Posted on

Ko smo se odločali za pot domov iz Turčije, smo se odločili, da gremo preko Grčije. In tako smo prišli tudi do odločitve, da obiščemo Meteoro. Meteora so v bistvu samostani, ki pa so zgrajeni v skalah in že po slikah je lokacija izgledala kot prava izbira. To je bil tudi naš prvi obisk Grčije. So pa samostani v Meteori turistično poznani in zelo obiskani med letom. to fascinantno lokacijo si je zagotovo vredno ogledati in raziskati.

meteora

Nismo imeli plana kako se vračati domov iz Turčije. No, midve z mamo sva imele eno idejo, ampak nisva bile prepričane, če se bo dala uresničiti. Nekako sva si rekle, ne gremo takoj iz Istanbula domov, no še prej bi prespali v Bolgariji (v primeru, da bi šli čet Bolgarijo domov). Kaj če bi šli domov čez Grčijo, Makedonijo in potem čez Srbijo.

Ampak kaj v Grčiji obiskati, če pa je tako lepa in velik. Meni je takoj šinila v glavo Meteora. Mami sem omenila in seveda je bila takoj za. Ker pa bi sama pot do tja iz Istanbula bila kar dolga, sva si naredile nek plan, da še med potjo nekje prespimo. Ampak, da se ta pot domov res uresniči, smo se odločili med potepanjem po Turčiji, nekje v Kapadokiji. Takrat sva vedele, da se nam ne mudi domov, da lahko vse skupaj malo potegnemo. In tako je prišla na seznam tudi Meteora, ki sem jo komaj čakala. Saj sem vedela, da je ne bom več gledala samo po fotografijah drugih, ampak bom doživela vse v živo.

Zgodovina samostanov

skozi zgodovino je tukaj bilo veliko več samostanov, danes jih je ostalo samo še 6. Prve samostane so naredili kar 600 let nazaj. Do samostanov se nekoč ni prišlo tako zlahka, kar je bilo super obramba pred morebitnimi osvajalci. Takrat so menihi in nune prišli do samostana s košarami in vrvmi. S pomočjo vrvi so se do samostana povlekli. Danes so pa do vsakega samostana narejene stopnice. Pred vsakim samostanom je tudi parkirišče, ki pa je brezplačno.

Obisk Meteore

Od tam kjer smo spali, seveda na divje, in do Meteore, smo imeli nekje 2 uri vožnje. Že od daleč si opazil velike gmote skal in si vedel, da se približujemo končnemu cilju. Že, ko smo se vozili po cesti navzgor proti tem samostanom, ki so zgrajeni na visokih skalah smo bili navdušeni. Tukaj nimaš kaj zgrešiti, saj te cesta lepo vodi do teh samostanov, ki so prava atrakcija. Smo tudi brali, da bi lahko šli peš vso pot, ampak je mama že prej zbolela v Istanbulu in smo se zato raje kar peljali z avtomobilom.

meteora

Obiskala sva tudi notranjost enega samostana

Midva z Žanom sva se tudi podala do enega samostana, da vidiva kako je videti od blizu. Vstop v samostan je stal 3 EUR na osebo. Pazite na oblačila, majice preko ramen in pa hlače preko kolen. Imajo tudi pokrivala za noge za izposojo. Lahko rečem, da nisva bila kaj navdušena nad samostanom. Je bilo nekaj poslikav, ampak naju ni notranjost tako navdušila, kot pa potem sama zunanjost celotne Meteore. Mogoče komu ti samostani več pomenijo, so mu všeč tudi od znotraj, ampak nama je bilo lepše gledat od daleč. Vsak ima drugačno videnje in mišljenje o tem.

meteora

 Čeprav ni imela mama kaj dosti od tega dne, je bila tudi navdušena in si jih je ogledala od razglednih točk. Mi smo se ustavili, kje so bile razgledne točke na same samostane in smo tudi vse fotografirali, čeprav se nama od notri ni zdelo nič posebnega, sva pa bila nad vsem drugim navdušena. Kje so ti samostani zgrajeni in vsi ti prekrasni razgledi. Kot zanimivost pa, še danes so v nekaterih samostanih menihi in tudi nune.

Meteora je čudo, ki si ga le oglejte, če se boste kdaj potepali po centralni Grčiji. Lahko si jih ogledate samo od zunaj in vas bo vse skupaj zagotovo navdušilo. Okoli je veliko za prespati, sama vam ne morem priporočati ničesar, saj smo prespali kar nekaj kilometrov vstran od Meteore in teh samostanov. Pričakujte gnečo v poletnih mesecih. Odpiralne čase samostanov pa si poglejte na spletni strani, ker so nekateri zaprti v ponedeljek, nekateri pa v torek. Če si hočete samostane ogledati od znotraj, vam bodo te informacije o odpiralnih časih prišle še kako prav.