Posted on

Od potovanja in raziskovanja Bosne je že minilo kar nekaj časa. Ampak na blogu še ni članka o Sarajevu. Kar dolgo sem se lotevala, da ga napišem, ampak bolje pozno, kot nikoli. Ne bo pa to ravno članek, kot opišem vsako mesto. Bolj bom opisala kaj smo si mi ogledali in tako mogoče dobite idejo tudi vi, kaj si ogledati in kje po mestu se sprehoditi. Naj še omenim, da smo v samo Sarajevo prispeli res pozno, nekje ob 17.00 smo se komaj podali na sprehod in ogled mesta. Kakorkoli že, če vas zanima Sarajevo in kako glavno mesto Bosne izgleda, pa kar berite dalje. Se zagotovo izplača ustaviti tudi tukaj.

sarajevo
Pogled na Sarajevo

Nekaj informacij o samem mestu

Mesto je največje v Bosni in Hercegovini. Čez mesto teče reka Miljacka. Ustanovili so ga leta 1461. Je pa mesto najbolj postalo poznano leta 1914, ko je tukaj bil ustreljen avstroogrski prestolonaslednik, Franc Ferdinand. Vojna Avstro-Ogrska proti Srbiji je nato prerasla v prvo svetovno vojno. Med letoma 1992 in 1994 so mesto obkolile srbske enote in ga tudi zavzele. Je bilo kar veliko porušenega in veliko mrtvih.

Dandanes mesto postaja sodobna Evropska prestolnica. Prav tako pa je v samem mestu kar nekaj zgodovinskih zgrad. Prav tako pa se vsako leto tukaj dogaja tudi Sarajevski filmski festival ter še kar nekaj drugih zanimivih in znanih festivalov. Mesto je pa znano tudi po zimskih olimpijskih igrah, ki so tukaj potekale leta 1984.

Kaj smo si ogledali:

Kot sem že na začetku rekla, smo v Sarajevo prispeli res pozno. Kakorkoli že pa smo si kar nekaj stvari tudi ogledali. Da si boste sami lahko ogledali še več, si vzemite celi dan za raziskovanje.

-Mestna hiša

Stavba je bila zgrajena v 19. stoletju. Zagotovo je pa ne boste zgrešili, saj ima svojo oranžno barvo in se nahaja tik zraven najbolj obleganega dela mesta, Baščarije. Leta 1992 je bila stavba tudi požgana in od leta 1996 do leta 2014 so potekala obnovitvena dela.

-Baščarija in Sebilj

Turistični del mesta, ki si ga ogleda vsak, ki pride v Sarajevo. Zaradi tega tukaj pričakujte veliko gnečo. Je pa tukaj veliko enih restavracij in trgovin s spominki. Najdete res veliko raznoraznih stvari. Velja pa tudi za najstarejši del mesta Sarajevo. Ne izpustite tudi Sebilja, ki je izhodišče za Baščarijo. To je lesena fontana, ki so jo naredili v 18. stoletju. Boste pa tukaj videli tudi veliko golobov. Ven teče tudi pitna voda.

-Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida

Sarajevo ima veliko zanimivih muzejev. Sami smo obiskali le tega in ni nam žal. Kraj, kjer boste lahko videli kakšne grozote so se dogajale. Po muzeju je veliko slik, opisov in tudi predmetov, ki predstavljajo kaj vse se je dogajalo. Predstavlja pa vojno, ki je tukaj potekala med letoma 1992 in 1995. priporočam ta muzej, če vas takšne stvari zanimajo. Vstopnina za muzej je 8KM (nekje 4 EUR) za odrasle, in muzej je odprt med 9.00 in 21.00 uro.

-Katedrala Srca Isusova

Katedralo smo si ogledali samo od zunaj, ampak je res čudovita. Je največja katedrala v Sarajevu in je bila zgrajena leta 1889. je pa Katoliška cerkev. Morate pa vedeti, da v Sarajevu najdete vse od muslimanov, katolikov in tudi protestantov. Je prava mešanica religij, kar je tudi eden izmed razlogov zakaj je Sarajevo tako zanimivo za raziskovanje.

Trebević

Na Trebević lahko pridete s gondolo ali avtomobilom. Sami smo se zapeljali do zapuščene Bob steze in se po stezi povzpeli na Trebević. Bob steza je iz olimpijskih iger, ki so se tukaj dogajale leta 1984. Steza je lepo ohranjena in pa lepo poslikana z raznoraznimi grafiti. Iz Trebevića je pa dol razgled na celotno Sarajevo. Od zgornje postaje gondole je tudi kar nekaj planinskih poti, za vse ljubitelje pohodništva je to prava ideja. Od mestnega vrveža, je Trebević prava ideja, da še skočite v naravo in uživate tudi tukaj.

Sarajevo nudi še veliko več zanimivosti. Ima tudi kar nekaj mošej, saj prevladuje muslimanska vera. Prav tako imate recimo malo ven iz mesta tudi Vrelo Bosne. Nam je za to zmanjkalo časa. Kakorkoli že se Sarajevo vseeno splača obiskati, četudi se tam zadržite samo en dan, boste marsikaj videli.

sarajevo

Kje jesti?

Lačni ali žejni tukaj zagotovo ne boste. Veliko restavracij in gostiln je že, če se sprehajate po Baščariji. Sami smo jedli v Sedef restaurant. Vam puščam kar povezavo do lokacije: https://goo.gl/maps/ui4DmW86WkaHbB4X9. Je pa hrana okusna in poceni. Nahaja se pa restavracija čisto zraven Katedrale Srca Isusovega.

Kje spati?

Prenočišča tudi ni težko najti. Imate kar veliko izbire na Airbnb-ju in Booking-u. sami smo spali v Apartman Ohren. Prijazni lastniki in čisti apartma.

Obiščite Sarajevo, če boste kdaj raziskovali Bosno in Hercegovino. Mesto je čudovito in vredno obiska. Samo Sarajevo tudi ni veliko, tako da ga brez problema raziščete peš. Drugače pa vozijo tudi tramvaji. Kakorkoli že boste zagotovo uživali. Vzamite si čas in dodajte Sarajevo v vaš plan. Odločitve ne boste obžalovali.

sarajevo