Posted on

Prvič smo začeli se podajat v gore leta 2008, to je kar lep čas že nazaj. Najprej smo se podali nam bližnji gori, to sta Donačka in Boč, da smo ugotovili, kako je z našo kondicijo. Ampak smo ugotovili, da imamo kondicije vsi preveč, tako, da smo bili za naslednji podvig kar pripravljeni. Takrat še je mama iskala naše destinacije kam se bomo podali in, da bo varno za naju dva s Klavdijo. Saj takrat sem jaz imel 8 let, Klavdija pa leto več. Na seznamu se je tako znašla tudi Peca/Kordeževa glava.

peca

Mama je našla na Koroškem Peco. Na spletu je poiskala pot, ki naj bi bila zelo lahka in primerna za vsakogar. Že od nekdaj iščemo poti na spletni strani hribi.net. Tam najdeš ogromno različnih poti s slikami in lahko izbereš tisto ta pravo pot. Moram pa povedati, da smo na Peci bili že dva krat, kasneje še leta 2010, ampak takrat pa smo se podali po plezalni poti. Bom pa v nadaljevanju opisal obe poti, da se boste lažje odločili po kateri se boste vi podali na Peco.

PREBERITE ŠE: https://potuj-z-nami.si/olseva/.

Samo Peca oziroma pot je zelo zanimiva za otroke, saj se pred samim domom na Peci skriva votlina v njej pa znani Kralj Matjaž, ki ima svojo zgodbo. Kralj Matjaž se bo zbudil takrat, ko mu bo njegova brada zrasla kar sedem krat okoli njegove mize. Poglejte koliko krat mu je že do sedaj.

NEKAJ ZANIMIVOSTI:

Peca je pravilno pogorje, glavni vrh ali kako bi ga poimenoval se imenuje Kordeževa glava, ki je visoka 2125 metrov. Ampak vsi rečejo, da gredo na Peco, zato bom tudi jaz kar rekel, da smo se podali na Peco. Saj če napišeš na Google, ti najde Peco, to ta pravo, ki se nahaja nad Koroško.

Sam vrh Peca meji na Avstrijo, tako da lahko rečete tudi, da se sprehajate v sosednji državi. Na samem vrhu so zelo lepi razgledi, ampak mi smo dva krat imeli tako smolo, da nismo videli nikamor, vedno je bila megla in močan veter, da smo se hitro spakirali z vrha nazaj v dolino. Kot sem omenil smo vrh osvojili že dva krat, zato bom opisal oba izhodišča in poti. Na vrh Pece pa vodi ogromno različnih poti iz različnih izhodišč. Ena je tudi plezalna, ampak ni ne vem kako nevarna, vsaj meni ni bila pa sem jo preplezal pri svojih 10-letih.

Med potjo na Peco

Izhodišče za Rudnik v Topli

To pot smo prehodili prvič in smo šli iz Rudnik v Topli. Do samega vrha je pisalo nekje 3 ure in pol. Mislim, da smo tudi mi potrebovali toliko, pa čeprav smo se ogromno takrat ustavljali, pa nismo še bili tako izkušeni. Najprej se morate pripeljati v Črno na Koroškem, nato pa bodite pozorni na smerokaze za Koprivni ter rudnik v Topli. Pot je lepo označena in mislim, da danes, ko si vsi radi naredimo Google zemljevid, ne bo težko najti. Mi smo našli parkirišče takrat brez Googla, ker še nismo imeli pametnega telefona, pot smo si natisnili na list papirja. Parkirišče je dokaj veliko, tako, da boste zagotovo našli prostor za svoj avto.

Opis poti

Od samega parkirišča boste opazili table za Dom na Peci. Sama pot do doma ni kaj posebnega, nimate nikakršnih razgledov. Večinoma se sprehajate po gozdu ter po travnatih jasah. Ampak pot ni težka, otroci jo bodo brez težav prehodili, saj ni naporna.

Pred samim domom na Peci boste opazili table za votlino Kralja Matjaža,10 minut. Najboljše, da se kar napotite na to pot in pogledate v njegovo votlino kako spi. Nato pa pot nadaljujete do doma, kjer si lahko malo spočijete in tudi kaj pojeste. Zunaj je ogromno prostora, prav tako kar nekaj klopi in miz, da pojeste kaj iz svojega nahrbtnika. Pri domu boste opazili table, kjer poiščete svojo pot na vrh Pece.

Lahko greste direktno na Peco ali pa mimo male Pece. Tukaj bo postala pot malo drugačna, ne več tako enostavna. To ne mislim, da boste plezali, ampak malo bolj se začne vse skupaj vzpenjati. Hodite bolj med rušjem, ampak znaki so lepo postavljeni, tako, da jim samo sledite. Prišli boste tudi na razpotje, plezalna pot in lahka. Tukaj je odločitev vaša, jaz bom sedaj opisal lahko pot, ki smo jo mi prvič prehodili.

Vedno višje greste, bolj se na čase odpirajo razgledi, seveda če imate srečo. Tukaj se lepo vidi sam vrh in okoliški vrhovi, se pa priključi tudi plezalna pot. Nato imate samo še strm vzpon do samega vrha, tukaj boste videli kar nekaj uhojenih poti do samega vrha. Vrh je zelo prostoren, je veliko prostora, nam se je razgled prvič pokazal samo za par minut. Je pa zgoraj vpisna skrinjica.

Izhodišče za Jakobe

Spet morate priti v Črno na Koroškem in nato sledite tablam za Podpeco. V Podpeci pa sledite tablam za Dom na Peci. Cesta postane makadam in ponekod bo pisalo na tablah avtocesta. Kaj to pomeni ne bi znal povedat, ampak kar tej tablam sledite. Ponekod je cesta slaba, ampak lepo počasi vas cesta pripelje zelo visoko do parkirišča, saj dalje itak ne morete. Se pa cesta kar vleče.

Opis poti

Ta pot je krajša, mi smo izbrali takrat tudi plezalno pot, lahko pa vi greste na tistem razpotju ravno, po lažji poti. Ta pot vam vzame malo več kot dve uri do samega vrha. Opazili boste table do doma in kar poti sledite. Tukaj ste do samega doma zelo hitro, mi smo bili že v pol ure pri domu. Drugič nismo pogledali Kralja Matjaža, tako, da ne vem, če se mu je brada ovila okoli več krat. Od samega doma nadaljujete po isti poti, kot sem zgoraj že opisal.

Kako izgleda zahtevna pot?

Ko pridete do razpotja, sedaj nadaljujete po zahtevni poti. Mi osebno takrat nismo imeli zraven nobene opreme. Mama je rekla, če bo preveč nevarno se bomo obrnili in šli nazaj po lahki poti. Ko pridete v plezalni predel vam so non-stop v pomoč jeklenice.

Nikjer nismo čutili posebne nevarnosti, res pa da moraš paziti. Ni prepadov ob jeklenici, tako da se vsaj nam ni videla ta pot težka. Res pa je, da na svoje otroke morate paziti, posebej, če so malo bolj navihani. Takrat je dobro, da jih mogoče navežete, če jim ne zaupate.

peca
Nekje med potjo

Ko se plezalen del konča pridete na travnato jaso, kot sem že zgoraj opisal, ki se nam priključi lahka pot. Sledi še samo nekaj korakov do vrha. Nas je drugič presenetil dež, spet ni bilo razgledov, samo hitri tempo do avta. V avto smo prišli premočeni, dobro, da imamo vedno v avtu suha oblačila.

peca

Peca je zanimiva gora, ki jo lahko osvoji vsak, tudi vaši otroci. Sami se odločite po kateri poti jo boste osvojili in od kje boste štartali. Jaz sem vam opisal dve možnosti. Čeprav piše plezalna pot, ni tako težka, sami pa presodite za sebe in za otroke, če je primerna. Zgoraj pravijo da so krasni razgledi, mi na žalost tega še nismo prav doživeli, zato še nas vedno čaka Peca v lepem vremenu. Samo v gorah se vreme spreminja, tako se je pri nam zgodilo. Bodite pravilno opremljeni in samo kar imejte dovolj tekočine, čeprav je koča med samo potjo. Upam, da bomo spet se podali v gore in želim vam varno pot na Peco, če se boste podali na njo.