Posted on

Gore so naša strast že kar nekaj let, že od leta 2008, ko smo se prvič podali malo v visokogorje. Mogoče se včasih komu to zdi nesmiselno, da moraš 3, 4 ali še več ur hodit gor v hrib zaradi enih razgledov. Ampak kdor to enkrat ne poskusi, ne more vedeti zakaj so gore nekaj posebnega, kaj ti ponujajo in kaj te čaka na samem vrhu vsake gore. To je včasih nekomu težko povedati ali napisati, to mora vsak sam izkusiti in se enkrat nekam podati. Za čudovite razglede se izplača iti tudi na Prisank.

prisank

V nadaljevanju bom opisal naš vzpon na Prisank, nekateri mu rečejo tudi Prisojnik. Mislim obe imeni sta pravilni, zato je čisto vseeno katero boste uporabili, jaz bom kar Prisank. Prisank nas večinoma pozna po znameniti Ajdovski deklici, figuri oziroma obrazu, ki je pod samim vrhom. Večinoma obiskovalcev se ustavi med potjo na sam Vršič in to podobo slika. Prav tako je Prisank poznan po naravnem oknu, ki se tudi lepo vidi na vršički cesti. Sigurno ne boste zgrešili ne okna, prav tako ne Ajdovske deklice, ko se peljete na prelaz Vršič..

POTI NA PRISANK:

Na Prisank vodi kar nekaj poti, večinoma iz prelaza, ampak vse so nekako plezalne, edino ena je lahka in to slovenska pot, katero smo prehodili tudi mi, ko sem jaz imel 11 let. Pot ni plezalna ali kako drugače težka, saj jo sva midva s Klavdijo prehodila brez težav. Prav tako ne rabiš kakšne plezalne opreme ali kaj podobnega. Rabiš kar nekaj kondicije, pa pazljiv moraš biti, saj je tukaj kamniti svet, kar pomeni, da pazljivost ni odveč. Med potjo ni vode, prav tako ne koče, nekje 4 ure hoje in si že na vrhu, kjer te čakajo čudoviti razgledi.

Izhodišče:

Mislim, da posebej ne rabim opisovati kako priti na prelaz Vršič. Na Vršiču parkirate, plača se tudi parkirnina in ne pričakovat sence za vaš avto.

Opis poti

Edina koča, ki je na samem vrhu Vršiča, je Tičarjeva koča, ki jo ne morete zgrešiti. Podate se mimo te koče po cesti, ki je od začetka kar široka in tudi table boste opazili za Prisank. Po kakšnih 10 minutah, boste prišli na razpotje. Vi morate gledat za Razor in Prisank, ena pot vas vodi do druge koče, to je Poštarski dom.

prisank
Ves čas sledite oznakam za Prisank (Prisojnik)

To kočo lahko obiščete, ko se vračate in tudi kaj toplega pojeste, če boste čutili lakoto. Vaša pot je naprej lepo označena in ponujali se vam bodo tudi prelepi razgledi, zato se ne pozabite včasih ustaviti in narediti kakšno lepo fotografijo. Ko boste prišli na en lep razgledni travnik, to je Sovna glava ne pozabite pogledat pod sam Prisank, kjer se lepo vidi okno ter Ajdovska deklica.

prisank
Razgledi

Od tukaj nadaljujete samo naprej po označeni poti za Prisank. Ne sme vas zavesti okno, ker ta pot je težka oziroma plezalna za bolj izkušene planince. Prišli boste tudi do melišča, ki pa ga prehodite kar hitro.

prisank

Od tukaj dalje se pot malo spremeni, postaja mogoče vedno bolj zanimiva in postane bolj kamnita. Ponujajo se vam vse bolj prelepi razgledi, namenjeni za fotografiranju. Ko boste res prišli v sam kamniti svet, pot postane malo drugačna, ni težka, ampak na delih so vam v pomoč skobe in kakšen klin, da se lažje povzpnete. Ne se ustrašit ni težko in prav ne naporno.

Tukaj postane pot zanimiva, tako je bilo vsaj nam. mi smo imeli smolo in nas je nekje pol ure pred vrhom dohitela huda megla, tako da si moral kar gledat kje so planinski znaki. Zato ne podcenjujte nobene gore, vreme se hitro lahko spremeni, zato moramo biti pazljivi povsod.

Planinski znaki so lepo postavljeni vse do vrha, zato vas ne rabi nič skrbeti. Vrh boste našli brez težav. Na samem vrhu pa je ves trud poplačan, tudi megla je odšla, tako da smo videli te prelepe razglede, ki jih Prisank ponuja.

prisank

ZA KONEC:

Prisank je visok 2547 metrov, zato ga nikakor ne podcenjujte. Na njega se podajte res dobro pripravljeni, saj morate prehodit 936 metrov višinske razlike. Mi smo potrebovali 4 ure, saj nikoli ne hitimo, radi se ustavljamo, fotografiramo in tudi malico imamo med samo potjo, včasih tudi dve. Sami presodite, če ste pripravljeni tako dolgo hodit, ker morate priti še v dolino. Lahko gredo z vami otroci, saj sva tudi midva s Klavdijo bila otroka, ampak sva bila navajena hoje po visokogorju in hoje tudi po 13 ur. Ker do tistega leta, sva bila tudi že na Triglavu dva krat in to vedno prehodila pot v enem dnevu. Pot na Triglav si preberite TUKAJ.

Vode ni med potjo, kar pomeni, da morate imeti dovolj tekočine s sabo. Prav tako hrano v nahrbtnik. Ker ena koča je malo pred Vršičem, druga pa na koncu vaše poti. Vreme se hitro obrne, zato ne pozabite, da morate dati v nahrbtnik tudi obleko, da se hitro oblečete, če se vreme obrne. Upam, da sem vam kaj pomagal in da boste takoj, ko bo možno tudi vi obiskali Prisank, če boste isto lahko pot ne pozabite gledat na table Slovenska pot. Pa želim vam srečno in varno pot.