Posted on

Obisk Turčije ni šel brez vsem znane pravljične Kapadokije. Vsepovsod kjer sem brala je pisalo, da se izplača ostati vsaj 3 dni. In tako sem začela delati plan kaj vse bi obiskali. Že na začetku pa naj napišem, da si poleta z balonom nismo privoščili, mogoče pa kdaj drugič. Ampak se pa tudi brez tega da doživeti Kapadokijo in se sprehoditi po vseh možnih dolinah in obiskati kakšno podzemno mesto. Če še to magično deželo niste obiskali, jo pa le dajte na svojo bucket listo, ker vas bo Kapadokija zagotovo očarala in pustila brez besed. Da vam pa bo lažje načrtovati obisk pa v blogu par idej kaj tam videti oziroma kaj smo sami obiskali.

kapadokija

ZGODOVINA KAPADOKIJE

Vse stožce in dimnike, ki si tukaj lahko ogledate je naredil vulkan. Erozija je oblikovala celotno območje, ki jo danes poznamo pod imenom Kapadokija. Našli so tudi ostanke, ki dokazujejo, da so tukaj živeli že 3. tisočletja pred našim štetjem. Takrat so si ljudje v te strukture (dimnike) izklesali domove v katerih so živeli. V obdobju antike je tukaj prebivalo le malo ljudi, ker je teren bil zares razgiban in se niso mogli ukvarjati s kmetijstvom. Nekoč je tukaj tudi bilo razširjeno krščanstvo. So pa med 10. in 11. stoletjem tukaj vklesali veliko cerkva in samostanov, katere si pa lahko ogledate danes tudi vi. Je pa Kapadokija tudi od leta 1985 na seznamu UNESCO-ve svetovne dediščine.

KAJ SI OGLEDATI IN KAJ POČETI V KAPADOKIJI?

Če imate čas, si ga za Kapadokijo res vzemite vsaj 3 dni. Tako boste lahko vse najbolje raziskali in si v miru pogledali. Nobena dolina si ni med sabo enaka, kar pomeni, da vas bo vsaka na svoj način očarala. Je bilo tudi par dolin katerih imen ne vem, ker smo jih našli po naključju. Spodaj pa vam predstavljam tiste, ki smo jih mi obiskali in vam jih priporočam.

Love valley

Začnimo kar z eno izmed najbolj znanih dolin. Dolina ljubezni ima takšno ime zaradi struktur, ki so v obliki moškega spolnega organa. Najbolj obiskana je panorama doline, kjer zjutraj lahko opazujete tudi balone. Na panorami je tudi veliko srčkov s pogledom v dolini, v katerih se lahko fotografirate. Do panorame se lahko tudi pripeljete.

Malo težje smo pa našli vstop v samo dolino. Na koncu smo poskusili vse ceste in ena je bila prava. Ko se boste peljali iz mesta Goreme do panorame, boste na levi strani lahko opazili veliko enih cest, prava se nahaja na lokaciji 38,6634861, 34,8296988. Peljite se tako daleč kot se lahko, pazite le, da ne obstanete v pesku. Pohod po celotni dolini traja 2 uri, mi smo prehodili en del in se potem vrnili. Pohod ni težek in je primeren tudi za otroke.

Devrent valley

Drugače imenovana tudi dolina domišljije. Če dobro pogledate boste v teh strukturah videli kamelo. Kamele so drugače tukaj zelo popularne, saj jih lahko tudi jahate, ampak več o tem kasneje. Pred dolino je veliko parkirišče, ne morete ga zgrešiti. Potem se pa samo sprehodite po dolini navzgor in občudujete kaj je mati narava nekoč naredila. Razgledi so fantastični, je pa ta dolina bila naša prva od obiskanih v Kapadokiji.

kapadokija

Muzej Zelve

Za muzej se plača vstopnina, ki znaša  65 TL. Ta vstopnina obsega tudi obisk muzeja Pasabaglari, katerega bom opisala pozneje. Zelve muzej je turistično zelo obiskan. Nekje do 2 uri lahko preživite tukaj in si vse v miru pogledate. Je veliko dimnikov, ki jih lahko raziščete tudi od znotraj. Tako si pogledate kako so nekoč tukaj živeli in se čudite kaj so naredili. Tukaj se najdejo tudi cerkve, ki so jih izdolbli in, ki nakazujejo da je tukaj nekoč res bilo razširjeno krščanstvo. Pot po muzeju je lepo speljana, tako da si zares ogledate čisto vse kar se tukaj nahaja.

Pasabaglari

Če ste že obiskali Zelve muzej, še dajte tega. Je res manjšo območje, ampak so pa dimniki spet zanimivi, saj so tudi ti v zanimivih oblikah. Čeprav je vse skupaj manjše, je vseeno vredno obiska. Na začetku je tudi velika trgovina s spominki, tudi kot en manjši bazar.

Red valley

Čeprav smo vhod v dolino našli komaj tisti dan, ko smo Kapadokijo zapuščali in se nismo ravno sprehodili po dolini, sem se odločila, da jo vključim. Za nas je to le razlog, da se bo v Kapadokijo potrebno še vrniti. Vhod v dolino je na panoramski točki rdeče doline. Samo ime je dolina dobila po tipičnih rdečih strukturah, ki jih tukaj lahko opazujete. Mi smo se tukaj sprehodili in videli čisto malo, ampak nas je dolina očarala. Je kar nekaj razglednih točk in pa lepo speljana pot, ki vodi tudi do dol, da se sprehodite med pravljičnimi dimniki. Panoramska točka je pa po pripovedih domačinov najboljša za opazovanje sončnega zahoda v Kapadokiji.

Goreme muzej na prostem

Muzej je nekako podoben Zelve muzeju, ampak spet tako drugačen. Parkirišče se nahaja pod muzeje, za vstop se pa plača vstopnina, ki znaša  150  TL. Spet je veliko pravljičnih dimnikov, v katere so si ljudje izdolbli domove. Veliko je pa v muzeju cerkev, saj je tukaj nekoč bil samostan. Danes so vse lepo uredili, da si lahko muzej na prostem ogleda čisto vsak izmed vas.  Tukaj smo se zadržali nekje 1 uro in pol, saj je zares čudovito in zanimivo vse raziskovati.

kapadokija

Uchisar

Grad v Uchisarju je zagotovo tudi vreden obiska, pa čeprav velja tudi za eno bolj znanih znamenitosti v Kapadokiji. Odpre se že za sončni vzhod, tako da lahko od tukaj opazujete jutranjo pravljico z baloni, po čemer je Kapadokija poznana. Pot je speljana vse do vrha gradu od koder pa pogledi segajo daleč po celotni Kapadokiji. Vstopnina znaša 50 TL.

Derinkuyu in Kaymakli podzemno mesto

Kapadokija je polna podzemnih mest. Sami smo se odločili za največji, torej Derinkuyu in Kaymakli. Vstopnina v vsako izmed teh je 150  TL. Lahko obiščete samo eno. Pri podzemnem mestu Kaymakli bodite pripravljeni na nižje in ožje predore. V obeh omenjenih podzemnih mestih so puščice, ki vas vodijo, da se ne izgubite. Rdečim sledite za notri, modrim potem za ven. So tudi kakšni stranski rovi, ki jih lahko tudi raziščete. Še vseeno pa morate vedeti,  da sta oba podzemna mesta veliko večja, za javnost je odprt le delček. Izjemno je videti kje so nekoč živeli, imeli celo hleve in ostale prostore. Kako pametni so bili, da so si vse to naredili. Zanimivo bo tudi za otroke, ko bodo lahko vse to raziskovali in se plazili po rovih.

Derinkuyu
kapadokija
Kaymakli
Kaymakli

Jahanje kamel, konjev, vožnja z balonom ali izposoja štirikolesnika

Kapadokijo se da doživeti tudi na drugačen način. Najbolj priljubljeni so poleti z baloni, ki naredijo Kapadokijo zares magično ob sončnem vzhodu. Tukaj naj poudarim, da baloni ne letijo vsako jutro. Ko je slabo vreme balonov na nebu ne boste videli. Ko smo mi bili tam je polet stal okrog 160 EUR. Cena za jahanje konj se je razlikovala od agencij in prav tako najem štirikolesnika.

kapadokija

Odločili smo se za jahanje kamel ob sončnem zahodu. Res magično in super doživetje. Na osebo nas je stalo 35 EUR. Agencij, ki vam ponujajo te dejavnosti je veliko. Že preko interneta jih lahko poiščete in se odločite za tisto, ki vam bo po videnem ustrezala. Lahko pa tudi na licu mesta najdete agencije. Te lahko vidite na vsakem koraku in jih tudi osebno povprašate o cenah. Termine boste mogli rezervirati kakšen dan prej. Za nas bo polet z balonom ostal za kakšen drugi obisk Kapadokije, smo pa bili zadovoljni z jahanjem kamel. Sami smo si rezervirali preko spleta pri agenciji z imenom Voyelo travel. Zelo super organizacija in tudi odzivni preko WhatsAppa.

KJE SPATI?

Če ste že enkrat v Kapadokiji, spite vsaj eno noč v jamskem hotelu. To je eno posebno doživetje, ki vam bo ostalo v spominu. Mi smo prvo dvakrat kampirali na divje, obojekrat nad Dolino Ljubezni. Tako smo se prebudili, pokukali iz šotora in opazovali balone. Pravljično in vredno. Za zadnjo noč smo pa spali v jamskem hotelu, Atilla´s cave hotel. Imajo veliko sob, najdete jih lahko na Instagramu ali pa rezervirate kar preko AirBnb-ja. Prijazno osebje in lastnik, v ceno imate vključen tudi zajtrk. Priporočam, pa čeprav hotel ni v mestu Goreme, temveč se nahaja v mestu Nevsehir, ki je par kilometrov vstran od Goreme. Imate pa veliko druge izbire tudi v mestu Goreme samem, kjer imajo tudi terase za opazovanje sončnega vzhoda in balonov. Kapadokija je polna teh čudovitih hotelov, po različnih cenah.

Kapadokija je zares magična in, če še niste bili, le pojdite. Ne samo polet balonov zjutraj, ampak tudi sama pokrajina je fantastična in kot iz kakšnega drugega planeta. Nam ni žal, da smo se ustavili za 3 dni, saj smo jo veliko raziskali in še kaj je ostalo za kdaj drugič. Pravijo da je prelepa tudi pozimi, ko jo pobeli sneg. Ampak takrat pričakujte nizke temperature. Že poleti so zjutraj bile nizke temperature, v pulovrih nas je zeblo. Kakorkoli že je Kapadokija zagotovo med top 5 destinacij, ki smo jih obiskali v Turčiji. Naj te lepote očarajo tudi vas.

kapadokija

Naj se zahvalim še trgovini Saal Digital, ki se ukvarjajo tudi z izdelovanjem foto knjig. Tako sem našo potepanje in pravljico po Kapadokiji dala v foto knjigo. Njihovo ponudbo vrhunsko kakovostnih foto knjig najdete na: https://www.saal-digital.si/. Spodaj pa si lahko ogledate par strani naše foto knjige, s katero ne bi mogli biti bolj zadovoljni. Foto knjiga je lahko tudi vrhunsko darilo.