Posted on

Leto se počasi izteka, naša potovanja za letos so se končala, zato je tukaj blog, ki je že nekako klasika, kakšno je bilo leto 2023 in plani za 2024. Na začetku bom vtisnila vtise iz Škotske, opisala kje smo do sedaj že bili. Če pa ga boste prebrali do konca, boste tudi izvedeli destinacijo za leto 2024. Mislim, da boste ostali odprtih ust. Zato ostanite tukaj in si vzemite čas za branje.

leto 2023 in plani za 2024
Škotska nas je navdušila

Bom v tem delu vzela kar mamine besede, ki jih je že pred kratkim zapisala na Facebook. “Prijetnih 10 let smo dopustovali v Trenti. Leta 2008 je za nas šotor postal apartma in ga ne zamenjamo za noben hotel. Leta 2018 nam je v glavi naredil en klik in smo se za naslednje leto odločili drugače. Odločili smo se, da gremo malo pogledat dalje, gremo malo čez mejo. Leta 2019 smo se odpravili v Slovaške Tatre. Takrat smo se tudi odločili, da bomo to nadaljevali, da nadaljujemo z raziskovanjem drugih držav.

Vedeli smo, da bo to za enkrat Evropa, avto in šotor. Saj smo še takrat imeli, vse do leta 2022 dva kužka, ki sta z nami potovala povsod. Naslednje leto smo obiskali Poljsko. Leta 2021 pa nas je pot popeljala po Romuniji. Lani oziroma leta 2022 smo se odpravili na noro pot, saj smo se s svojim avtom podali v Turčijo. Ostala nam je v lepem spominu in vemo, da se še tja vrnemo. Ampak letos smo naredili še bolj noro in dolgo pot. Prevozili smo celotno Veliko Britanijo, Škotska je tista, ki nas je navdušila in prevzela, čeprav ni bilo toplo.

Leto 2023

Plan je bil samo Velika Britanija, ampak spet smo se podali za prvomajske praznike na morje. Ta zamisel in ideja je prišla iz maminih ust. Tri dni smo se potepali po Makarski in njeni okolici in za dva dni smo se podali v Mostar in njegovo okolico. Seveda vse dni smo uživali, ampak nekako smo bili že vsi z mislimi v Škotski.

leto 2023 in plani za 2024
Makarska skriva veliko

Priprave na Škotsko

Priprave oziroma načrt sva z mamo delale že lep čas. Najprej poiskat vse znamenitosti na zemljevidu. Potem sestaviti samo pot. Ko sva ugotovile, da so neverjetno drage vstopnine v gradove, sva iskale najcenejšo varianto. Našla sem kartico, ki nam je zelo prišla prav pri vstopninah. Kartice smo si naročili kar domov, prav tako SIM kartice, ki smo jih aktivirali nekaj dni pred odhodom. Hvala bogu prenočišča nismo rabili rezervirati, saj smo vedeli, da bomo povsod na divje kampirali. Prav tako sem že en mesece prej rezervirala trajekt. Tako, da je bilo vse narejeno do samega odhoda.

Vtisi iz Škotske

Še danes obujamo spomine, se spomnimo določenih destinacij in se o njih pogovarjamo. Najbolj je mene in mamo skrbelo vreme, saj imava obe rade tople dneve. Se hitro navadiš na veter, dež in na mrzle noči. Nikoli nas ni zeblo ponoči, prav tako ne čez dan. Zunaj se v vetru umivati, zajtrk jesti v vetru in pri 9 stopinjah. Nič nam ni bilo težko, nihče se ni pritoževal. Narava nas je navdušila, tisti lepi zeleni pogledi na Škotsko višavje, ozke ceste, ki so ti pognale kri po žilah. Ljudje so zelo prijazni, pozdravijo te povsod. Prav tako nas niso nikjer pretirali, ko so videli, da si postavljamo šotor. Z nami so pregovorili, zaželeli nam lepo bivanje. Škotska nam bo dolgo ostala v lepem spominu, še več vtisov si lahko preberete TUKAJ.

John o’ Groats

Od takrat, ko smo prišli domov nismo bili nikjer. Poleti v največji vročini nismo lezli v hribe. Nismo bili leni, ampak ni bilo tistega pravega časa. Vedno je prišlo nekaj vmes, prav jezni smo danes, da se nismo nikamor odpravili. Je bilo nekaj krajših izletov, ampak se na njih nismo podali vsi štirje, ampak po navadi 2 po dva- Vinarium Lendava, Bistriški vintgar,… Nekateri rečejo, da se je nad njimi pojavil črni oblak, nad nami ni črni ampak siv, ki se počasi poslavlja. Zato pa sva z mamo spet pričele delat plane za leto 2024.

Plani za leto 2024

Ker nočemo iti nikamor brez načrtovane poti, se tega projekta z mamo lotiva že v jesenskem oziroma zimskem času. Da potem poteka naša pot brez težav, brez iskanja destinacij in vse bolj sproščeno. Ampak kam bi šli drugo leto? Spet sva se samo o destinaciji pogovarjale midve z mamo. Bi šli v tople kraje, mogoče spet v Turčijo in vključimo Gruzijo? Mogoče v Albanijo ali Grčijo? Gremo spet v hladno Finsko in Norveško? En dan pa kar naenkrat pridem do mame in ji rečem čist noro idejo. Mama me samo pogleda in reče, da je to tudi ona že imela v mislih. Nič več nisva spregovorile, samo sva začele iskati znamenitosti.

Le kam naslednje leto?

Vem, da vas muči kam se bomo odpravili. Gremo v tople kraje, v toplo državo, zato načrtujeva dopust meseca septembra, če bo šlo vse po planu. No, pa da ne zavlačujem in vam odkrijem državo oziroma kar celino. Odpravili se bomo v Maroko, gremo v Afriko in to s svojim avtom. Prav ste prebrali, gremo s svojim avtom, ne bomo spali v apartmajih (mogoče v kakšnem Riadu in kakšni posebni hiški, ki se najde), ampak z nami gresta dva šotora in bomo v večini kar prakticirali kampiranje.

leto 2023 in plani za 2024
Puščave zagotovo ne bomo izpusitli

Vem, da si mogoče kdo sedaj pravi, da smo nori, da gremo tako daleč s svojim avtom in to v Afriko. Vem, da je najlažja pot letalo in potem si lahko tam rentaš avto. Nam ta opcija odpade, saj gre z nami naš Bučko, saj je naš družinski član. On ni navajen boksa, on se v avtomobilu vozi pripet z varnostnim pasom. Če bi leteli z letalom, bi moral biti v boksu, kar bi za njega bil šok. Poleg tega ne bi mogli letet z nizkocenovno letalsko družbo. Pomeni, da nas do tja letalske karte tudi ne bi malo stale.

Pa, da malo opišem plan oziroma pot do tja in samo pot po Maroku. Pred kratkim se je iz Maroka vrnila prijateljica, kjer se je s svojim možem potepala z avtodomom. Zato sem od nje dobila ogromno informacij, kako varna je država glede kampiranja in potepanja. Do tja bo dolga pot, saj se bomo s trajektom iz Genove peljali kar 50 ur. Ampak nas nič ne skrbi, tudi za kužke je na trajektu lepo poskrbljeno.

Tudi letos smo se peljali s trajektom

Res, da trajekt ni poceni, ampak sedaj ne bomo gledali na ceno. Ampak glede na to, da če bi tja šel z letalom in rental avto, bi na vse zadnje mogoče vse to stalo enako, kot je cena vozovnice za trajekt. Gledala bom edino, kdaj je ceneje, da čim prej kupimo karte in vse skupaj zavarujemo. Načrtujemo nekje en mesec potovanja po Maroku. Tudi samo pot sva že na grobo začrtale. Seveda do samega odhoda se še bo marsikaj spremenilo, kot vedno. Ni nas strah poti, prav take ne ljudi. Kampi so zelo poceni, mi ne rabimo razkošja, prav tako, če bo možno bomo spali na divje, kar je tudi v Maroku dovoljeno. Do tja je še daleč, ampak priprave so v teku. Vem, da bo to spet ena nora dogodivščina, polna novih pričakovanj in doživetij. Tudi glede psa smo se pozanimali, kaj potrebuje.

leto 2023 in plani za 2024
Če boste imeli srečo, boste v Škotski videli Puffine

Vedno načrtujemo ta glaven dopust, kaj drugega pa marsikdaj pride kar spontano. Ampak bomo videli kaj vse bo še prineslo leto 2024. Jaz upam, da bo 2024 srečno za vse nas in vas. Lepo se imejte in hvala za branje. Letos vas bo skozi vse leto skupaj na blogu več kot 100000 in vsakemu izmed vas sva hvaležna. Hvaležna za vsakega izmed vas, ki naju sledi, ki naju podpre že s samim branjem bloga in z vsakim všečkom in komentarjem. Leta 2019, ko sva blog ustanovila, si nisva nikoli predstavljala, da bova nekoč imela toliko bralcev, toliko ene podpore. HVALA in SREČNO 2024!