Posted on

Kot sem že v prejšnjem blogu (najdete ga tukaj) omenila, se je naša pot domov malo podaljšala. Seveda, sva naredile z mamo načrt, da gremo domov čez Makedonijo. Ker tukaj še tudi nismo nikoli bili, sva rekle, da se bomo ustavili nekje ob Ohridskem jezeru in tukaj nekje tudi prespali. V samo Makedonijo smo prispeli iz Albanije, saj nas je tako vodila navigacija. Ohridsko jezero je bilo naša prva postojanka v Makedoniji.

ohridsko jezero

Okoli Ohridskega jezera je kar nekaj stvari, ki si jih je vredno ogledati. Naj vam prestavim pot, ki smo jo mi naredili in si tako znate tudi vi kaj načrtovati. Ohridsko jezero je tudi primerno za kopanje, kar pride še kako prav v vročih poletnih dneh. Pa kar začnimo s stvarmi, ki smo si jih ob jezeru ogledali sami.

St Naum

Prva postojanka oziroma znamenitost, ki smo si jo ogledali takoj za mejnim prehodom, je bil zelo znani samostan Monastery of St. Naum. Pred vhodom je zelo veliko plačljivo parkirišče. Pot vas vodi med mnogimi stojnicami, kjer lahko kupite razne spominke. Sprehodite se po čudovitem parku, kjer imate tudi zelo lepe razglede na samo jezero. Sam samostan je tisti, ki se ga izplača pogledati, če se tukaj nahajate. Sam sprehod okoli njega je nekaj posebnega, prav tako pogled na Ohridsko jezero. Na samem dvorišču lahko naletite na čudovite pave, ki se tukaj prosto sprehajajo.

The bay of Bones

Nato nas je pot vodila naprej do muzeja na prostem. Muzej se imenuje The bay of Bones. Samo parkirišče je tik ob glavni cesti in že od parkirišča je prelep pogled na ta muzej. Samo parkirišče ni za plačati, je pa vstopnina v sam muzej 150MK. Kolibe predstavljajo kako so nekoč živeli, kako so bile hiše zgrajene. Vse kar pa je en velik plus in ti da poseben pečat pa je, da je vse postavljeno nad samim jezerom. Nam je bil ta muzej zelo všeč, čeprav mogoče za koga nič posebnega.

ohridsko jezero

Ohrid

Nato nas je pot vodila kar do mesta Ohrid, kjer smo imeli tudi rezervirano prenočišče. Tukaj pa lahko rečem, da meni ni bilo kaj nič posebnega. Najprej smo poiskali restavracijo, kjer smo se najedli (ne bom vam dajala naslova restavracije, ker ni bilo za jesti nič posebnega). V restavraciji smo se res načakali na hrano in še dobili nismo vsega kar smo naročili.

Malo smo se sprehodili ob jezeru, na kar nas je ustavil en gospod in nam ponudil vožnjo z ladjico. Za vse 4 osebe  10€. Seveda smo privolili, nas hitro dobijo, da se popeljemo z ladjico povsod. Imeli smo lep pogled na grad ter na cerkvico.

Kasneje smo se tudi odpeljali do samega gradu. Vem, lahko bi šli peš, ampak še vedno se je naša mama počutila zelo slabo, zato smo se odpeljali gor z avtomobilom. Drugače lahko naredite en lep sprehod do samega gradu. Na gradu je vstopnina 120 MK. Lahko se sprehodite ob obzidju, kjer imate prelep razgled na samo mesto Ohrid ter na jezero.

ohridsko jezero

Kaj naj rečem o samem Ohridskem jezeru. Ker smo se peljali mimo se je splačalo vse to ogledati. Ne bi se še enkrat peljala sem, da bi si še enkrat vse to ogledala. Vsak ima drugačna videnja in mu so všeč različne znamenitosti. Če ste v bližini si oglejte, lahko si pogledate fotografije in se sami odločite. Nam je bilo všeč to kar smo videli, to ne morem rečti, ampak ni nek presežek. Lahko rečemo, da smo bili v Makedoniji, smo si že nekaj pogledali in je na seznamu spet obkljukana ena država več. Naslednji dan pa je sledila vožnja proti Skopju, ampak to pa v naslednjem blogu.