Posted on

Te naše Julijske Alpe skrivajo res veliko gor, ki jih je vredno obiskati. Veliko vrhov smo obiskali tudi sami. Eno leto smo se odločili tudi za Rombon, ki je 2208 metrov visoka gora v Julijskih Alpah. Morate pa se edino pripraviti na dolgo pot do vrha, saj je sama pot dolga nekje 5 ur hoje. Drugače ni zahtevna in jo lahko prehodi vsak. Ampak, ker traja tako dolgo boste hodili celoten dan, prav tako je pa potrebna kondicija. Ne podcenjujte poti. Sama sem osvojila vrh pri 12-ih letih.

rombon

Rombon se nahaja nad Bovcem in ga lahko lepo vidite. Od spodaj izgleda res mogočno, od zgoraj pa bodo čudoviti razgledi na okoliške vrhove in Bovško kotlino. Tudi tukaj je v preteklosti potekala Soška fronta, kar tudi pomeni, da je tukaj kar nekaj rovov. Prav tako pa ne zapuščajte poti, ker se lahko zgodi, da je ostal še kakšen ostanek iz vojne, tukaj mislim kakšne žice in železo, na katerega se lahko hitro pičite. Poti na vrh je vse skupaj 5, sama bom v nadaljevanju opisala pot iz Kluž, kjer smo tudi mi začeli našo pot na Rombon. Če začnete tukaj, lahko med potjo obiščete tudi Kota 1313, ki je še eden vrh, ki nudi čudovite razglede.

IZHODIŠČE:

Izhodišče se torej imenuje Kluže. Tukaj se nahaja trdnjava, notri pa je muzej. Do sem pridete tako, da se peljete iz Bovca proti Logu pod Mangartom. Nekje 10 minut iz križišča, ki se nahaja pri Bovcu, boste prispeli do Trdnjave Kluže, kjer je nekaj parkirišč. Splača se biti zgoden, da najdete prosto mesto. Parkirišča so brezplačna. Trdnjave ne boste zgrešili. Več o trdnjavi si lahko preberete tudi na: https://www.kluze.net/.

OPIS POTI

Od parkirišča pojdite nazaj do mostu, kjer lahko opazite table. Le te vas bodo usmerile za Rombon. Že po nekaj minutah vas pot pripelje do rova, skozi katerega morate iti. Tukaj je dobro imeti kakšno luč, ker v rovu ni luči. V samem rovu je tudi nekaj stranskih rovov, kjer lahko greste pogledat razgled. Zanimivo, še posebej za otroke.

Ko pridete na drugo stran pa kar nadaljujte svojo pot. Po pol urah hoje pridete do trdnjave z imenom Fort Hermann. Tukaj je ta kraj vredno raziskati. Ima kar nekaj rovov, ampak pazite kam stopite. Zraven je potrebno imeti svetilko, ker lahko hitro kam padete. Raziskovanje te trdnjave je na lastno odgovornost.

rombon

Od te trdnjave pa kar nadaljujte po poti. Ta pot bo celi čas šla po gozdu. Se pa kar vleče in ji ni videti konca. Prišli boste tudi do table, kjer vas pot do Kota 1313 usmeri desno. Lahko si greste pogledat tudi ta vrh. Drugače pa nadaljujte samo naravnost, po poti. Tukaj boste potem prišli do travnika, kjer se vam bo odprlo nekaj čudovitih razgledov.

Vi samo nadaljujte za smerokazi in prišli boste tudi do vojaške mulatjere. Tukaj se travnata pot tudi konča. Med potjo boste lahko videli veliko enih vojaških ostankov, kot so kamniti zidovi in vojaške utrdbe. To vse je ostalo od Soške fronte, ki je potekala tudi pod Rombonom.

Pot pa potem pripelje na sedlo, kjer se tudi priključi pot iz izhodišča Zavrzelno. Greste pa tukaj potem za Rombon in pot vas bo po travnatem pobočju pripeljala tudi na vrh Rombona.

Vrh

Na vrhu vas pričakajo razgledi in pa veliko enega prostora. Tako si lahko nekje odpočijete saj je za vami res dolga pot. Vrh ni tako zelo obiskan, tako da boste velikokrat imeli vrh samo zase. Morate pa vedeti, da med potjo ni nobene koče, tako da si s sabo le vzemite poln nahrbtnik hrane in vode. Ta vam bo prišla še kako prav, posebej, če se na vrh odpravite poleti. Med potjo tudi ni nobenega izvira vode. Pripravite se tudi na celodnevno pot.

rombon

Rombon se seveda izplača obiskati. Kondicija vam bo še kako prišla prav, da boste lažje osvojili vrh. Ne pozabite na kakšno svetilko, čeprav jo imamo danes že na pametnih telefonih. Rove raziskujte previdno, da se vam ne bo kaj zgodilo. Seveda ne pozabite na fotoaparat, saj lahko ta dan nastane veliko lepih fotografij. Pot je tudi primerna za otroke, če so navajeni hoditi tako dolgo. Kot sem omenila, sem bila stara 12 let, ko sem sama osvojila Rombon. Pot po gozdu se vam bo zares vlekla, saj ni nobenih razgledov in se celi čas vzpenja. Vseeno pa osvojite Rombon, ko bo to možno, ker vam ne bo žal.