Posted on

Kateri nas spremljate ste zagotovo že opazili kam se letos odpravljamo. Ja, smo res eni norci, da gremo spet na eno dolgo pot. Težko povedati zakaj se že drugo leto odločamo za tako dolgo pot. Ampak ta članek bo namenjen bolj temu, kako iščemo znamenitosti, kako se pripravljamo na samo pot po Škotski, kje bomo spali in še mnogo drugih informacij. Mi si radi nekako splaniramo samo pot, ogled znamenitosti, tudi kje bomo spali in še marsikaj drugega. Bolj ali manj vse iščeva midve z mamo, moška pa potem samo potujeta.

pot po škotski
Plan poti po Veliki Britaniji- Škotska, Anglija in Wales

Našo pot po Turčiji si lahko preberete na: https://potuj-z-nami.si/road-trip-turcija/.

Našo pot po Poljski si preberite na: https://potuj-z-nami.si/road-trip-poljska/.

GRADOVI

Škotska je zelo znana po gradovih, to je vsem zelo jasno. Ampak, ko pogledaš same cene vstopnin, ti malo vse skupaj mine. No, da povem, kako sva se midve tega lotile. Na Google zemljevidi sva si delale srčke, ko sva videle kakšno znamenitost. To so gradovi, muzeji, zraven pa sva vključile tudi svetilnike, klife in prelepe plaže. Naenkrat je postalo vse rdeče barve.

pot po škotski
Kako izgleda Google maps pri nas. Srčki za znamenitosti, zeleno za prenočišča in rumeno za kakšne restavracije

Potem sva naredile neko pot, ki nas bo popeljala po celotnem otoku. Hotele sva, da se držimo obale in ne notranjosti države. Ampak nastal je velik problem, ko sva izračunale, koliko nas bi prišli vsi gradovi, ki sva jih dale na seznam. Mislim, da nas bi na osebo prišlo nekaj več kot 600€. Oh, to je preveč sva si rekle, to nam ne gre skozi. Ampak mama je ugotovila, da si lahko tudi tujci uredimo eno kartico za gradove, ki nas bi prišlo dosti ceneje. Ugotovima, da prva kartica, ki jo je našla, nam ne pride prav. V njej je všteto samo par gradov, ki jih bi sami radi obiskali.

Vam pa puščam linke do spletnih strani vseh treh kartic, ki sem jih sama našla. Malo poglejte katera pride vam najbolj prav:

-HISTORIC SCOTLAND: https://members.historic-scotland.gov.uk/

-HISTORIC ENVIRONMENT SCOTLAND: https://www.historicenvironment.scot/

-HISTORIC HOUSES (to smo izbrali sami): https://www.historichouses.org/

Nič, v akcijo sem se podala jaz in ugotovila, da obstajata še dve drugi kartici. Po dveh dneh iskanja sem našla tisto ta pravo, ki nam pride najbolj prav. Tudi en velik plus je, da jo lahko naročiš kar domov in tako sem tudi naredila. Kartica nas je na osebo prišla 45€, v njej pa je vštetih kar precej gradov iz plana. Je pa res, da sva še morale kar nekaj gradov črtati, ker so res preveč dragi. Poleg tega sva še jih precej obdržali in bomo morali doplačati nekaj čez 100€. Vse bo napisano, med samim potovanjem in na koncu samega potovanja.

pot po škotski
Kartice so rabile 2 meseca, da so prišle v Slovenijo

PRENOČIŠČA

Že lani smo prakticirali divje kampiranje v Turčiji. Ugotovili smo, da je ta način kampiranja zelo pustolovski, ampak res ni za vsakogar. Tudi Škotska je za divje kampiranje dobrodošla ali kako se bi izrazila. Lahko kampiraš povsod, samo ne na kakšni parceli ali kjer bi oviral kakšno cesto oziroma dovoz. To vrstno kampiranje ni za vsakogar, posebej ne za tiste, ki potrebujejo vsak dan svežo brisačo, vsak dan tuš in ogromno šampona.

Da ne bo pomote, tudi mi nismo packi, se umivamo vsak dan. Res, ko divje kampiraš se ne moreš tuširati kot doma. Umivaš se lahko na drugačen način, tako da ne hodimo spat umazanci. Mogoče se sedaj kdo sprašuje, če Škotska nima kampov. Ima, ampak tudi niso najbolj poceni (cene se začnejo od 40 funtov za 4 osebe na noč), poleg tega jih moraš ogromno prej rezervirati. Mnogi kampi pa so, ki sprejemajo samo avtodome. Sva pa našle kampe, kjer se lahko za nekaj funtov samo stuširaš in to bomo uporabljali.

Za iskanje lokacij za divje kampiranje si pomagam s temi aplikacijami

KJE IN KAJ BOMO JEDLI?

Ja, Turčija nas je malo razvadila. Saj smo si lahko vsak dan privoščili hrano zunaj, v restavracijah. Tega tu ne bomo prakticirali oziroma ne bomo jedli vedno zunaj. Ampak ne, ne bomo lačni. Pač malo več bomo jedli konzerve, to smo tudi prakticirali po Poljski. Ah, tudi trgovine obstajajo, kjer si bomo kupili meso in si ga spekli. Lačni ne bomo, makarone imamo vsi radi, tudi juho iz vrečke. Dva gorilnika in kartuše so vedno z nami povsod, tako bodo tudi tukaj. Bomo že doma poskrbeli, da bo dovolj kartuš za s sabo. Ker ne veš, če jih bomo kje tam sploh našli.

O jaaaa, Turško hrano pa kar že pogrešamo

Mogoče po tem mnogi mislite, da bomo varčevali in zakaj se spravljamo v tako drago državo. Mi gremo na potovanje, da nam je lepo, da uživamo in spoznavamo novo državo. Spanje na divje ali spanje po kampih, za nas je enako. Zakaj bi brez veze zapravljali, če si lahko potem nekaj drugega privoščiš. Boste videli, da bo to uživanje zanimivo.

VOŽNJA PO LEVI

So pa tukaj tudi skrbi, če lahko temu tako rečemo. No, jaz jih nimam in se bom probala temu izogniti, če mi bo mama dovolila. Gre se za vožnjo po levi strani. To bo še zelo zanimivo. Mama gleda videje na yt, kako se naj obnaša po cesti. Pravi po ravni cesti bo šlo. Malo jo je strah vožnje po Londonu, ki ga bomo obiskali na koncu. Tudi zavijanja v levo ali desno stran, da se bo na pravo cesto usmerila. Ampak vem, da bo to naši mami uspelo, saj tudi drugače vozi zelo previdno in počasi. Bova pa seveda midva z Žanom tudi pripomogla k sami vožnji, da si mama malo odpočije. Ker naš ati nima izpita za avto, da ne bo vprašanja zakaj on ne vozi.

ALI SE BOMO SPLOH KOPALI, KO PA JE VODA LEDENA

No, kopalke sva si z mamo po nekaj letih kupile nove. Ampak je pa vprašanje, če bova midve to rit sploh namočile v to mrzlo morje. No, mogoče jaz še, mama pa malo verjetno. Ampak pustimo se presenetiti. Pravijo, da je Anglija,  še bolj Škotska, deževna država. Ampak mi to zmoremo, Bučko nima najbolj rad dežja, ampak bo on to sprejel, kolikor ga mi poznamo. Še to informacijo lahko delim danes. Kako bomo prišli do otoka? Za tja smo se odločili, da nas popelje trajekt, kjer so dovoljeni tudi kužki na palubi. To varianto omogoča samo ena trajektna služba (P&O). Za nazaj pa bomo izbrali Eurotunnel. Malo dražje nas bo vse skupaj stalo, ampak moramo vse poskusiti. Tudi glede Bučkota smo se že pozanimali, kaj potrebuje (tabletko za trakuljo, za nazaj pa Titer test).

Potovalni pes. Če se sprašujete zakaj ne omenjam Ajše. Tisti, ki nas spremljate tudi na Facebooku, veste, da je Ajša odšla za mavrico decembra 2022

Točnega datuma še ne vemo, je pa v planu nekje v začetku junija. Tudi ne bom povedala za koliko dni gremo, naj je to presenečenje. Tudi ne bomo odgovarjali, kako si lahko tako dolgo potovanje privoščimo, od kje toliko dopusta. Kot vedno pa bo na koncu vse objavljeno, tudi glede stroškov in vse ostalo, da si lahko drugi predstavljate. Sedaj pa lahko samo odštevamo dneve in še kaj novega dokupimo, da bo avto res poln do vrha. Mi bi res rabili en kombi in še tega bi do vrha napolnili. Če pa nas bo v Škotski preveč zeblo in bomo jezni na dež, nas drugo leto spet čaka vroča Turčija. Ja, mi že naprej gledamo, smo malo čudni norci, bi kdo rekel.