Posted on

Ob prvem potovanju v Turčiji nikakor ne gre ven izpustiti Pamukkal. Zato so tudi Pamukkale pristale v načrtu in smo se vsi veselili, da tudi to vidimo v živo. Edino vprašanje, ki se je porajalo pa je, ali so kužki tukaj sploh dovoljeni? Po hitrem raziskovanju po spletu, sem ugotovila, da so le ti dovoljeni in to je bila odlična novica. Nismo se rabili deliti 2 po 2, da smo si Pamukkale ogledali. Z nami sta uživala tudi kosmatinca, ljudje pa so ju z veseljem božali. Kljub temu, da je tukaj turistov ogromno, si Pamukkale (bombažni grad) le oglejte in se sprehodite po ponvicah, ki jih je ustvarila narava sama.

pamukkale

Pamukkale so ene izmed najbolj znanih znamenitosti v Turčiji, ki jih letno obišče res veliko ljudi. Nahajajo se na jugozahodu Turčije. Ime bombažni grad je pa območje dobilo po beli barvi. Na prvi pogled vse skupaj izgleda kot smučišče, je pa to sam karbonatni mineral, ki je nastal iz kalcita, ki je v vodi. Le ta je tudi izoblikovala te ponvice, ki so polne termalne vode. Ker spadajo Pamukkale pod UNESCO, na območju ni dovoljeno nič graditi. Je pa nekoč tukaj stala asfaltna cesta in hoteli, ki so jih pa seveda porušili leta, ko so dali Pamukkale na UNESCO-v seznam.

Dandanes tudi ni vode v original bazenčkih, saj jih na tak način hočejo zaščititi. Tisti bazeni so tudi ograjeni in do njih ni mogoče dostopati. Na tak način hočejo Pamukkale ohraniti, kopate in sprehajate se pa danes lahko samo po umetno narejenih bazenčkih.

OBISK PAMUKKAL

Zdaj samo območje obsega tri stvari. Najprej so tukaj Pamukkale in bazenčki. Nato pa še Kleopatrin bazen in pa ostanki mesta Hierapolis. Obstaja zgornji in spodnji vhod, sami smo izbrali spodnjega. Spodnji se odpre ob 8.00 in priporočam, da vstopite med prvimi. Tako imate bazenčke čisto zase in si Pamukkale lahko ogledate skoraj sami. Pa še ena prednost je spodnjega vhoda, da večja večina ljudi izbere zgornji vhod, saj se jim ne da sprehajati v hrib. Tako imate lahko spodnje bazene čisto zase in naredite fantastične fotografije.

Pri spodnjem vhodu

Kleopatrin bazen

zakaj sploh takšno ime nihče ne ve. Nikoli ni bilo dokazano, da bi tukaj bila Kleopatra. Kakorkoli že najbolj pomembna informacija je, da je za kopanje v tem bazenu potrebno posebej plačati. Cena je 150TL. V vodi ne smete uporabljati svojega fotoaparata, ampak vas slikajo oni, slike pa seveda lahko odkupite.

Poleti se tukaj zagotovo ne boste osvežili, saj je voda v bazenu zares vroča. Je pa znana legenda, da naj  bi vas pol ure kopanja notri pomladilo za kar 5 let. Po bazenu lahko opazite tudi starodavne stebre, ki jih je porušil potres leta 692. voda v bazenu kar vabi na kopanje, saj je kristalno čista. O tem se lahko prepričate tudi sami. Je pa poleti v bazenu ogromna gneča. Sami se za kopanje v bazenu nismo odločili in nam ni žal. So pa zraven tudi omarice, kamor lahko varno pospravite svoje stvari, da vam jih nihče ne ukrade in pa okoli bazena imate ležalnike. Prav tako je zraven restavracija, cene pa višje, kot kje drugje po Turčiji.

pamukkale

Pamukkale

Znane Pamukkale, o katerih sem že kar nekaj napisala. Vstopnina za ogled znaša 110TL. Seveda ne pozabite kopalk in se okopajte v enem izmed bazenov. Po območju se ne smete sprehajati z čevlji, zato je pametno vzeti kakšno vrečko, da notri pospravite čevlje in jih brez problema daste v nahrbtnik. Imajo lepo urejena parkirišča spodaj in zgoraj.

Original bazenčki, ki so pa danes prazni

Hierapolis

Ogled teatra tega mesta in nekaj ostankov je vključenih že v samo vstopnico za Pamukkale. Sami smo se sprehodili do teatra, ki se nahaja nad Pamukkalami. Pot do gor res ni težka, ampak poleti je pa lahko zares vroče. Teater je takrat sprejel do 20000 ljudi. So pa ostanki mesta res lepo ohranjeni in si tako lahko na nek način zamišljate kako je vse skupaj izgledalo nekoč. Mesto se je nekoč imenovalo sveto mesto, to pa zaradi prisotnosti mnogih templjev, ki so jih tukaj imeli. Hierapolis je bilo ogromno mesto, če imate čas si oglejte vse ostanke, če ne pa boste zadovoljni tudi samo z ogledom teatra, ki bo očaral vsakega izmed vas.

Ostanki mesta

Za Pamukkale si le vzamite čas in jih v miru raziščite. Tudi okopajte se v vodi, ki bi naj imela zdravilne lastnosti. Seveda pa ne uničujte in ne stopajte tja kjer je ograjeno in zaščiteno. Veliko je tudi prenočišč v okolici in pa restavracij. Če radi divje kampiranje, je okoli veliko mest kjer lahko tudi kampirate brez težav. Tako se zjutraj zbudite z razgledom na snežno bele Pamukkale. Vstopite med prvimi in tako imejte čudovite, modre bazenčke čisto zase. Verjamem pa, da bodo Pamukkale očarale tudi vas, pa čeprav je v sezoni veliko turistov.

pamukkale