Posted on

Ko smo na Poljskem odhajali proti pred zadnjemu kampu, smo ugotovili, da bomo tam res hitro. In ker nismo imeli čisto nič v načrtu, da bi si šli kaj ogledat, v kampu pa nismo hoteli sedeti, sem jaz hitro nekaj poiskala. Videla sem, da je ne daleč vstran od kampa tudi rudnik zlata oziroma Kopalnia Zlota Zloty Stok. Pogledala sem slike in videla, da je to možno tudi obiskati. Takoj sem se podala v lov za cenami vstopnic. Videla sem, da je veliko raznoraznih vstopnic, ki jih lahko kupiš, cene pa niso bile pretirane. Pogledala sem še zadnji vstop v rudnik in pa, če so psi notri dovoljeni.

Kopalnia Zlota Zloty Stok

Ko smo prišli v kamp, smo se odločili, da se najprej najemo. Potem pa smo se podali do rudnika. Sami smo kampirali v kampu Camping nr 41 Otmuchow, ki je le 27 kilometrov vstran od rudnika zlata. Kopalnia Zlota Zloty Stok je zagotovo vreden obiska.

Kamp

ZGODOVINA KRAJA

Tukaj so kopal zlato že 2000 let pred našim štetjem. In danes je po celotnem rudniku okoli 300 km rovov. Največ zlata so tukaj izkopavali v 16. stoletju in ravno takrat so tudi največ zlata, Evropske države dobile iz tega rudnika. To zlato iz Kopalnia Zlota Zloty Stok, je tudi bilo dano Krištofu Kolumbu, ki je s pomočjo le tega odkril Ameriko. Tako lahko rečemo, da ta rudnik igra veliko vlogo v preteklosti. Nekaj časa je tudi rudnik sameval in takrat je celotno mesto začelo propadat. So pa potem spet začeli izkopavat zlato po Pursko-avstrijski vojni.

Vsa dela v rudniku so se pa dokončno ustavila leta 1962, saj je leto prej padla tudi proizvodnja zlata. Leta 1961 so pridelali samo 7 kg zlata, v celem letu. Skozi celotno delovanje rudnika pa so tukaj pridelali oziroma izkopali 16 ton čistega zlata. Za javnost so rudnik odprli leta 1996 in od takrat je vedno večja atrakcija. Še danes rudnik raziskujejo in vstop v njega je varen.

VSTOPNICE

Kot sem omenila že prej, je na volj več možnih vstopnic, ki jih lahko kupite. Vse bom opisala v nadaljevanju in tudi cene bodo zraven.

Zlati rudnik

Te vstopnice stanejo 30 zlotov, kar znaša 6,61 EUR. prav tako lahko kupite vstopnico za dijake, otroke in študente, ki pa znaša 24 zlotov, kar je 5,29 EUR. V tej vstopnici pa dobite vodnika, obisk muzeja mineralov in pa kot neko skladišče zlata, oziroma drugi del rudnik zlata. Prav tako vas iz rudnika odpelje vlakec, s katerim so se včasih vozili tudi rudarji. Pri tem ogledu vidite tudi nekaj izdelkov iz zlata. Ta del rudnika je res zanimiv.

Kopalnia Zlota Zloty Stok

Srednjeveška rudarska vas

Vstopnica stane 19 zlotov (4,19 EUR) oziroma 12 zlotov (2,64 EUR). Sama vas je odprta od 10. do 18. ure. V tej vstopnici je pa samo ta srednjeveška rudarska vas.

Tako imenovana Ochrowa adit

Vstopnica, ki stane 15 zlotov (3,30 EUR) oziroma 10 zlotov (2,20 EUR), vsebuje ogled enega dela rudnika. Tukaj vam bodo povedali nekaj o samem rudniku in kako so izkopavali zlato. Pri tem delu ogleda dobite tudi čelado, ki vas varuje. To ni pravi rudnik zlata, ne vem točno pa kako bi poimenovala ta del.

Potem pa so na voljo tudi kombinirane vstopnice.

Zlata vstopnica

Cena te vstopnice je 57 zlotov (12,56 EUR) ali 40 zlotov (8,81 EUR). To je kombinirana vstopnica, ki pa vsebuje ogled vseh znamenitosti, ki sem jih opisala višje (zlati rudnik, srednjeveška rudarska vas in Ochrowa adit). Če si hočete ogledati vse to, se vam to res izplača.

Ochrowa adit

Srebrna vstopnica

Ta vstopnica stane 44 zlotov (9,69 EUR) oziroma 32 zlotov (7,05 EUR) po osebi. Je pa v to vstopnico vštet ogled rudnika in pa srednjeveške vasi.

Kopalnia Zlota Zloty Stok
V rudniku

Bronasta vstopnica

To vstopnico smo izbrali tudi sami. Za odrasle nas je stalo 40 zlotov in pa 30 zlotov za otroke in dijake. Tukaj si ogledate rudnik in pa Ochrowa addit. Sama priporočam ogled tega dvojega, kar smo si ogledali sami. Čeprav je ogled bil v poljščini smo nekaj razumeli. V rudniku vidite tudi zlato kocko, kar je res impresivno. To si lahko ogledate tudi na fotografiji. Prav tako je bilo zanimivo videti, kako velik je ta rudnik. Velik del rudnika še sploh ni raziskan, tako da vas tam ne vodijo. Če se bi sam odpravil v neraziskan del, bi se lahko tudi izgubil. Naj vas opozorim, da je v rudniku res mrzlo, tudi poleti. Oblečite si nekaj toplega.

DRUGE POMEMBNE INFORMACIJE O KOPALNIA ZLOTA ZLOTY STOK

Sam rudnik (Kopalnia Zlota Zloty Stok) je odprt vse dni v letu. Imate pa odpiralni čas od 9. do 16. ure, med zimsko sezono in pa od 9. do 18. ure med poletno sezono. Zadnji vstop je eno uro pred zaprtjem, potem več vstopa ni. Vse je vodeno z vodnikom. Zdaj ogledi so možni tudi v angleščini, ampak je le te potrebno predhodno rezervirati in doplačati 50 zlotov. Se pa da poljščino razumeti, le dobro poslušajte. Če ste stari pod 26. let, se da tudi kupiti vstopnice za študente, četudi ne študirate.

V rudniku

Vstopnic ne rabite rezervirati. Lahko jih kupite na licu mesta. Pred samim rudnikom je tudi veliko parkirišč, ki so pa brezplačna. Vhodi v atrakcije so vsakih 45 minut. Morate pa si vzeti najmanj 1 uro za ogled, vse je odvisno kaj izberete, da si boste ogledali.

Kopalnia Zlota Zloty Stok
Slap v rudniku

Rudnik lahko obiščete tudi z otroci. Prav tako so dobrodošli tudi psi, kar je super, za takšne, kot smo mi. Mi potujemo z našima dvema kužkama. Morajo pa biti celi čas na povodcu. Ko smo mi obiskali rudnik, smo videli kar nekaj kužkov.

V okviru vsega tega, je tudi trgovina s spominki in pa restavracija. Prav tako imate tudi stranišča. Zdaj, če vas zanima še kaj več o tem rudniku, pa si poglejte njihovo spletno stran: https://kopalniazlota.pl/en/homepage/.

Za na konec:

Kopalnia Zlota Zloty Stok se zagotovo splača obiskati, če ste kdaj v bližini. Izveste lahko nekaj novega in si lahko tudi na nek način predstavljate, kako je bilo tukaj rudarjem, ko so izkopavali zlato. Pogoji za rudarje zagotovo niso bile lahke. Meni je sam rudnik bil zelo všeč in ostal v dobrem spominu. Imeli smo tudi super vodičko, ki je bila prijazna in je tudi videla, da sami ne razumemo vsega. Marsikje kužki niso dovoljeni, v tem rudniku pa so, kar je še en dodaten plus. Mi smo bili tukaj v času korone, pa je vseeno bilo veliko ljudi. Rudnik je res obiskan.