Posted on

Kateri nas poznajo vedo, da smo doma iz Štajerskega konca, bolj natančno blizu Ormoža. Ko smo se vedno vozili proti Ormožu smo vedno imeli nekako pogled na Hrvaško stran in tam občudovali en vrh. Hitro smo tudi ugotovili, da je to Ivanščica, 1061 metrov visok vrh, ki pa naj bi imel ob lepem vremenu čudovit razgled, na Slovenijo vse do Triglava, na Avstrijo in vse do Budimpešte. Seveda moraš imeti srečo, da to vse vidiš. Ker smo mi doma blizu same meje, smo ugotovili, da imamo do samega izhodišča samo pol ure. Ker pa tudi vrh ni visok, smo sklenili, da bomo enkrat šli, ko bo še v visokogorju sneg. Ker pa je leta 2016 bila zima brez snega in v decembru lepo vreme, smo se odločili, da se bomo povzpeli na Ivanščico takoj po samem Božiču. Prvič smo se v takem času odpravili na kakšen pohod in to na 1061 metrov. Sama pot je zelo lahka, mi smo rabili do vrha 1 uro in pol.

ivanščica
Kako do izhodišča in opis poti:

Mi smo štartali v kraju Prigorec. Če imate navigacijo, napišite ta kraj in vas pripelje prav do izhodišča, tako smo tudi mi naredili. Mi smo prečkali mejo kar na mejnem prehodu Ormož ter nadaljevali čez Cestico v kraj Ivanec, nato pa do Prigorec. Peljete se čez vas navzgor, kjer nato pridete na veliko parkirišče, kjer so tudi table za Ivanščico. Na tablah imate napisane različne poti, vseeno je katero izberete, mi smo izbrali pot čez Konja, Rajterjeva pot.

ivanščica

Pot vse do vrha poteka čez gozd, kar poleti sigurno pride zelo prav, ker ni vroče. Je pa pot tudi zelo primerna čez celo leto, tako smo jo tudi mi občutili. Pot ni strma in ne naporna, tako da jo lahko prehodi vsak, ki ima rad naravo, se rad sprehaja in je na koncu navdušen nad razgledi.

Na vrhu vas pričaka planinski dom, kjer se lahko okrepčate, tudi prespite. Na vrhu se sprehodite, naužijte razgledov ter povzpnite se na razgledni stolp. Tukaj boste komaj doživeli tisto pravo Ivanščico ter videli kaj vam vse ponuja. Mi smo bili z razgledi zadovoljni, kolikor smo videli, vem pa da se še bomo sigurno povzpeli na vrh Ivanščice. Res jo imamo skoraj pod nosom, ampak premalo krat gremo na njo. Nismo videli Triglava, ampak kolikor smo videli smo bili zadovoljni.

Če kdaj ne veste kam se podat, nimate daleč od Hrvaške meje, lahko rečem blizu mesta Varaždin, je en čudovit vrh Ivanščica, ki vam ponuja čudovite razglede. Ni važno koliko ste stari, se lahko sprehodite na njo. Narava je čudovita in izkoristite lepo vreme, ker Ivanščica kar vabi.