrh, ki te kar vabi na vrh. Tako je tudi nas, ko smo se mimo vozili in smo se le en dan odločili, da se bomo na njega povzpeli. Na Svinjak, vodi samo ena pot iz Kal Koritnice in pot ni kratka, ker moraš prehodit 1391 metrov višinske razlike. Piše na tabli samo 2 uri in pol, ampak hodiš kar več, več kot 3 ure.

svinjak
Pogled na Svinjak

Svinjak je gora, kjer si misliš, da jo boš hitro in zelo lahko osvojil. Jaz sem imel 9 let, ko smo se podali na pot. Meni osebno ni bilo težko in naporno, se pa spomnim, da je bilo kar precej vroče, saj hodiš kar precej po soncu. Zato se dobro pripravite za Svinjak, dovolj tekočine in prav tako nekaj za pojesti. Ne smete pa pozabit na sončno kremo in kakšno pokrivalo. Na vrhu pa vas nekaj lepega pričaka, to pa bom povedal v opisu.

Razgled

Izhodišče

Kot sem omenil, je samo ena pot in to iz Kal Koritnica. Med Trento in Bovcem boste opazili omejeni kraj in tudi danes kar nekaj urejenih parkirišč. Parkirišče je brezplačno in tudi na soncu. Tukaj se začne vaša pot na Svinjak.

Opis poti

Na drugi strani ceste boste opazile table za Svinjak, nakar vas pot popelje po vasi, mimo hiš. Ne se ustrašiti, je samo par hiš in nato se podate po poti, po gozdu. Kot vsa pot po gozdu, se tudi ta na Svinjak, kar grdo vleče in prav tako se na čase vzpenja. Ni tako hudo, večkrat se ustavite nekaj spijete in bo šlo. Čeprav hodite po gozdu, zna biti kar pošteno vroče, tako je bilo tudi takrat, ko smo se mi odpravili na Svinjak. Tam nekje po 2 urah hoje, pridete tudi na del, kjer je nekoč divjal požar. Res je naredil veliko škodo, ostanki so še danes vidni, če se peljete po cesti.

svinjak

Ko vas pot pripelje ven iz gozda, pa se začne vsa pot do vrha kar vzpenjati, ponekod prav moraš paziti. Tukaj se vam bodo tudi začeli odpirat prelepi razgledi na okoliške vrhove ter na prekrasen Rombon, vidite ga pred sabo.

Kar lep čas boste videli vrh, ampak do vrha boste kar še malo hodili in se naužili lepot, ter po domače rečeno »švic« vam bo kar tekel.

Med potjo
VRH

Na vrhu Svinjaka bo ves trud poplačan, saj vas bo pričakal mali Aljažev stolp, kar sem vam tudi na začetku omenil, da vas čaka presenečenje. Zgoraj je kar precej prostora, če se zbere več pohodnikov, mi smo takrat bili edini in smo imeli cel Svinjak za sebe. Ker pa zna biti kar vroče, vas bo hitro vleklo nazaj v dolino in v senco. Mi smo kar lep čas zgoraj uživali na soncu in razgledih in se šele potem vrnili v dolino.

Slike so iz leta 2009, tako da je kvaliteta nekaterih slik, takšna 🙂
svinjak

Svinjak je od spodaj res ena krasna gora, saj te njegov vrh kar vabi, ko ga gledaš od spodaj. Kar precej hodiš po izpostavljenem terenu, nikjer sence, je mogoče boljše iti gor v jesenskem času. Letos smo ga spet mislili obiskati, ampak je bilo precej vroče, ko smo bili v Bovcu na počitnicah (več o tem tudi TUKAJ). Če radi hodite po vročini se kar pogumno spravite na Svinjak, ter se dobro pripravite na sonce. Vzemite dovolj tekočine s sabo ter ne pozabite na kakšno kremo. Meni je ostal Svinjak v lepem spominu in upam, da še ga bom kdaj osvojil.