Posted on

Naša strast so gore oziroma narava, to vedo vsi, ki nas redno spremljajo. Ampak vse države niso gorate, zato je težko poiskati kakšen hrib oziroma goro. Prav tako je bilo težko kaj poiskati v Poljski. Samo čeprav ni gorata, nima polno znamenitosti po naravi, je lepa in vredna obiska. Ampak za zadnje dni v Poljski pa smo le našli, no Klavdija je našla Karkonoski Park Narodowy. Tam je našla tudi eno zanimivo in zelo obiskano goro Sniežke oziroma Snežka. Mogoče bo ta članek malo daljši, ampak se ga splača do konca prebrati.

snežka

Nekaj o sami Snežki

Takoj drugi dan, ko smo se nastanili v kampu, smo se odločili, da se podamo na to znamenito Snežko. Snežka se nahaja v narodnem parku Karkonoski in se nahaja na meji Poljska – Češka. Je tudi najvišji vrh Češke. Tudi Češka nima visokih vrhov, če pogledamo našo Slovenijo. Danes ni težko na spletu poiskati, kje se podati na vrh, prav tako ne od kod potekajo poti. Mi smo se podali iz kraja Karpacz, kjer se nahaja tudi znamenita cerkev Wang Church.

Je pa zelo zanimiva stvar, dobro, da je Klavdija to našla na internetu, da moraš vstop v ta narodni park plačati. Cene niso bile pretirane na osebo na dan si moral plačat 8 PLN. Imeli so tudi vstopnice za 3 dni, kar so nas stale 20 PLN. Mi smo kupili za tri dni, ker smo se vse dni potepali po tem parku, saj smo tam bili nastanjeni in ves park je velik 55 kvadratnih kilometrov.

IZHODIŠČE

Danes imamo vsi podatke na naših telefonih, tako, da ni ničesar težko poiskati. Prav tako lahko na zemljevidu najdeš vsako pot. Tako smo tudi mi naredili, samo v Google zemljevid smo vtipkali Wang church, Karpacz in nas je navigacija pripeljala malo pod to cerkev. Parkirišč je ogromno, res pa je, da so vsa za plačat, za cel dan smo plačali 5 PLN. Za ta denar ne boste danes nikjer pri nam v Sloveniji parkirali avta celi dan.

Začetek poti

Opis poti

Najprej še moram to napisat, če se boste kdaj potepali tukaj in obiskali Snežko. Vstopnice kupite kar prek spleta in potem dobite vse na mail vstopnice. Vstopnice lahko kupite: https://kpnmab.pl/.

Od parkirišča nadaljujete pot do te čudovite lesene cerkve. Tukaj boste tudi prvič morali pokazati vstopnice. Sploh ne poskusite iti dalje brez vstopnic, ker vas lahko povsod med potjo pričakajo redarji narodnega parka in boste morali pokazat vstopnice. Potem samo nadaljujete pot naprej po široki poti. Nadaljujete po modri poti. Tukaj morate gledat poti na tablah modra, zelena, rdeča ali rumena. Vedno se samo držite barve in vedno pridete na pravi vrh. Modra pot vas bo pripeljala nekje po 2 kilometrov do Glade. Tukaj boste našli kar veliko klopi, mize in razpotje.

Tukaj so nas spet pričakali redarji in so vse ustavljali, da so pokazali vstopnice. Kot sem že omenil, mi nismo imeli kaj posebej načrtovane poti, ker smo gledali table in povsod so dobri podatki, tako, da smo tudi gledali na zemljevid. Ne rabite se bati, da vam ne bo uspelo priti na Snežko. Table so povsod, samo izberete katero pot boste prehodili in piše lepo Snežka, čeprav ste v tujini jo boste osvojili.

Kam dalje od razpotja?

Tukaj na tem razpotju smo mi pogledali na zemljevid, ker smo gledali po tablah, da vodita na vrh dve poti. Naša Klavdija je ocenila, da lahko naredimo krožno pot. Vsaka čas njej, res obvlada te reči in se spozna na table in zemljevid. Saj ne rečem, da meni ne bi uspelo, ampak ona ima res veselje do tega. Odločila se je, da gremo desno in, da pridemo nad dve jezeri Maly in Wielkiego Staw. Ampak tu pa se je sedaj začelo malo drugače. Pot je postala kar malo bolj naporna, se je začela močno vzpenjati.

Po tlakovani poti boste hodili ves čas

Je pa tukaj zelo zanimiva pot, vsa pot je tlakovana, zato je tudi nam Snežka ostala v spominu. Prav ste prebrali, kar lahko vidite tudi po slikah, najprej je tlakovana s skalami, nato pa z granitnimi kockami. Tem Poljakom se je res dalo pot urediti. Po tej poti je lepo hodit, ampak smo vedeli, da drugi dan ne bo prijetno za naša stopala. Nekje pol ure smo kar hodili v breg. Prišli pa smo spet do enega razpotja, kjer pa so se začele valiti prave gruče ljudi. Vedeli smo da na levo ne smemo iti, ampak od tam so prihajale prave skupine. Bile so tudi table, da pridemo do nečesa v 10 minutah. Nismo vedeli kam pridemo zato smo najprej šli po desni poti, kakšnih 5 minut.

snežka

Mama se nekaj obrne nazaj in zagleda od tam kjer so prihajali ljudje neke posebne visoke skale. O, hitro smo se obrnili nazaj in se podali pogledat te skale. Kasneje smo ugotovili, da se imenujejo Svonecznik. Tukaj smo si tudi našli senco in pojedli malico iz nahrbtnika.

Nato nas je pot spremljala skoraj po ravnem lahko rečem. Tlakovci so bili prav prijetni za hodit. Sploh ne veš, da hodiš nekje po hribih. Prišli smo tudi do razglednih točk teh dveh jezer, kjer pa smo tudi opazili pot, kjer smo se odločili, da bomo šli nazaj. Tukaj si res lepo lahko videl celotno pot in smo spoznali, da nimamo kam zgrešiti, če se potem odpravimo na to pot.

Vse bolj se nam je prikazovala tudi čudovita gora snežka, vedno bolj je bila blizu nas. Prišli smo tudi do doma Šlaski, ki je tik pod goro Snežko. Ampak tukaj smo videli, da nas še čaka do samega vrha kar naporna pot.

Na vrh vodita dve poti, ena je zelo strma in kar naporna, kar pa je druga zelo lahka, ampak daljša, ker gre vse okoli gore. Na sam vrh si moral iti po tej naporni poti, dol pa po lahki. Sigurno smo potrebovali pol ure do vrha, ampak pot je bila naporna, vodi te po stopnicah in zelo strmo gor. Med samo potjo se ponujajo zelo lepi razgledi na okolico.

Ta Snežka je zelo obiskana gora, ker vilo se je ogromno ljudi, da na samem vrhu ne govorim. Toliko ljudi, kot je bilo na vrhu, še nismo nikjer srečali. Vrh je zelo zanimiv in nudi krasne razglede na Poljsko in Češko stran. Gori je tudi sama meja, kjer se lahko slikaš v obeh državah.

snežka

POT NAZAJ

No nazaj pa smo res šli po tlakovani lahki poti okoli Snežke. Že med potjo smo videli po kateri poti se bomo podali, da pridemo do jezer oziroma v kotlino, ki smo jo prej gledali od zgoraj. Lepo je tudi na razpotju pisalo Strzecha Akademicka, to je koča. Tudi tukaj je bila zelo prijetna razgledna pot, ampak naši podplati so že to tlakovano pot lepo občutili. Mislim, da je po naših poteh lepše hodit, čeprav so skale. Nikoli me niso podplati pri nam v gorah pekli, kot tukaj.

Ko smo prišli do te koče smo se podali po edini poti, ki je vodila naprej do koče Schroninsko Samotnia. Tukaj smo doživeli tudi eno zelo zanimivo izkušnjo. Zunaj so pripravljali jedi na žaru, razne klobase in meso. Lastnik, ko je videl naša dva kužka nas je vprašal, če bi jedla klobase. Ker klobase, ki ljudje pustijo na krožniku, ne vržejo vstran, ponudijo kužkom. Mi tega nismo vzeli, ker naša dva kužka ne jesta jedi, kot mi. Ampak smo se lepo zahvalili in bili presenečeni. Čeprav ne govorijo angleško smo se mi super ujeli in se vse zmenili. Od tukaj dalje pa smo pogledali na tablo za Wang Karpacz in smo lepo naredili eno prijetno krožno pot.

Tukaj na tablah ne boste našli napisane ure kako dolgo je do izhodišča, ampak kilometre oziroma metre. Mi smo od jutra, nekje od 9 ure in do 17, ko smo prišli nazaj do avta lepo počasi hodili. Nam se nikoli ne mudi, mi si vedno vzamemo čas in seveda tudi kužka rabita večkratni počitek.

Mogoče boste se kdaj potepali po Poljski, zato vam priporočam, če imate radi naravo, da se ustavite v Karkononski Park Nrodowy in obiščete Snežko. Ni težko dostopna, edina težava je, da je celotna pot tlakovana, zato boste malo čutili na nogah. Naš ati je drugi dan rekel, da na Snežko več ne gre. Ampak, če ga danes vprašaš si je že premislil. Vsem je ostala Snežka v nekem posebnem spominu in pravimo, da bi še jo enkrat osvojili, če bi imeli možnost. Upam, da vam bo prišel opis prav in da ste ga prebrali do konca.