Posted on

Prvomajski prazniki so tudi letos bili preživeti aktivno. Že nekje februarja sem našla poceni namestitev in takrat je padla odločitev, da bomo Makarsko in okolico odkrivali 2 polna dneva in pol. Makarska in okolica skrivata veliko več kot samo morje, zato se jo izplača obiskati in raziskovati. Kaj vse pa si pogledati v teh koncih in kam vse se lahko podate, pa vam predstavim v nadaljevanju. Naj pa že zdaj povem, da kakšnih plaž nismo niti obiskali, saj se naš namen ni bilo kopati, temveč aktivno raziskovati Makarsko. Pripravite se na daljši blog, kjer pa boste dobili kar nekaj uporabnih informacij, če vas kdaj pot odnese v te kraje.

makarska

Makarska zna poleti biti zelo turistična, saj skriva nekaj lepih plaž. Namestitev je po mestu in ob mestnem robu zares veliko. Seveda se pa kapacitete za poletje kar hitro napolnijo.  Ampak niso pa plaže vse, kar si je možno tukaj pogledati. Lahko tudi preživite aktivne počitnice in si tako ogledate marsikaj. Je pa tudi mestece Makarska očarljivo in se po njem le sprehodite, ampak več o tem kasneje.

KAJ SI OGLEDATI?

Narodni park Biokovo

Najboljše, da kar začnem z najbolj znano destinacijo v Makarski, Biokovo. Ta narodni park ima veliko pohodniških poti ter bogat rastlinski in živalski sistem. Narodni park se začne z vstopno točko, kjer morate najprej pokazati svoje vstopnice. Vstopnice si pred tem rezervirajte na spletu TUKAJ. Naj opozorim, da na uro spustijo gor samo 20 vozil, poleti se ta mesta hitro zasedejo. Sami smo kupili vstopnice za vstop ob 10.00 uri in na osebo vas vstopnica stane 8€. V to vstopnico je potem vštet celoten obisk parka, tudi Skywalk Biokovo. Tukaj je še vredno omeniti, da je cesta po celotnem parku asfaltirana, ampak ozka. Vsake toliko je narejen kakšen odstaven pas, da se lahko avtomobili brez problema tudi srečajo.

Vstopnico boste prejeli na svoj e-mail račun

Od vhoda in do prve in najbolj zanimive ter poznane točke, je nekje 30 minut vožnje. Pred Skywalk Biokovo je veliko urejeno parkirišče. Od tam pa se kar sprehodite po stekleni razgledni ploščadi. Priznam, da meni ni bilo vseeno stopiti na ploščad. Najprej se mi je še vrtelo, čez čas sem se pa navadila in se nagledala čudovitih razgledov, kjer se lahko vidi Makarska in njena okolica. Razgledna ploščad se nahaja 1228 metrov nad morjem. Če boste imeli lepo vreme, se vidi tudi do Italije.

makarska

Nam je vreme ravno ta dan zagodlo in je bilo oblačno. Vseeno to ni pokvarilo navdušenja nad razgledno ploščadjo in vsem ostalim, kar se skriva v narodnem parku.

Od razglede ploščadi se dalje zapeljite do Sv. Jurija. To je kar 1762 metrov visok vrh, ki velja tudi za drugi najvišji vrh Hrvaške. Od razgledne ploščadi in do sem je nadaljnih 30 minut vožnje. Ko smo sami bili tam, je zadnji del ceste bil zaprt, tako da smo se do vrha morali sprehoditi peš. Lepo po cesti in v dobre pol ure smo dosegli vrh. Tudi tukaj vas čakajo razgledi in tudi manjša cerkvica.

Makarska

Kot sem že prej omenila, je tudi samo mesto lepo in se po njem le sprehodite. Imate prelep glavni trg in pa potem sprehajališče ob pristanišču. Vredno pa se je sprehoditi tudi po Parku Šuma Sveti Petar. Tukaj greste lepo ob morju in po senci. Kar velik del poti je obdan z drevesi, tako da je pot super za prehoditi tudi ob vročih poletnih dneh. Prav tako pa imate tudi pogled na Makarsko in pa veliko klopc, kjer si lahko odpočijete in samo uživate.

Góra Trzech Krzyży / Planina Tri križa

To je en manj znani hrib nad Makarsko, kjer se nahajajo trije križi, kar že pove ime. Pot do gor sploh ni zahtevna, in je tako primerna za starejše in tudi otroke. Avto lahko parkirate pri trgovini Konzum (Veliko Brdo 1A, Makarska). Od trgovine morate nadaljevati gor po asfaltni cesti. To cesto potem zapustite, saj se levo odcepi ena manjša makedamska cesta, od te ceste pa potem opazite potko. Sledite tej potki, ki vas nekje v 30 minutah privede do vrha. Na vrhu lahko posedite in samo uživate v razgledu, ki vam ga nudi.

makarska

Vidikovac Dovan

Spet eden manj obiskanih vrhov, ampak tukaj je to zaradi brezpotja po katerem lahko dosežete vrh. Sama pot se začne na koordinatah 43.409935, 16.873629, kjer lahko na levi strani opazite, da gre ena pot v grmičevje. Parkirate lahko kar tukaj, ali pa višje, pri zapuščenem objektu.

Pot je en del lepo vidna, drugi del pa je pravo brezpotje. Ampak imate vrh vedno tik pred sabo, tako da veste kam morate. Na vrhu je zapuščena tabla, ki jo vidite že od spodaj. Ves čas lahko opažate tudi kamnite možiče, ki vam na nek način kažejo pot do vrha. So pa ti možiči težje vidni. Kakorkoli že, ko pridete na vrh je vsa pot poplačana. Vidi se čudovito morje in mesteca v daljavi. Na vrhu je kar nekaj prostora, kjer lahko posedite.

Do vrha se ne moreš zgubiti, zagotovo prideš do tja. Je pa malo težje vse skupaj navzdol, kjer smo mi hitro zgrešili pot in hodili kar nekje po grmovju. Ampak tudi dol smo potem prišli. Tukaj še naj opozorim, da je potrebna primerna obutev, saj so skale ostre in si lahko kar hitro poškoduješ čevlje. Dobro je imeti pohodne čevlje, čeprav smo mi imeli obute športne copate in je bilo čisto OK.

Imotski

Za Imotski je tudi že marsikdo od vas slišal. Ampak ali ste že bili tukaj? Imotski je znan po treh čudovitih jezerih: Modro, Rdeče in Zeleno. Modro in Zeleno jezero imata barvo po imenu, s tem, da pa rdeče ni rdeče, temveč takšne temno modre barve. Od Makarske in do Imotskega je nekje 45 minut vožnje.

makarska
Modro jezero

Najprej smo se sami zapeljali do Modrega jezera, ki je nas tudi najbolj očaralo. Res sinja barva jezera in razgledi na njega so fantastični. Je pa res, da tukaj pobirajo vstopnino, ki znaša 5,50€. Jezero si lahko pogledate iz nekaj razglednih točk in potem se lahko sprehodite do njega. Pot je lepo urejena in odprejo se še lepši razgledi na Modro jezero. V ceno vstopnice je všteta tudi trdnjava Topana, ki se nahaja 10 minut hoje vstran od Modrega jezera. Do trdnjave se le sprehodite in si jo poglejte.

Potem smo pa nadaljevali do Rdečega jezera. Tukaj se je možno ustaviti kar ob cesti in si jezero pogledati samo od zgoraj. Kot lahko vidite, pa jezero obdajajo rdečo-oranžne skale. Rdeče jezero se nahaja samo slab kilometer vstran od Modrega jezera. Točno do jezera ne morete priti, zato si ga oglejte samo iz razgledne točke.

Zeleno jezero je pa kar nekaj kilometrov oddaljeno od prejšnjih dveh jezer. Marsikdo to jezero izpusti, ampak ga ne bi smeli, saj je zares čudovito. Malo že spominja tudi na Ramsko jezero v Bosni in Hercegovini (več o tem Ramskem jezeru TUKAJ). Razglednih točk je kar nekaj, sami smo pa izbrali Srednjovijekovni grad Ričice. Tukaj je eden lepših pogledov na jezero, do gor pa se lahko sprehodite čisto vsi. Parkirate pri cerkvi v vasi in potem greste po božji poti. Jezero je res en raj, s to zeleno barvo pa vas bo zagotovo očaralo.

To so znamenitosti, ki smo jih sami obiskali v Makarski in njeni okolici. Je še veliko več za pogledati. Veliko je enih planinskih poti, lažjih in tudi težkih. Ampak nas je to kar smo videli očaralo in smo uživali. To so samo nasveti kaj si ogledati, če vas kdaj odnese v te konce Hrvaške. Dolgčas vam nikoli ne bo.

PRENOČIŠČA

Po Makarski se najde veliko prenočišč, po različnih cenah. Sama sem rezervirala že nekje februarja in apartma za 4 osebe dobila za 33€ na noč. Je bil samo par metrov vstran od mestnega središča, vseboval pa vse, kar smo potrebovali. Ta apartma lahko najdete TUKAJ. V sklopu prenočišča je tudi parkirišče, tukaj naj samo opozorim, da imamo sami širok avto in smo komaj prišli iz parkirišča in tudi na samo parkirišče. Ulica tam je zares ozka, ampak nam je uspelo.

JESTI/PITI

Točno v Makarski sami nismo jedli, tako da vam tam ne morem nič priporočiti. Ampak imate pa poceni restavracije, kjer se dobi kakšna hitra prehrana in tudi kakšne pice. Seveda so tudi dražje restavracije in restavracije z morsko ponudbo. Za vsakega se zagotovo najde nekaj, tako da lačni in žejni zagotovo ne boste.

makarska

Makarska je super ideja za aktiven ali manj aktiven dopust. Za vsakega skriva nekaj, kar mu bo všeč. Je veliko enih aktivnosti, ki jih tukaj lahko počnete. Možnost je recimo tudi najema električnih koles in kolesarjenja do Skywalk Biokovo in Sv. Jurija. Veliko je plaž, kjer lahko poleti plavate in uživate. Lačni in žejni ne boste, pa še prenočišč je zares veliko. Makarska je tudi čudovita, ker je pogled na te gore, ki se dvigajo nad njo. To jo naredi še bolj magično. Zato se odpravite sem tudi vi, saj vam ne bo žal.