Posted on

Za prvomajske praznike nismo ostali doma. Prvo je bilo v načrtu, da bi naredili samo enodnevni izlet, do Velebita in nato ob Hrvaški obali nazaj domov. Ampak sem dala idejo, da zakaj pa ne bi tam tudi prespali. Našla sem poceni nastanitev na otoku Pag in tako rezervirala dve noči. Nič nam ni žal, otok Pag je zagotovo vreden raziskovanja in imeli smo se čudovito. Vsi bi kar ponovili, še premalo časa je bilo, da bi raziskali celoten otok. Kaj vse smo si ogledali in kje smo prespali pa v nadaljevanju. Otok Pag je zares čudovit in, če hočete nek aktiven pobeg na Hrvaško, je Pag zagotovo dobra ideja. Prav tako pa razgledov kar ne zmanjka, saj so na vsakem koraku in se jih ne morete naveličati.

otok pag
Life on Mars trail

Hrvaška ima res veliko otokov. Lani smo se po dopustu po Romuniji podali na otok Krk, kamor se bomo tudi še vrnili. Med temi prazniki, pa je na vrsto prišel otok Pag. Ne samo, da je ta otok poznan po čudovitih razgledih, ampak tudi po čudovitih plažah in po vetru. Tukaj burja udari najmočneje, zato bodite na to pripravljeni. Med našim obiskom je redno pihalo, ampak je vseeno bilo vroče. Nas je kar lepo opeklo, voda je pa bila ledena.

Med potjo Metajna-Plaža Ručica

Otok Pag je 5. največji otok na Hrvaškem. Celotna dolžina otoka je nekje 60 kilometrov, na najširšem delu je pa širok kar 10 kilometrov. Kot boste lahko sami videli, je večino otoka kamnitega. Na otok je pa možno na dva načina, prvi je s trajektom in drugi preko Paškega mostu. Slednjo možnost smo izbrali tudi mi. Vozi pa trajekt iz Prizne. Na otoku pa boste lahko opazili tudi veliko ovc, s tem se tudi ukvarjajo. Zato ne pozabite poskusiti tudi njihovega Paškega sira, po katerem je otok Pag tudi znan.

Kaj si ogledati oz. kaj smo si sami ogledali?

Paški most

Začnimo kar na začetku otoka. Kot sem že omenila se na Otok Pag da pridi preko mostu. Paški most boste lahko opazili na veliko slikah. Na obeh straneh mostu sta tudi razgledni točki. Ko pridete na drugo stran mostu, se zapeljite do trdnjave Fortica. Tam boste imeli zares prelep razgled na most. Trdnjava je bila zgrajena v 17. stoletju, do nje pa vodi asfaltirana cesta. Iz trdnjave so opazovali ladje, saj so se tukaj nekoč pogosto dogajali piratski napadi na trgovske ladje. Tako so ladje lahko varno prihajale in trgovale s blagom. Danes je to bolj kot ne samo turistična atrakcija, pred pandemijo so pa tukaj začeli izvajati tudi različne glasbene festivale.

Pa še nekaj besed o Paškem mostu. Odprli so ga leta 1968 , najvišja izmerjena hitrost burje na mostu je pa skoraj 200 km/h. povezuje Otok Pag in celino.

Paška vrata

Razglednih točk po otoku je zares veliko. Če imate čas se kar podajte na več izmed njih, ker vam ne bo žal. Paška vrata imajo razgled tako na en del Otoka Pag, kot tudi na celino. Do samega razgleda Paška vrata se lahko pripeljete. Makadamska cesta vas pripelje kar do sem. Tukaj se pa potem kar sprehajate in opazujte razglede. Pripravite si edino dobre čevlje, ker so skale zares ostre. Zares en kraj, kjer vam zastane dih in kjer lahko samo uživate.

Mesto Pag

Nahaja se blizu Paških vrat oziroma razgledne točke na Paška vrata. Samo mesto je majhno, ampak sami smo se sprehodili po njem. Najbolj znan je kamniti most, ki ga lahko vidite na sliki spodaj. Je pa to ekonomsko središče otoka. Tukaj je tudi pristanišče in mesto ima tudi nekaj lepih plaž. Najlepši razgled na mesto je takoj ob cesti, ko se boste peljali proti Novaliji. Tam se le ustavite in poslikate mesto tudi od zgoraj.

Sv. Vid

Najvišji vrh na otoku Pag. Visok je 349 metrov. Dostopov na vrh je kar nekaj. Sami smo pa izbrali tistega iz Kolana, oziroma bolj natančno edini oster ovinek, ko se peljete po cesti Kolan-Šimuni. Lahko parkirate kar ob glavni cesti, sami smo se pa zapeljali po makadamski cesti do konca, do koder se je dalo. Od tam smo do vrha hodili nekje 1 uro. Sama pot je označena in ni zahtevna.

Spet pazite na primerno obutev, saj so skale zares ostre. Je pa pot enostavna, primerna tudi za otroke. Se pa je nam pot kar vlekla, tudi zato, ker smo velik del poti sam vrh videli pred sabo. Kakorkoli že pa se pot poplača, ko boste na vrhu. Zares čudoviti razgledi na vse strani. Na vrhu so tudi ostanki cerkvice sv. Vid, po kateri je vrh tudi dobil ime. Tega ne izpustite, ko boste na Pagu. Sence na poti skoraj da ni, zato v sončnih dneh pride sončna krema in kakšna kapa na glavi še kako prav. Pa seveda zadostna količina vode.

Life on Mars trail

To je pohodniška pot, ki je zares čudovita. Vsako leto pomladi pa tukaj poteka tudi zelo znan tek, ki se ga lahko udeležite tudi vi. Na tej poti boste našli tudi nekaj najlepših plaž na otoku. Celotna pot je lepo označena in dolga 17 kilometrov (nekje piše podatek 15 kilometrov). Ne rabite prehoditi celotne poti, lahko samo delček. Kakorkoli že pa sta izhodišča lahko dva, najprej je tukaj mestece Metajna, katerega smo izbrali tudi sami. Lahko pa se zapeljete vse do plaže Ručica in začnete vašo pot tukaj.

otok pag

Na poti je tudi ferata, ki se imenuje Via Ferrata. To je ferrata, ki povezuje zaliv Slana in rt Sušac. Se pa ta del poti nahaja 2 kilometra od plaže Ručica in potem ferrata traja nekje 15 minut. Če imate radi ferrate se odpravite vse do sem in jo prehodite. Poteka 1-2 metra nad morjem, kar je še ena super točka le te. Seveda tukaj ne pozabite na zaščitno opremo, ki je nujno potrebna. Sami nismo odšli do sem, tako da niti ne vem kako izgleda. Našo pot smo začeli v Metajni in končali na plaži Beritnica. Tako smo prehodili nekje 5-6 kilometrov.

Plaža Ručica
Plaža Beritnica

Kakorkoli se že odločite in kolikor poti Life on Mars trail boste že prehodili, vam ne bo žal. Ker je pot zares lepa in obdana z razgledi ter res lepimi plažami. Če ne drugače, se pa poleti vsaj zapeljite do plaže Ručica, ki je pa po mnenju veliko ljudi ena izmed najlepših na otoku Pag. Prepričajte se sami o tej trditvi.

Kot sem pa že omenila, nismo vsega videli. To je razlog, da se na Otok Pag zagotovo še vrnemo. Tudi to zadnjo pot, ki sem jo opisala (Life on Mars trail), bi jo radi prehodili več, kot smo jo zdaj. Če ne drugače vsaj do ferrate bi odšli zagotovo. Pri zalivu Sušac (oziroma nad njim) je tudi nekdaj stal koncentracijski kamp Slana, danes je tam postavljen križ na spomin žrtvam. Prav tako je na otoku tudi tako imenovani Paški trikotnik, kjer bi se naj dogajalo kar nekaj čudnih stvari, tudi vse do pristankov NLP-jev. V glavnem ta del vzbuja veliko radovednosti raziskovalcev in menim, da bi to bilo zanimivo. Pa še kaj bi se našlo na otoku. Ravno zato se bomo kdaj vrnili in raziskali, česar ob tokratnem obisku nismo.

otok pag
Metajna

Otok Pag je zares zanimiv za raziskovanje, poleti pa je priljubljen med turisti zaradi čudovitih plaž. Vsak bo na otoku našel nekaj zase. Da še pa omenim kje smo spali in prenočišče vam lahko definitivno priporočam. Preko Airbnb sem našla apartma v Povljani in nas je stal 66 EUR za dve noči (4 odrasle osebe). Nastanitev najdete TUKAJ . Če se odločite za dopust na Pagu ali za raziskovanje otoka pa uživajte.