Posted on

Vsi smo si želeli obiskati tudi Skopje, če smo že enkrat bili v Makedoniji. In tako smo se iz Ohridskega jezera odpeljali kar v mesto in si ga ogledali. Že na začetku naj povem, da je samo mesto lepo, ampak spet pa ne tako zelo, da bi sami rekli, da bi zdaj takoj šli nazaj in se po Skopju sprehodili še enkrat. Ampak seveda, to je samo našo mnenje, mogoče pa koga od vas mesto očara in se boste še vračali. Naj vam pa v nadaljevanju predstavim kaj vse smo si ogledali, kje smo spali in kje smo se najedli. Če koga od vas kdaj odnese v Skopje, vam bodo te informacije v blogu mogoče prišle prav.

skopje

NEKAJ INFORMACIJ O SKOPJU

Skopje je glavno mesto Makedonije oziroma Severne Makedonije, kot se pravilno reče. Mesto je polno raznoraznih kipov, ki jih bo težko zgrešiti. Prav tako pa Skopje ni tako veliko mesto, da se po njem ne bi dalo sprehoditi kar peš in si tako ogledati vse glavne znamenitosti. Nekateri rečejo, da je kipov kar preveč in je zato mesto tudi preveč kičasto. Ampak mnenje o tem si ustvarite sami, ko se boste sprehodili po Skopju in, ko si ga boste ogledali.

https://www.youtube.com/watch?v=eBxf6VhnLQU

Nekako nas je pa celotna podoba mesta spominjala na Sarajevo- Bosno in Hercegovino in tudi nekako je dajalo Skopje pridih Turčije. Tudi hrana je nekako bila podobna tem dvema državama.

KAJ SI POGLEDATI?

Vse glavne znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati, so kar na kupu. Sami smo parkirali na parkirišču na lokaciji: 41.9926217, 21.4354339. Cene parkirnine se ne spomnim, vem pa, da ni bila draga. Super parkirišče, ki je tudi blizu centra, tako da ne boste veliko hodili.

Historical park of warrios

Že po nekaj minutah hoje od parkirišča smo se sprehodili mimo Historical park of warrios. Tukaj se začnejo prvi kipi po mesti Skopje. To je majhen park, kjer se nahaja spomenik padlim junakom druge svetovne vojne. Po parku je tudi nekaj klopc za sedeti.

Makedonska vrata

Takoj za prejšnjim parkom, smo se pa sprehodili čez Makedonska vrata. Ena najbolj znanih znamenitosti Skopja. Vrat ni težko najti in jih tudi ne morete zgrešiti. Vrata so začeli graditi leta 2011 in jih dokončali le leto pozneje. Lok je visok kar 21 metrov. So pa vrata posvečena 20-letni obletnici Makedonski neodvisnosti. Notri najdete tudi trgovino s spominki in stopnice, ki vodijo do strehe.

Monument Warrior on a horse

Če hodite samo naravnost od vrat, pa pridete do tega kipa, ki je skoraj na vsaki sliki Skopja. Bojevnik na konju je res veličasten in velik kip, ki se nahaja na trgu Makedonija. Tudi ta spomenik je bil narejen za 20-letnico neodvisnosti Makedonije. Visok je kar 14,5 metrov in narejen iz brona. Spodaj boste opazili vodnjak, okoli pa kipe osmih vojakov in osmih levov.

skopje

The bridge of art

Ob reki Vardar smo se potem sprehodili do omenjenega mostu. Med potjo do sem smo se ustavili tudi v restavraciji, kjer smo nekaj pojedli. To je peš most v Skopju, kjer lahko gor vidite številne kipe makedonskih glasbenikov in umetnikov. Je eden lepših Makedonskih mostu, ki si jih lahko v Skopju ogledate.

Trg Mother Teresa

Preko mostu smo odšli do tega trga, kjer so spet kipi. Spet je trg vreden ogleda, če se še niste naveličali ogledovanja raznoraznih kipov. Ampak, kot sem že omenila kipov v Skopju sploh ne zmanjka, in so zares vsepovsod, kamor se boste ozrli.

Stari bazar

Od trga Matere Terese smo odšli kar na stari bazar. Tukaj je veliko enih trgovin, restavracij in še česa drugega. Po bazarju se zagotovo le sprehodite. Veliko je tudi zlatega nakita, ki ga boste takoj opazili. Tudi baklave si lahko na tem bazarju kupite. Ko se boste pa naveličali nakupovanja, pa pojdite nazaj proti Kamnitemu mostu in Arheološkemu muzeju.

Kamniti most

Most, ki ga tudi najdete na večino slik iz Skopja. Nahaja se zraven arheološkega muzeja, ki je tudi ena izmed najbolj fotografiranih stavb Skopja. Most je drugače poznan tudi pod imenom Dušanov most. Dolg je kar 214 metrov. Je pa zgrajen na rimskih temeljih in večina mostu je iz Otomanskega obdobja. Zadnjič je bil obnovljen leta 1994.

Arheološki muzej

To so nekako glavne znamenitosti mesta, ki si jih le oglejte. Sprehodite se po mestu in ob reki Vardar. Mesto ni veliko, nam je en dan po Skopju bil čisto dovolj, je pa odvisno od vsakega posameznika koliko dni bo ostal v Skopju.

skopje

KJE JESTI IN SPATI?

Ob reki Vardar je veliko restavracij, v eni izmed njih smo se ustavili tudi mi. Ime restavracije se ne spomnim, je pa ponudba bila vsepovsod podobna, cene pa tudi. Ustavite se kjer vam cene in ponudba najbolj ustreza in tega zagotovo ne boste obžalovali. Lačni in žejni pa po Skopju tudi ne boste hodili.

Spali smo v zasebni namestitvi, Ivan2020 apartment (na Bookingu). Nahaja se malo več kot 2 kilometra iz mestnega središča. Bili smo zelo zadovoljni, za 4 osebe (1 noč) nas je pa prišlo  1500 MK. Imate pa veliko nastanitev tudi v samem središču Skopja, če hočete biti bližje znamenitostim.

Skopje se izplača pogledati, mogoče pa vas mesto očara. Če pridete s svojim avtom, vožnja po mestu niti ni tako kaotična. Mesto ni pretirano veliko, se ga da pogledati tudi v enem dnevu. Lačni in žejni ne boste, spali pa tudi ne boste na ulici. Obiščite Skopje in se potem zapeljite tudi do Ohridskega jezera, ki je vredno obiska. Kaj si pa tam pogledati, pa si preberite na blogu, ki ga najdete TUKAJ.