Posted on

Od decembra je ostalo samo še slabih 21 dni, zato je čas za vsakoletni tradicionalni blog. Letos se ne bomo odpravili več nikamor, na kakšno daljše potovanje. V ta blog bo vtisnila našo leto 2022 in pa seveda v nadaljevanju tudi načrte za 2023. Zato, če vas to zanima, kar berite dalje. Sem prepričana, da boste nad izbiro destinacije za poletje 2023 navdušeni in hkrati presenečeni.

Turška obala

Leto 2022

Po burnem februarju, ko je ati moral v bolnišnico, nas je to kar zadelo. Ampak plan za poletje 2022 je ostal enak, Turčija. Ampak sva se pa z bratom odločila, da pa za 1. maj častima prenočišče in se tako vsi skupaj podamo na Otok Pag. Več o tem kaj smo tam doživeli in si ogledali, pa si preberite na blogu: https://potuj-z-nami.si/otok-pag/.  Tri dni uživanja tam je minilo res hitro in Otok Pag nas je res pozitivno presenetil.

Priprave na Turčijo

So pa zato takoj, ko smo prišli domov, začele potekati priprave za Turčijo. Najprej je bilo potrebno poklicati veterinarsko inšpekcijo (tisti, ki nam dlje časa že sledite, veste, da z nami vedno potujeta tudi kužka). Po telefonu sva se zmenila, da se slišiva takoj v začetku junija, da se naročijo papirji, ki jih kužki za vstop v Turčijo potrebujejo (več o tem izveste TUKAJ). Začela sem iskati tudi prenočišča, saj smo vedeli, da bomo po velikih mestih spali po apartmajih, drugod pa kampirali na divje. Ugotovila sem pa tudi, da so po Turčiji prenočišča preko AirBnb občutno cenejša, kot preko Bookinga. Zato smo vse rezervirali kar preko AirBnb in to se je na koncu izkazala kot odlična rešitev.

Pozdrav iz Sanliurfe, kjer nas je po grobnicah vodil odličen in prijazen vodič

5 dni pred samo potjo v Turčijo, pa dobim iz AirBnb-ja obvestilo, da je gostitelj v Istanbulu odpovedal mojo rezervacijo. Cena je bila zares ugodna in vedela sem, da takšne cene ne bom več dobila. Na koncu sem vseeno našla nekaj poceni v zadnjem času in sama namestitev je bila res super. Kje smo spali po Turčiji, lahko izveste tudi v blogu: https://potuj-z-nami.si/road-trip-turcija/ . Vedno smo izbrali tudi možnost namestitve z brezplačno odpovedjo.

Barviti Balat- Istanbul

Vtisi iz Turčije

In kaj naj rečem sedaj, ko smo doma in še obujamo spomine na Turčijo. Vsi štirje se strinjamo, da je to bil najboljši dopust do zdaj. V samo Turčijo pa se zagotovo še kdaj vrnemo, saj je država res velika in nismo raziskali celotne. Res je pustila pozitiven vtis. Prijazni ljudje, okusna hrana (o kateri sanjamo še danes) in še marsikaj drugega. Ampak več o vtisih iz Turčije si preberite na: https://potuj-z-nami.si/vtisi-iz-turcije/.

 Potem pa od julija nismo bili nikjer, niti na izletu po Sloveniji. En teden nazaj smo gledali, da bi odšli v predbožično Budimpešto ali pa predbožično Bratislavo, pa so cene namestitev šle v nebo (ja, bravo mi, ki smo se na to spomnili res pozno). Ampak nič za to, da smo doma. Tudi takšni časi pridejo.

Teden dni nazaj nas je tudi zadela smrt naše pikice, Ajše. Naša psička je z nami bila marsikje, prepotovala 15 držav in osvojila kar nekaj vrhov. Bila je stara le 10 let, ko je čez noč odšla za mavrico. Tisti, ki nimate doma psa ali druge živali, mogoče ne veste kako je to. Za nas je bila družinski član in še danes potočimo solze.

Ajša pogrešamo te! <3

Plani za 2023

Kot vsako leto, plane za poletje naredimo leto prej. Tako imamo narejen načrt, ker si nekako potovanje brez tega ne zamišljamo. Prav tako pa se moramo vedno pozanimati, kaj potrebujejo kužki za potovanje v izbrano destinacijo. Z nami je še vedno kužek Bučko, ki bo z nami šel na potovanje naslednje leto.

Ampak začnimo na začetku. Sam plan, da bi šli v Albanijo je na seznamu že nekaj let. Ampak ne, tudi drugo leto le ta ne pride na vrsto. Hmmm, navajeni ste, da potujemo po poceni državah, no tako smo bili navajeni tudi mi. Kaj pa drugo leto? Bo na vrsti tudi poceni država? Odgovor je preprost, ne! Država, ki smo jo na koncu izbrali ni poceni, ni pa najdražja. Spet gremo na pot z svojim avtom iz Slovenije. Do tja bomo potrebovali trajekt in pa spet je do končne destinacije nekje 13-14 ur vožnje. A se vam že kaj svita? Pa da razkrijem kam sploh gremo. Drugo leto se opravljamo v ŠKOTSKO. Juhu, je bila že dolgo na mojem travel buket listu. Jej, kdo komaj čaka vožnjo po levi hahaha.

Škotska res ni poceni, tega se zavedamo. Načrt je že narjen, ampak v celoti ga razkrila ne bom. Bo nas potrebno slediti, da boste videli kaj vse bomo videli. Veliko bo narave in tudi gradov ne bo zmanjkalo. Do tja gremo s trajektom, nazaj preko Eurotunela. Spali bomo v večini na divje, saj je to tam dovoljeno. Same nastanitve so drugače res drage in s kampiranjem na divje bomo veliko prihranili. Pa še kampiramo radi.

Eden izmed gradov na Škotskem (slika je iz interneta)

Kako smo sploh prišli do Škotske? Za to sva v veliki zaslužna z Žanom. Sama sem rekla, da bi lahko šli tja naslednje leto, ampak je mamo skrbelo, da je predrago. To možnost je omenil tudi Žan in na koncu se je tudi mama strinjala. Na družbenih omrežjih je mama sledila tudi gospo, ki je bila tam in tako ji je Škotska prirasla k srcu in se strinjala z najino idejo. Vsi komaj čakamo, da si drugo leto pogledamo kaj skriva Škotska.

Škotska ima čudovito naravo (vir slike: internet)

Drugih načrtov za leto 2023 trenutno nimamo. Lani smo se v zadnjem času odločili, da gremo na Otok Pag, kaj veš, če se za kaj odločimo v zadnjem času še drugo leto. V Škotsko gremo zagotovo. Pridejo zagotovo kakšni enodnevni izleti po Sloveniji. Tudi na kakšen hrib bo potrebno iti. Naj pa se še vsem zahvalim za branje najinega bloga. Letos je blog dobil rekordno gledanost in vsakemu od vas hvala za to. Pridejo še kakšni blogi za nazaj, saj še gor ni marsičesa.