Posted on

Po celotni Slovaški je vse skupaj 13 jam, katere lahko obiščete tudi vi. Največ jam se kar nahaja v osrednjem delu države. Se pa ena nahaja samo eno uro severno od Bratislave. Med svojim dopustom 2019 v Slovaški, Češki in Poljski smo mi obiskali dve jami, prvo z imenom Belianska jaskyna sta obiskala Žan in mama, drugo, ki se imenuje Važecka jaskyna pa midva z atijem. Naj še povem, da morate vse povsod tudi plačati, če hočete fotografirati v jamah. Se pa jama po slovaško reče Jaskyna. Jame v Slovaški so vredne obiska.

jame v slovaški
Jame v Slovaški

V nadaljevanju bom opisala vsako jamo posebej. Ti dve jami, ki smo jih mi obiskali sta res zanimivi in prečudoviti. Naj pa še opozorim, da se toplo oblečite, saj je tudi sam sprehod po jami kar dolg in vas lahko kar hitro zazebe. Prav tako se primerno obujte, da vam ne bo kje zdrsnilo. Najdete pa vse informacije o ceniku, vstopnem času in marsikaj drugega o ostalih jamah v Slovaški, ki jih mi nismo obiskali,  na spletu. Res dobro poglejte kdaj lahko v katero vstopite in kdaj imajo zadnji vstop, da se ne boste za brez veze peljali do jame in ne boste mogli vstopiti.

jame v slovaški
Nalepka, ki jo dobite če plačate za fotografiranje/snemanje

BELIANSKA JASKYNA

Ta jama velja za najbolj obiskano v Slovaški. Nahaja se v Belianskih Tatrah. Jama je vse skupaj dolga 3829 metrov. Med samim ogledom boste prehodili 168 metrov višinske razlike. Ogled traja nekje 70 minut in med tem ogledom vam predstavijo veliko. Naj še povem, da so ogledi vodeni. Med obiskom boste videli slapove, stalagmite, jezera in tudi vse ostale jamske skulpture. Med ogledom se boste večkrat ustavili in vodnik vam bo vse razložil. Je pa voden ogled v slovaščini, ki pa če jo dobro poslušate, jo boste tudi razumeli, ne mogoče celotnega besedila, ampak večino pa že.

Vstopnina znaša zdaj že 9 EUR za odraslega. Ko sta jo obiskala brat in mama je vstopnina bila nižja za 1 EUR. Otroci od 6-15 leta starosti morajo plačati 4,50 EUR in vstopnina za študente je pa 8 EUR. Je pa plačilo za fotografiranje 10 EUR. Ko kupujete karto morate sami omeniti, da pa želite v notranjosti fotografirati in potem dobite posebno nalepko, ki jo morate zalepiti na vidno mesto.

Vstopne ure med poletjem so vsako polno uro od 9.00 do 16.00, ko je tudi zadnji vstop.

Če boste kdaj v Visokih Tatrah se le zapeljite do te jame. Parkirišče je lepo urejeno in tudi za plačati. Ko smo mi bili tam je parkirnina bila 3 EUR. Je pa se potem od parkirišča do vstopa v jamo potrebno sprehoditi v hrib imate pa v okolici parkirišča restavracijo in tudi nekaj stojnic s hrano in s spominki. Lačni in žejni tukaj ne boste.

VAŽECKA JASKYNA

To je pa druga jama, ki smo jo obiskali oziroma obiskala sva jo midva z atijem. Nahaja se med Popradom in Liptovskim Mikulašom. Velja za eno izmed krajših jam na Slovaškem, vseeno pa jo na leto obišče veliko ljudi. Znana je pa zato, ker so tukaj našli tudi kosti jamskega medveda, ki pa so tudi na ogled. Celotna pot, ki je na ogled je dolga 235 metrov. Sam ogled pa traja okoli 25 minut. Tudi tukaj je ogled v slovaščini. Boste pa notri videli veliko, pa čeprav jama ni zdaj tako dolga. Vse te jamske skulpture vas bodo očarale.

Vstopnina za odrasle znaša 5 EUR. Če ste študent bo vstopnina znašala 4 EUR in pa za otroke med 6. in 15. letom starosti je vstopnina 2,50 EUR. Če hočete fotografirati v sami jami pa boste za to doplačali še 7 EUR. Vstop v jamo je mogoč vsako polno uro med 9.00 in 16.00, ko je zadnji vstop.

Parkirišče, ki je brezplačno je urejeno pred samo jamo. Se pa tudi to jamo zagotovo splača obiskati, pa čeprav je manjša kot na primer Belianska Jaskyna.

jame v slovaški

Jam je kot sem že omenila še več v Slovaški. Zagotovo se splača iti vsaj v eno. So res nekaj posebnega. Pripravite tudi dodatni denar, če boste hoteli v notranjosti fotografirati. Drugače pa tudi same vstopnine v jame niso tako zelo visoke. Obiščite jame v Slovaški in se naužijte lepot.