Posted on

Kako smo sploh prišli na idejo, da se letos podamo z avtom do Škotske. Ne vemo hahaha. Kar od nekje se je porodila ta ideja in sva začeli načrtovanje. Kot vsako leto načrtuje potovanje ženski del družine. Bili smo pa vsi malo skeptični, najprej kako nam bo šlo skozi glede financ in kako bo potekala sama vožnja po levi. Ampak vse te skrbi smo dali na stran in se na koncu podali na eno dolgo pot do Škotske, zraven tega pa obiskali še Anglijo in Wales. Najbolj nas je na koncu očarala prav Škotska.

Prevožena pot

STATISTIKA

Velika Britanija

 • Trgovina- 822,28 € (kuhali smo si v večini sami)
 • Vstopnina v gradove- 333,30 €+ kartica za gradove- 184€
 • Restavracije- 428,13 €
 • Spominki- 429,73 €
 • Parkirišča- 251 €
 • Bencin- 1128 €
 • Trajekt- 285 € (148 € za trajekt do UK, 137 € za nazaj)
 • Cestnine- 61,74 € (vinjeta Avstrija za tja in nazaj in tuneli po Veliki Britaniji 3x, drugače so avtoceste po UK brezplačne)
 • London cone- 47 € (cona za zastoje in low emission zone)
 • Drugo (wc, tramvaj, tuš,…)- 48,50 €

Češka

 • Cestnine-13,04 €
 • Kamp- 37€
 • Restavracije- 113,34 €
 • Parkirišče- 6,30 €
 • Bencin- 42 €
 • Spominki- 10 €
 • Trgovina- 53,66 €
 • Drugo (wc, tramvaj,..)- 13,45 €

SKUPAJ: 4307 € (to je skupaj Češka in Velika Britanija). Če pa pogledamo samo stroške po Veliki Britaniji pa nas je vse skupaj stalo 4018,38 €. Vsi stroški so napisani za 4 odrasle osebe.

Dizel (junij in julij 2023) je bil med 1,62-1,74 €/l. Tudi cene v trgovinah so nas pozitivno presenetile, saj je kar nekaj hrane cenejše, kot pa v Sloveniji. Stroški so lahko tudi nižji ali pa višji. Mi nismo spali po kampih v Veliki Britaniji, temveč ves čas kampirali na divje. Cene nastanitev so zares visoke in s tem smo sami prihranili zares veliko evrov.

PREVOŽENIH KILOMETROV: 10409 km

ŠT. DNI: 41

SPLOŠNO (denar, vožnja po levi,…)

V Veliki Britaniji uporabljajo funte. Za 100€ smo dobili 75,19 funtov. Plačevali smo veliko s karticami, saj marsikje sprejemajo samo kartice. Menjali smo pa potem kar tam, je pa res, da smo menjalnice težko našli. Priporočam, da imate tudi gotovino, saj večkrat parkirišča jemljejo samo gotovino. Škotski funt se razlikuje od Angleškega, ampak jemljejo Škotske funte tudi spodaj po Walesu in Angliji.

škotska

Vožnja po levi tudi ni tako zelo strašna, kot si mislite. Je res, da smo šli s svojim avtom in imeli menjalnik na desni strani, ampak nas je tega bilo zelo strah. Kako se bo vključiti na levo in še kaj se nam je rojilo po glavi. Ampak več o tem napišem tudi v kakšnem od drugih blogov.

Za SIM kartico smo si v Slovenijo naročili GiffGaff. Naročilo SIM kartice je brezplačno, vi si potem dol potegnete samo njihovo aplikacijo in vključite paket, ki vam ustreza. Za 20 funtov dobite že kar 100GB mobilnih podatkov. Naročite si lahko kartico kar na njihovi strani: https://www.giffgaff.com/freesim-international.

1.DAN

Pa se je začelo veselo potovanje. Štartali smo kar zgodaj zjutraj, ob 3.30 uri. Najprej nas je pot popeljala čez Avstrijo. Seveda smo še prej poskrbeli za vinjeto, 10-dnevna vinjeta stane 9.90€. Seveda pa vinjeta ni vse, predele avtoceste je treba doplačevati, tako da nas še je to stalo nekje 17€ dodatka. Kar hitro pa smo prispeli do Avstrijsko-Nemške meje. Kaj pomeni vožnja po Nemčiji? Ja seveda, kaj pa druga kot to, da omejitev na avtocesti ni. Res je, da treba skrbeti za varnost sebe ter sovoznikov, ampak je treba preizkusiti hitrejšo vožnjo. Ampak glej ga zlomka, ko se hitra vožnja vsakih nekaj minut zaključi, saj so nemške avtoceste okupirane s tovornimi vozili. Da pa še to ni dovolj, pa so tukaj še gradbena dela.

Če povem po resnici, kdaj smo prečili Nemško-Nizozemsko mejo, ne vem. Oznake za mejo sem zgrešil, ampak to da si v Nizozemski ti kar hitro postane jasno, glede na značilne rumene registrske tablice te države. V Nizozemski smo se ustavili še na razgledni točki D’n Observant in Uitzichtpunt Sint Pietersberg. Po ogledu pa še nadaljna vožnja čez Nizozemsku-belgijsko mejo. Tukaj bomo prespali danes, jutri pa pot nadaljevali naprej proti glavni destinaciji.

PREVOŽENIH: 1125,8 km

PRENOČIŠČE: 50.953019, 4.873631

Uitzichtpunt Sint Pietersberg

2.DAN

Tako, spočili smo se, danes pa nadaljujemo pot proti končni destinaciji. Ampak ne hitimo, gremo kar počasi. Najprej smo še obiskali Kasteel van Ooidonk. Sama vstopnina je 3€ na osebo za ogled vrtov, in se res splača za kratek sprehod. Samih mest v Belgiji nismo obiskali, saj je vstop v mesto treba plačati za vsa starejša dizelska vozila- 33€. Po ogledu gradu pa še en hiter skok na obalo Severnega morja. Zakaj hitro se vprašate? Ker je pihalo kot pri norcih.

Tako, pa smo pripravljeni na pot in na trajekt. Odhod smo imeli 18.50, iz pristanišča Calais (Francija). Tam smo bili 3 ure prej, da še prej vse uredimo. Cena samega trajekta je bila 148€ za 4 osebe, kuža ter avto. Vzeli pa smo ponudnika P&O ferry saj ima pet lounge, kar pomeni da gre lahko vaša žival s vami na palubo. Seveda smo to morali doplačati 6£, ampak zakaj pa ne, če pa gre lahko žival zraven. Sama vožnja s trajektom traja 1.5 ure, oziroma v našem primeru malo dlje. V VB smo prispeli ob 19.40 uri po njihovem času (20.40 po Slovenskem času). In smo na končni lokaciji, sedaj pa prva vesela stvar, vožnja po levi. Iz trajekta smo sledili vozilu pred nami in smo že zaštartali po levi strani. Prespali smo 30 min vstran od Doverja. Aja, pa ne pozabim, navigacija je preklopila na čevlje ter milje.

PREVOŽENIH: 307,2 km

PRENOČIŠČE: 51.200551, 1.115150

3.DAN

Najprej sledi še malo raziskovanje Anglije, pred končno lokacijo, torej Škotsko. Najprej smo si ogledali grad Hadleigh oziroma ostanke le tega. Pri ruševinah najdeš table, katere ti razkrijejo kaj se je kje nahajalo. No, pa še za povrh je ogled le tega brezplačen. Sledil pa je obisk gradu Belvoir, sam grad je vključen v kartico katero smo si kupili že prej, drugače je vstopnina kar 22£. Grad se res splača obiskati, mi smo tukaj ostali kar 2-3 ure. Za na konec dneva pa še je ostala katedrala Lincoln. Tako dan se je končal, zdaj pa spat.

PREVOŽENIH: 517,8 km

PRENOČIŠČE: 53.375204, -1.565506

Hadleigh
škotska
Katedrala Lincoln

4.DAN

Danes pa smo se zbudili v hladno jutro, samo 9°C je kazal števec. Najprej pa obisk razgledne točke Bamfort Edge. Gor vodi lepa potka, nekje 20-30 min hoje. Na vrhu je pa vse poplačano s prelepimi razgledi. Nadaljevali pa smo v mesto York, mestece samo po sebi lepo, parking pa za 3h/8£. V samem mestu je ravno takrat potekala tudi parada ponosa, zato smo si jo tudi ogledali. Ker pa je Klavdija v info centru našla, da so v bližini klifi, na katerih lahko vidiš puffine ter tjulne, smo našo pot iz mesta nadaljevali do Bempton klifov. Res čudoviti klifi, žal pa puffinov ni bilo na spregled. Za na konec pa še hiter obisk Whitby Abbey, Žal že zaprto, zato smo si cerkev ogledali samo od zunaj. Od tukaj pa se še po 199 stopnicah podali do samega mesta, kjer smo zaključili današnji dan.

PREVOŽENIH: 311,6 km

PRENOČIŠČE: 54.456685, -0.912153

Bempton klifi

5.DAN

Dan začenjamo z obiskom Tynemouth Priory and castle. Za sam vstop je potrebno odšteti 10£, ampak se res splača. Mi smo se tukaj zadržali eno uro. Po ogledu gradu pa šok. Mi zmrzovali pri 11°C, Angleži pa veselo plavali v morju. Naša pot nas je potem ponesla do St. Mary’s Lighthouse, kjer lahko vidiš tudi tjulne. Res je lepo videti te živali kako ležijo na skalah. Naslednji pa grad Alnwick, kateri se nahaja v istoimenskem mestecu. Sama vstopnina za ta grad znaša 20£, ampak je tudi ta vključen v kartico (več o teh karticah pa TUKAJ). Ta grad smo lahko videli tudi v filmih: Transformerji:Zadnji vitez, Harry Potter in Dowton Abbey. Kot zadnji grad danes pa še Dunstanburgh castle, kateri je bil žal že zaprt, vstopnina je drugače 9.90£. Do samega gradu vodi lepa obalna stezica, ob poti pa nas spremljajo kravice ter ovčke.

PREVOŽENIH: 194,4 km

PRENOČIŠČE: 55.572226, -1.648761

Tynemouth Priory and castle
Alnwick

6.DAN

Novi dan, novi gradovi. Ampak ker se odpirajo komaj ob 10. uri, smo se najprej podali na plažo Bamburgh. Od tu je tudi lepi razgled na istoimenski grad, na katerega smo čakali, da se odpre. Tukaj smo tudi prvič namočili noge morje, in smo ugotovili da bo potrebno veliko poguma, če se hočeš tukaj kopati. Ko pa se je grad odprl, pa smo ga tudi raziskali. Sama vstopnina je 15.50£, ampak za člane Historic houses je tudi ta brezplačen. Naslednji grad na listi za obisk, pa je bil grad Norham, kjer pa vstopnine ni. Kot zadnja destinacija Anglije pa je bil Berwick Lighthouse, kjer lahko po sreči vidiš tudi delfine ter tjulne. Ampak mi te sreče žal nismo imeli.

Naslednje pa je bila končna destinacija, ki smo si jo zadali. Prečili smo mejo s Škotsko, končno smo si rekli! Tukaj pa sprva obisk Tantallon castle. Vstop v zunanji del je brezplačen, notranjost pa si žal ni mogoče ogledati zaradi prenavljanja. Tako pa se je dan zaključil, spimo ob mestu Edinburg, katerega si bomo jutri tudi ogledali.

PREVOŽENIH: 198,5 km

PRENOČIŠČE: 55.919854, -3.432653

škotska
Grad Norham
škotska
Berwick Lighthouse
škotska

7.DAN

Danes pa ogled glavnega mesta Škotske, torej Edinburgh-a. Res čudovito mesto. Mi smo si vzeli 5 ur in počasi obšli vse glavne znamenitosti mesta. Naslednje pa smo si še ogledali gradove Lauriston, Linlithgow palace in Callendar House. Smo pa danes prvič poskusili tudi fish&chips. Žal nezadovoljni, saj je bila riba napita olja. Pot smo nadaljevali do Kelpies, dva mogočna kipa konj visoka kar 30 metrov, vsak pa tehta 300 ton. Za konec dneva pa še Falkirk wheel, se splača pogledat če si v okolici.

PREVOŽENIH: 115,7 km

PRENOČIŠČE: 55.979494, -4.031114

Edinburgh
škotska
Lauriston castle
Linlithgow palace
Callendar House

8.DAN

Dan smo začeli z obiskom The National Wallace Monument, v mestu Starling. Do razglednega stolpa vodi peš pot- 20min, ali pa se odločite za brezplačni avtobus. Sama vstopnina za stolp znaša 11.30£, notri pa je tudi sama zgodovina ter na vrhu prečudovit razgled. Naslednja destinacija pa katedrala St Andrews. Tukaj sam pogled kvarijo zaščitne ograje saj spomeniki niso stabilni in so vse skupaj zaščitili. Potem pa še do gradu Glamis, kateri je prav tako v kartici Historic houses. Sami ogledi so vodeni in trajajo nekje 50 min. Smo pa si ga ogledali 2 po 2, saj kužki znotraj niso dovoljeni. Sam grad je povezan s kraljevo družino. Tukaj je namreč Elizabetha rodila svojo hčer Margaret. Na koncu smo si še ogledali Red castle in Lunan bay, kjer smo pa tudi prespali.

PREVOŽENIH: 203,5 km

PRENOČIŠČE: Lunan Bay beach

škotska
The National Wallace Monument
škotska

9.DAN

Pa smo se tudi prvič prebudili na plaži, se najedli, počistili vse za sabo in odšli do Boddin Point Lime Kilns. Tukaj ni vstopnine, so pa klifi prekrasni. Potem pa še sprehod po St. Cyrus beach do Nether kirkyard. Zapuščeno pokopališče, ki pa je hkrati še vedno urejeno. Potem pa do ene lepših lokacij, Dunnottar castle. Sam vstop stane 10.50£, za člane pa spet brezplačen. Sam grad je čudovit, razgledi pa še enkrat bolj. Po ogledu pa še pot do rezidence kraljeve družine, Balmoral castle. Vstopnina tukaj znaša 16.50£, člani pa tudi tukaj ne plačajo ničesar. Tukaj si lahko ogledate sam vrt ter galerijo s slikami kraljeve družine. Tukaj v bližini pa smo si še ogledali piramido, ki se imenuje Prince Albert’s Pyramid in je posvečena v njegov spomin.

PREVOŽENIH: 153,7 km

PRENOČIŠČE: 57.086704, -2.938505

Boddin Point Lime Kilns
Balmoral castle
škotska
Prince Albert’s Pyramid

10.DAN

Najprej nas je pot popeljala do Castle Fraser, grad katerega smo si ogledali samo od zunaj in res je čudovit. Potem pa v mesto Aberdeen, do svetilnika Girdle Ness, kjer pa je potrebno gledati proti morju saj lahko opaziš delfine ter tjulne. Res jih je lepo videti v naravnem okolju. Smo pa še za tem odšli do Newburgh Seal Beach, kjer lahko vidiš kako se tjulni sončijo na plaži. Mi smo jih samo videli kako kukajo ven iz vode. Potem pa nas je čakal pol urni pohod proti plaži Hackley bay. Čeprav je noro pihalo , je pa vseeno bilo lepo. Kot zadnja destinacija danes pa še Slains castle. Ruševine gradu, ki pa so vseeno zanimive, okrog gradu pa klifi.

PREVOŽENIH: 101,5 km

PRENOČIŠČE: Slains castle car park

Castle Fraser
škotska
Hackley bay

11.DAN

Zjutraj smo se podali na klife Bullers of Buchan, kjer pa se nam je končno nasmehnila sreča in smo videli tukaj znane ptiče-puffine. Lahko rečem, da sem si kar napolnil galerijo s slikami le teh. Je pa tukaj zelo veliko peščenih in lepih plaž. In čeprav morje nima toplih temperatur in ni ravno morje v katerem se bi skopal vsak, sem jaz vseeno zbral pogum in stekel morju v ”objem”. Ja, prav ste prebrali, tudi v Severno morje sem skočil. Naslednja postojanka pa Rattray head lighthouse. Svetilnik kateri je pa ob plimi v morju. Mi smo prišli v pravem času in smo se lahko sprehodili tudi do njega. Ob poti proti gradu Findlater castle smo se še na hitro ustavili na plaži Aberdour. Potem pa na grad, kateri je na vrhu 15m klifa. To ga naredi še bolj čudovitega, kot je že. Da ne govorim o razgledih. Tako za konec dneva pa še Bowl Fiddle rock, zanimiva skalna struktura. No, da pa ne boste mislili, da hodimo v temi naokrog, namreč tukaj so sončni zahodi komaj ob 22.15 uri, in še potem je kako uro ali dve svetlo.

PREVOŽENIH: 200,9 km

PRENOČIŠČE: 57.7018241, -2.8791854

škotska
Findlater castle
škotska
Bowl Fiddle rock

12.DAN

Dan smo začeli z gradom Duffus, katerega si je mogoče ogledati brezplačno. Potem pa k jezeru Loch Ness, kjer še bi naj danes živela pošast. Tukaj smo si ogledali tudi grad Urquhart, kjer še je lepši razgled na samo jezero. Sama vstopnina pa znaša 14.50£. Pa se je končno pokazal sonček, in temaperatura se je dvignila do 26°C, pa še celo brez vetra je bilo. Odšli smo do cerkvice Beauly priory, tukaj pa se nahajajo grobišča iz 15. stoletja. Ker pa se že nekaj časa nismo gibali, smo odšli na 1-urno pot do Fyrish monument. Res lahka pot skozi gozd, na vrhu pa te pričakajo čudoviti razgledi. Za na konec dneva pa k kipu morske deklice, Mermaid of the north. Tako zdaj pa iz prijetnih 26°C in sonca, na dež. Malo nas je zmočilo, ampak vse to je del dopusta. Pa, da ne pozabim na midgete, kateri so me skoraj požrli.

PREVOŽENIH: 262 km

PRENOČIŠČE: 57.956691, -4.161976

Grad Duffus
Beauly priory
Mermaid of the north

13.DAN

Pa dobro jutro, no, če bi temu lahko rekli dobro, saj so me skoraj požrli midgeti. Torej kaj to sploh je, so majhne mušice, ki te napadajo in tudi pičijo, in na tebi pustijo rdeče lise. Moram reči, da sem naše kar malo spodbudil, da smo pakirali malo hitreje in se odpravili proti gradu Dunrobin castle. Ampak pot do gradu ni bila vesela, namreč počila je guma, po domače bi temu kar rekli ”gumidefekt”. Nesreča nikoli ne počiva, ampak zadevo smo rešili z nasmehom. Zamenjali smo gumo ter odšli na ogled gradu.

Ker v gradu kužki niso dovoljeni, smo si ga ogledali dva po dva. Sam grad stane 14.50£, ampak za nas spet brezplačno. Pa, da ne pozabim, že včeraj smo prispeli na znano cesto NC500. No, naslednja postojanka pa kar Whaligoe steps, kjer je nekaj čez 300 stopnic. Pot vodi navzdol, zato se toliko bolj nasopihaš nazaj do parkirišča. Potem pa pot do mesta Wick, kjer smo si ogledali grad Castle of Old Wick. Sam grad je ograjen, ker je na nevarnem območju. Je pa vreden ogleda. Potem pa še ogled jame Tinker’s, katera je v bližini gradu.

Tako pa je bil čas za reševanje naše težave od zjutraj, namreč vozimo se s rezervno gumo, zato smo morali poskrbeti za to težavo. Našli smo mehanika, ki je imel na zalogi gume naše dimenzije. Za dve gumi (namreč potrebuješ dve enaki gumi) smo odšteli 141£ in to kar z delom. Za konec dneva pa še k Castle Sinclair Girnigoe. Zapuščen grad, obdan s klifi. Kamp prostor pa kar nad plažo.

PREVOŽENIH: 157,7 km

PRENOČIŠČE: 58.478423, -3.119384

Whaligoe steps
Tinker’s cave

14.DAN

Naj povem da na dopustu smo vedno zgodnji, vstanemo že pred 7. uro, in počasi vse pospravimo za sabo. Danes smo se sprva odpravili do Old Keiss Castle. sam grad je ograjen, saj je na robu pečine, ampak je vseeno čudovit za pogledat. Potem pa do Duncansby Head Beach. Žal nam je razglede prekrivala megla, ampak smo se vseeno sprehodili po klifih.

Tako zdaj pa je na vrsti John’o Grats, ki marsikdo misli, da je najbolj severna točka Velike Britanije. Ampak drugače je najbolj severna točka svetilnk, do katerega pa žal zaradi zapore ceste nismo morali. Je pa vseeno pri John’o Grats lepo, čeprav veliko ljudi. Ker pa je bilo tako toplo, smo se do plaže Peedie Sands sprehodili. Nekje 20-30min hoje. Celo pot pa nas je spremljala sinje modra barva vode, katera me je privabila takoj in sem že bil v njej. In kasneje sem prepričal tudi Klavdijo. Prav prijetnih 11° bi naj imela. Ampak kaj hočemo, če pa se je treba malo ohladiti v tej vročini. Za konec dneva pa še manjši sprehod- pol ure, do Clett rock. Spet klifi, ampak kaj potem, če pa so čudoviti.

PREVOŽENIH: 97,5 km

PRENOČIŠČE: 58.566019, -3.693614

škotska
John’o Grats
Peedie Sands

15.DAN

Jutro se je začelo s toplimi temperaturami, zato smo se najprej podali do Crosskirk Broch, kjer je zraven tudi kapelica. Pot do sem pa poteka po pašnikih, med ovcami, in tudi dolga ni. Pri kapelici pa spet lepi razgledi na klife. Zdaj pa na Sanside beach, kjer te pričaka zanimiva tabla, da so tukaj našli radioaktivne delce, ampak kljub temu ni nevarnosti. Potem pa na eno lepših točk, torej Puffin cove. Parkirati moraš ob cesti in se potem podati na pot proti klifom. Najprej smo se podali do plaže, ampak tam smo jih opazovali samo navzgor. Nato sem našel pot do travnika ki me je popeljal bližje le njim. Uh ja, spet se je napolnila galerija s slikami puffinov.

Malo dlje smo potem posedeli še na plaži Melvich Beach. Naša pot pa se nikoli ne ustavi, zato smo se podali še do Strathy Point Lighthouse. Pot poteka po cesti, na koncu pa te pričakajo svetilnik in tudi klifi. Za konec dneva pa še grad Varrich, do katerega vodi pot iz bližnje vasi, nekje pol ure. Na vrhu pa vas pričakajo lepi razgledi, od samega gradu pa še je ostal samo en stolp.

PREVOŽENIH: 114,6 km

PRENOČIŠČE: 58.456753, -4.725573

škotska
Melvich Beach

16.DAN

Danes pa smo se zbudili v družbi kombija dveh prijaznih Britancev. Najprej pa pot do plaže Ceannabeinne. Med tem, ko je bilo parkirišče polno avtodomarjev, ki so še sladko spali, pa smo mi že uživali v prijetnem soncu na plaži. Potem pa pot do Smoo cave, katera je kar znana na cesti NC500. Ampak vodene ture po jami so se začele komaj ob 10. uri, mi pa smo tam bili prezgodaj. Od jame pa še en kratek sprehod na bližnje (čudovite) klife.

Ker pa je sonce že visoko na nebu, pa je spet na vrsti plaža, tokrat Durness, na kateri te barva same vode kar očara. Ampak ni še bil čas za kopanje, najbolj pogumna sva potem zaplavala na plaži Balnakei. Moram reči, da je temperatura vode res nizka, ampak kako se ji opreti, če pa je tako lepe barve. Potem pa še en sprehod po klifih, kateri načeloma niso na Google mapsu. Nahajajo pa se zraven kampa Sheigra beach honour campsite. Parkira pa se ob bližnjem pokopališču in se potem sprehodite do klifov. Tukaj se je nam spustila megla, ampak to je dodalo samo še en magičen učinek k vsem razgledom. Za konec dneva pa še en sprehod po plaži Scourie.

PREVOŽENIH: 114,6 km

PRENOČIŠČE: 58.250580, -5.016304

Durness

17.DAN

Spet nadaljujemo našo pot zgodaj zjutraj. Najprej je na vrsti slap Allt Chranaidh. Slap je par minut hoje od ceste, je pa tukaj v škotski kar suša (junij 2023), zato so slapovi kar brez vode, oziroma niso tako vodnati kot bi naj bili. Ker pa dneva ne gre nadaljevati brez obiska plaže, pa je bila na vrsti plaža Clachtoll, kjer je mogoče videti tudi morske pse. Na plaži Achmelvich smo se pa zadržali malo dlje, saj sva se spet pogumnejša kopala. Tukaj pa je voda imela že ”prijetnih” 13° in sva v vodi zdržala tudi dlje. Zdaj je sledila malo daljša vožnja do gradu Ardvreck, ampak vožnja je minila kar hitro, ko pa je tako lepa narava. Ob gradu pa se lahko sprehodite tudi do bližnjega slapu. Ob poti pa še je bil slap Falls of Measach, do katerega se sprehodite po širši cesti. Slap si lahko ogledate samo z mostu ali pa nadaljujete pot tudi do razgledne ploščadi.

PREVOŽENIH: 172 km

PRENOČIŠČE: 57.863377, -5.514987

Allt Chranaidh waterfall
Clachtoll beach
Ardvreck
Slap pri gradu Ardvreck

18.DAN

Dan smo pričeli Z raziskovanjem spominskega parka Arctic Convoy Memorial. Park je lepo urejen, ob parku pa so tudi prečudoviti klifi. Sam park je namenjen žrtvam 2.svetovne vojne, same stavbe ob poti pa niso več varne, saj propadajo. Pozneje pa smo se še ustavili na razgledni točki Loch Torridon Viewpoint, katera je bila ob poti na sam otok Skye. Odšli pa smo še na vrh Applecross pass, kjer pa je cesta zelo ozka in prav tako ni priporočena za avtodomarje (ampak jih je vseeno veliko). Vsakih nekaj metrov je narejen tako imenovan ”passing place”, kjer se lahko vozila srečajo. Se pa splača popeljati do do vrha prelaza, kjer nas pričakajo razgledi.

In tako še je samo sledila vožnja na otok Skye. Pred vstopom na otok pa še na razgledno točko, s katere vidimo most, ki vodi na otok. Skye je edini otok na Škotskem, ki je s celino povezan z mostom. Sam otok ima veliko točk za ustavljanje in točke vredne ogleda. Najprej pa obisk Eas a’Bhradain, majhen slap ob cesti. Potem pa še obisk Sligachan Old Bridge, in na koncu še Sligachan Waterfalls. Slapovi do katerih je nekje 10 min hoje. Mi smo pot še nadaljevali naprej ob potočku in se nam ni izšlo najbolje, saj je ravno začelo deževati, tako da smo do avta prišli mokri do kosti. Kaj hočeš lepšega kot za konec dneva biti moker.

PREVOŽENIH: 267,7 km

PRENOČIŠČE: 57.327609, -6.110667

škotska
Arctic Convoy Memorial
Arctic Convoy Memorial
Loch Torridon Viewpoint
Applecross pass
Sligachan Old Bridge
škotska
Sligachan Waterfalls

19.DAN

Sam otok Skye je poln pohodniških poti, zato bomo to tudi izkoristili in se podali na bližnji vrh Ben Tianavaig, ki je visok 413 metrov. Vso pot te spremljajo lepi razgledi na samo celino. Do vrha smo hodili 1,5 ur. Na vrhu pa je razgled tudi na mesto Portree, katerega smo pozneje tudi obiskali. Po obisku samega mesta pa smo še se ustavili pri Bride’s Veil Waterfall, kateri je takoj ob cesti, zato si ga lahko ogledate vsi. Potem pa še pohod do Old man of Storr, razgledna točka na t.i. igle. Pot traja nekje 1 uro, sam parking pa nas je stal 6£ za 6 ur, ampak se splača. Če imaš srečo lahko tudi parkirni listek dobiš od ljudi, ki parkirišče zapuščajo. Ja, res so prijazni tile ljudje. Odpeljali pa smo se še na razgledno točko Rigg in do manjšega slapu Leatl. Tu pa je tudi razgledna točka An Leth-allt.

PREVOŽENIH: 70,4 km

PRENOČIŠČE: 57.634307, -6.215097

Bride’s Veil Waterfall

20.DAN

Danes pa smo štartali malo bolj pozno, saj že, ko smo se zbudili, je šel dež. Rekli smo, da bomo počakali, da se zlije in potem štartali naprej, saj smo že s načrtom poti v prednosti. Odpravili smo se na pot nekje ob 11.30. Odpravili smo se do Brother’s point. Še vedno je nalivalo, ampak se nismo dali. Tukaj je tudi Klavdija gledala na vremensko napoved, katera nam je povedala, da bo dež okoli 17 ure. Rekli smo si, da pa gremo vsaj pogledat do naslednje destinacije koliko ljudi je tam in, če se kdo odpravlja na pot do vrha Quiraing ki je visok 543metrov.

Parkirišče je bilo nabito polno, ljudje pa so brez skrbi hodili proti vrhu, čeprav je pršil dež. In da ne bi Slovenci izstopali, smo se proti vrhu podali tudi mi. Načeloma sta si Klavdija ter mama na sebe oblekli že kar palerino in dežni plašč, jaz in ata pa sva pot začela kar v nepremočljivi jakni in s kapuco na glavi. Celo pot nas je spremljal rahel dež, ampak kljub temu prelepi zeleni razgledi. Malo pod vrhom pa močan veter ter glavne padavine tega dneva. Zato smo se obrnili in kar hitro proti dolini. No, hitro ni šlo zaradi spolzkega terena, treba skrbeti za svojo varnost. Do avta smo prišli premočeni do kosti, kljub palerini ter jaknam. Na hitro smo se preoblekli in se podali kampirat, ter sušit oblačila. No, naj še povem da na goro vodi krožna pot, dolga nekje 6.5km, mi je nismo opravili, saj je druga stran bolj strma in v razmočenem terenu tudi nevarna.

PREVOŽENIH: 37,3 km

PRENOČIŠČE: 57.666339, -6.356998

Brother’s point
Quiraing

21.DAN

Kar navsezgodaj smo bili srečni, da se je prikazalo sonce, saj smo lahko še malo izobesili naše premočena oblačila iz prejšnjega dne. Ampak posušila se še niso. Odpravili smo se sprva do najbolj severnega dela otoka Skye-Rubha Hunish. Tukaj lahko opazite tudi kite ter delfine, ampak sreča spet ni bilo na naši strani. Pot je dolga nekje 45 min hoje, ampak vse je poplačano z razgledi. Sledil pa je grad Duntulm, ki je ob cesti. Do samega gradu ne morete saj je zaprt zaradi erozije. Zapeljali pa smo se še do slapu Rha, ki pa je od ceste oddaljen nekje 5 min hoje. Potem pa še kratka hoja do Fairy glen, gneče toliko, da smo znamenitost skoraj zgrešili. Da pa ne pozabimo na gradove, smo še danes obiskali Dunvegan Castle&Gardens. Grad je tudi v kartici, je pa vstopnina 14£ oziroma grad ter vrtovi 16£. Za konec dneva pa še na Coral beach.

PREVOŽENIH: 121,1 km

PRENOČIŠČE: 57.4263760, -6.6023953 (v opozorilo, cesta je primerna samo za višja vozila)

Rubha Hunish
škotska
Duntulm castle
Rha waterfall

22.DAN

Ja, zdaj pa se je res začelo kazati to Škotsko vreme. Zjutraj nas je začelo kar zalivat, ampak smo se vseeno odpravili na Neiss point lighthouse. Tu smo počakali nekje pol ure, da je nehalo deževati in se potem odpravili do svetilnika. Potem smo se še na poti ustavili pri Dun Beag Broch, kjer so bolj interesanti razgledi, kot same ruševine. Iskat pa smo se odpravili tudi slap Talisker, ampak ga zaradi suše ni na spregled. Kljub temu pa smo bili zadovoljni s samimi pogledi. Za na konec našega dne, pa smo si pustili še Fairy pools. Pravljični bazenčki, v katerih se lahko tudi skopaš. Je pa ena bolj obleganih točk za raziskovanje.

PREVOŽENIH: 131,5 km

PRENOČIŠČE: 57.328876, -6.203159

23.DAN

Preden pa zapustimo otok, smo si še hoteli ogledati jamo- Spar cave. Jama je dosegljiva samo med oseko, mi je žal nismo dosegli, saj še je bila plima. Kljub temu pa smo videli zanimive klife ter lepe razglede. Obiskali smo še Armadale castle, sama vstopnina znaša 13£, ampak če povem po pravici se obisk ne splača. Sam grad je zunaj lep za pogledati, vrtovi so poraščeni s drevesi, no zraven še lahko vstopite v en muzejček.

Tako pa je prišel tudi čas, da po 5-ih dneh raziskovanja otoka Skye, ga zapustimo. Najprej pa smo se podali do gradu Eilean Donan castle. Ogledali smo si ga od zunaj, saj po mnenjih na internetu, se ne splača ogledati notranjosti. Vstopnina za grad znaša 11£ ter 3£ samo za most. Zdaj pa malo daljša vožnja do Fort William, da se približamo znanem viaduktu, ki je v načrtu jutri. Tukaj smo si ogledali zapuščeno in nasedlo ladjo.

PREVOŽENIH: 301 km

PRENOČIŠČE: 56.857800, -5.406560

Iskanje jame
škotska
Armadale castle

24.DAN

Danes pa smo dan začeli za ljubitelje filma Harry Potter. Namreč pogledat smo šli Glenfinnan viaduct. Čas, ko se je vlak peljal čez omenjeni viadukt je bil 10.45, mi smo bili tam kar pol ure prej. Čeprav smo bili toliko prej, pa ljudi ni manjkalo. Nikoli si ne bi mislil, da toliko ljudi čaka na en vlak. ampak smo tokrat bili med njimi tudi mi. Malo pred prihodom vlaka se je ulilo, ampak ljudje se niso vdali, odprli smo dežnike in čakali naprej. Ravno pred prihodom pa se je dež umiril, in glej ga, pa je le prisopihal. Naenkrat vsi telefone in kamere v zrak in slikanje se je pričelo, prav tako snemanje. Ampak snemanje je popestril naš Bučko, saj ga je vlak razjezil, zato imajo vsi, ki so bili takrat prisotni, (na žalost) glas našega Bučkota na posnetku, in ne samo čihapuha. Moram reči eno boljših doživetij na Škotskem, priporočam če ste tu. Vlak pelje 4x na dan, zadnji ima odhod 18.05.

Čas pa je še bil za obisk slapu Steal, do katerega vodi lahka pot. Slap je bil za čuda mogočen, zato se je pot splačala. Za zadnjo današnjo lokacijo pa smo izbrali razgledno točko, iz katere smo si ogledali grad Kilchurn, do samega gradu pa ni mogoče iti.

PREVOŽENIH: 154,9 km

PRENOČIŠČE: 56.390519, -5.007915

Kilchurn castle

25.DAN

Nov dan in spet dež. Ampak kljub temu smo se odpravili do St. Conans Kirk, cerkvica ki je prav lepa. Vstopnine ni, so pa zaželjene donacije, prav tako je se je mogoče sprehoditi okrog cerkvice. Naslednja destinacija pa Mccaigs tower. Nahaja se nad mestom Oban, in ob lepem vremenu lahko vidiš tudi mesto. Mi te sreče nismo imeli, ampak kljub temu je bilo lepo. Naslednja destinacija pa grad Carnassie castle. ruševine katere je mogoče raziskati brez vstopnine. Prav tako se lahko sprehodite na vrh stolpa, kateri še stoji. Inverary castle je pa zares čudovit, in če boste kdaj v bližini se zagotovo ustavite. Grad je tudi vključen v kartici Historic houses, drugače pa je vstopnina za grad in vrtove 16£, samo vrtovi pa 8,50£.

PREVOŽENIH: 276,8 km

PRENOČIŠČE: 55.928450, -4.769992

26.DAN

Danes pa se je dan začel kar s soncem, prav prijetno po toliko dežja. Najprej smo se odpeljali do mesteca Glosgow port, kjer se nahaja tudi Newark castle. Grad smo si ogledali samo od zunaj, saj se grad odpre ob 10. uri, mi pa smo bili tam prezgodaj. Ampak kljub temu je vreden ogleda tudi samo tako. Na poti do naslednje destinacije pa spet dež, ampak to nas ni ustavilo. Prispeli smo do Kilwinning Abbey Tower and Haritage Centre, kjer je zvonik iz leta 1816. Tukaj pa gradov res ne zmanjka, zato je sledil obisk Greenan castle. Do gradu vodi cestica po plaži. Vse super in prav, če se nazaj do avtomobila ne sprehodiš po polju in nepokošeni travi, ravno po dežju. Ja, do avta smo prišli s premočenimi hlačami.

Še en zanimiv grad je Dunure castle, kateri se nahaja ne daleč od parkirišča in je brezplačen za ogled. Zapeljali pa smo se še do Turnberry Lighthouse, do katerega smo se sprehodili kar v dežju. Res, da se nismo dolgo zadržali, ampak je bilo lepo, čeprav mokro. Tukaj lahko ob lepem vremenu vidiš tudi Irsko ,mi žal te sreče nismo imeli. Odpeljali pa smo se še do zadnje današnje lokacije, Dunskey Castle, kjer je končno nehalo liti, in smo si ga lahko ogledali v miru ter uživali v razgledih na klife.

PREVOŽENIH: 253,8 km

PRENOČIŠČE: 54.903579, -4.352649

Greenan castle

27.DAN

Najprej smo se odpravili do Castle point. Tukaj je nekoč stal grad, danes pa je tukaj samo razgledna točka. Vodi pa do sem lepa speljana obalna potka, zato se do nje lahko sprehodi vsak. Čakala pa še nas je zadnja destinacija na Škotskem, grad Caerlaverock, kateri je v prenovi, da bo varen za obisk. Tako pa se je škotska končala, bilo je lepo in upam da se še kdaj vrnem. Naslednja destinacija pa grad Lowther, člani Historic houses imajo vstop brezplačen. V gradu pa se nahaja tudi en manjši muzej. V Lake Districtu smo se še ustavili pri slapu Aira Force, nato pa smo hoteli oditi skozi prelaz Kirkstone, ki pa je bil žal zaprt.

PREVOŽENIH: 262 km

PRENOČIŠČE: 54.584801, -3.18873

Castle point
Caerlaverock castle
škotska
Aira Force waterfall

28.DAN

Dan se je spet začel z ogledom gradu, tokrat National Trust-Wray castle. Ogledali smo si ga samo od zunaj, in je bil vreden ogleda, če seveda pozabimo na drago parkirnino (6£/2 uri).  Tudi danes nas dež ni izpustil. Ker pa je grad v katerega bi spet imeli brezplačen vstop, bil žal zaprt, smo morali naše plane malo spremeniti, zato smo obiskali grad v mestecu Lancaster. Kljub dežju se nismo vdali in smo si ogledali tudi mestece. Vsi verjetno vemo, da je letošnja Evrovizija potekala v Liverpoolu, ki pa je bil tudi naš naslednji cilj. Za celodnevni parking smo odšteli 6£. Mesto je res vredno ogleda.

PREVOŽENIH: 252 km

PRENOČIŠČE: 53.238248, -3.210282

National Trust-Wray castle

29.DAN

Mesto se je še komaj prebujalo, mi pa smo se že sprehajali po mestu Chester. Majhno mesto s posebnimi hiškami, ki dajo en poseben čar. Tudi sama katedrala je fantastična in še brezplačna je. Tako pa nas je pot popeljala tudi v Wales, tukaj smo se najprej odpeljali do gradu Flint, kjer se je po ruševinah mogoče brezplačno sprehoditi. Point of Ayr Lighthouse je bila naslednja destinacija. Sam svetilnik bi moral biti v vodi, ampak zaradi res velike oseke se je bilo do njega mogoče sprehoditi. Za konec dneva pa še sprehod okrog gradu Conwy.

PREVOŽENIH: 165,3 km

PRENOČIŠČE: 53.100690, -4.220521

Point of Ayr Lighthouse
Conwy castle

30.DAN

Sprva je sledilo 45 min lahkotne hoje in že smo bili pri slapu Aber. Slap je res lep in mogočen. Bili smo čisto sami, saj smo bili spet zgodnji. Ko pa smo odhajali nazaj proti avtu, pa se je začelo gnesti ljudi proti slapu. Potem pa pot na otok Anglesey, tukaj smo si ogledali Mydnydd Parys, ki pa je zapuščen rudnik bakra ter drugih mineralov. Danes pa je območje narejeno za sprehajanju turistom in uživanju v prelepih magičnih barvah. Odpeljali pa smo se še do muzeja starodobnikov-Anglesey Transport Museum&Cafe-Tacla Taid, kjer je vstopnina 8,5£ na osebo. Se splača, če vas zanimajo starodobna vozila. Danes pa smo jedli pregrešeno hrano bi temu mi rekli, namreč stalo nas je kar 67£. Na koncu pa smo se še podali do Goleudy twr mawr, kjer se nahaja svetilnik in čudoviti razgledi.

PREVOŽENIH: 180,4 km

PRENOČIŠČE: 53.117437, -4.312046

škotska
Aber falls

31.DAN

Dan smo začeli pri gradu Caernarfon, kjer smo se sprehodili samo okoli ter si prav tako ogledali isto imensko mestece. Potem pa nas je čakalo 20 min vožnje do Dolbadarn castle, kjer pa vstopnine ni. Do samih ruševin je slabih 5 min hoje, kjer vas pričakajo lepi razgledi, no to lahko rečem samo po slikah, saj nas zaradi dežja žal niso pričakali. Končno se je dež malo umiril, zato smo se podali do Trefor sea stack. Prelepi klifi vredni ogleda, da pa ti na poti ni dolgčas vas spremljajo ovčke. Ko smo prispeli do gradu Criccieth se je spet ulilo, ampak mi se spet nismo vdali. Plačali smo vstopnino 6,80£, ampak od gradu nismo imeli veliko, saj je zraven dežja še močno pihalo, zato smo od tam odšli kar hitro. Ostal pa še je čas za ogled mlinčka Furnace falls in slapu Tresaith, kateri pa se nahaja kar na plaži.

PREVOŽENIH: 267,2 km

PRENOČIŠČE: 51.997584, -4.890844

Criccieth castle

32.DAN

Začeli smo z obiskom trdnjave oziroma, kar še je od te ostalo-Fishguard fort. Nadaljevali pa smo pot v nacionalni park Pembrokshire, ki se nahaja na vzhodni obali Walesa. Najprej smo se ustavili pri Strumble head Lighthouse, kjer se načeloma ne bi ustavili, če bi prej prebrali mnenja, da je svetilnik v zasebni lasti, in ni mogoč dostop do njega. V nacionalnem parku pa smo še obiskali Porthgain east, Blue lagoon, St nons cliffs ter Gateholm island.

PREVOŽENIH: 140 km

PRENOČIŠČE: 51.641676, -4.889085

Fishguard fort
Strumble head Lighthouse
Porthgain east
škotska
Blue lagoon
St nons cliffs
Do Gateholm island

33.DAN

Tudi današnji dan smo nadaljevali z ogledom nacionalnega parka. Tokrat pa smo obiskali Green bridge. Tukaj smo bili spet tako zgodnji, da smo bili kar sami. Tukaj smo videli posebne ptiče, kateri so me spominjali na pingvine, smo pa izvedeli da so to ostrokljune ali male njorke. Da pa ne bi opazovali samo njih, so iz morja pokukali tudi tjulni. Potem pa pot naprej do Saint Govan chapel, posebna kapela narejena v skali, je pa se tukaj snemala tudi serija His Dark Materials,zato mi je takoj bila znana. Sledil še je ogled slapu Henrhyh in pa še glavno mesto Walesa, Cardiff.

PREVOŽENIH: 258,4 km

PRENOČIŠČE: 51.641676, -4.889085

škotska
Henrhyh waterfall
Cardiff

34.DAN

Današnji dan ni bil prida obarvan z znamenitostmi. Res je, da smo se spet zbudili kot doslej, zgodaj, ampak grad Berkeley castle se je odprl komaj ob 11. uri. Do njega smo imeli slabo uro vožnje. Ko smo prispeli na samo parkirišče, smo še za vstop morali čakati nadaljnjo eno uro. Nismo pa ga hoteli izpustiti iz ogleda, saj je bil to naš zadnji grad na poti po UK. Za povrh vsega pa je bil v kartici Historic houses. V sam grad smo se podali 2 po 2, saj kužki niso dovoljeni niti na vrtovih gradu. Hoteli smo še obiskati bližnjo trdnjavo, ampak smo si ob izstopu iz avta kar hitro premislili. Veter je nosil pesek, tako da si kar hitro mižal, zato smo se podali naprej do Old Harry rocks. In čeprav je bila ura že 19., smo se še vseeno sprehajali po klifih, za katere bi sam dejal, da so »must see«.

PREVOŽENIH: 319,2 km

PRENOČIŠČE: 50.640658, -2.019537

škotska
Old Harry rocks

35. in 36. DAN

Ta dva dneva smo preživeli v Londonu. Moja dolgoletna želja, da vidim to mesto in njegove glavne znamenitosti, se je uresničila. Če boste obiskali mesto s svojim avtom, vam želim vso srečo. Namreč kaos v prometu je grozen, za slabo miljo, kot nam je govorila navigacija, smo rabili 10 min. Potem pa iskanje parkinga za vozila višja od 2.10 metrov, kar pomeni da garažna hiša odpade. Klavdija je načeloma imela shranjen en parking, ampak, ko smo prispeli do le tega, je bil na polno zaseden. Ampak sreča v nesreči nas je tamkajšnji varnostnik poslal do naslednjega, kjer pa je nam bila sreča naklonjena. Za celo dnevni parking smo odšteli 20£, naslednji dan nas je pa parking prišel 26£ za 12 ur.

Torej v Londonu smo si ogledali: London eye, Buckingham Palace, Big Ben, Tower Bridge, Reka Temsa, Westminster Abbey. V Londonu to seveda ni vse, ampak za kakšen obisk muzeja in drugih stvari bi obisk moral trajati nekoliko dlje, ampak tudi to lahko ostane za naslednji obisk mesta.

PREVOŽENIH: prvi dan-254 km, drugi dan-140 km

PRENOČIŠČE: Danemead wood car park in 50.987129, -0.582133

37.DAN

Današnji dan pa je bil dan pomikanja proti lokaciji, kjer smo prespali prvo noč, ob vstopu v UK. Na poti smo se še sprva ustavili na klifih Seven Sister cliffs. Res prelepi beli klifi. Pot je razmeroma lepo speljana po travi, in se lahko obrneš po svoji želji. Ne daleč od tukaj pa še Beachy head Lighthouse, svetilnik katerega vidiš iz klifov v morju. Kot zadnja destinacija danes pa Dover cliffs. Namreč, ko smo prispeli s trajektom, smo te klife videli v megli, in si res nisem mislil da so klifi tako lepi kot so. Prvi dan me je zeblo, danes za zadnji dan pa me je razveselilo sonce in vročina.

PREVOŽENIH: 233 km

PRENOČIŠČE: 51.200551, 1.115150

Dover cliffs

38.DAN

Tako pa je vsega lepega enkrat konec, čas je da zapustimo Veliko Britanijo in se podamo nazaj v Evropo. Klavdija je nekaj dni pred tem že uredila karte za trajekt, za katere smo odšteli 137 €. Mogoče se sprašujete zakaj pa trajekt in ne Euro tunel, že prvi dan smo se pogovarjali kaj izbrati za nazaj in, ko sem izvedel, da se po tunelu ti ne pelješ sam, ampak si na vlaku, mi ni bilo tako interesantno kot trajekt. In še trajekt je bil cenejši.

Načrt je bil sprva, da še obiščemo malo Francije, ter se še odpeljemo v Pariz, ampak zaradi izgredov, ki so se tam dogajali ravno takrat, je ta načrt padel v vodo. Tudi naša ambasada je imela priporočilo, da se mesto v katerega smo prispeli (Calais) zapusti takoj, zato raje nismo riskirali in smo raje naredili načrt proti Pragi. Ker pa v enem dnevu nebi šlo, oziroma bi bilo prenaporno, nas je k sebi povabila gospa, katero smo do takrat poznali samo prek socialnih omrežij. Gospa je Slovenka, ki pa živi v Belgiji.  Res hvala še enkrat gospe Andreji, da nam je ponudila njeno dvorišče za prespati.

PREVOŽENIH: 338,8 km

PRENOČIŠČE: pri gospe Andreji 🙂

škotska
Še zadnji pogled na Veliko Britanijo

39.DAN

Danes pa pot proti Pragi. Sama pot je trajala nekje 7 ur. Na poti smo se večkrat ustavili ter tudi nekaj pojedli. Današnji dan nebo za raziskovanje mesta, ampak smo se direkt podali v kamp kateri nas je stal 16€ (4 osebe+avto+2 šotora+kuža).

PREVOŽENIH: 829,3 km

PRENOČIŠČE: Public campgrounds Pikovice

40.DAN

Tako danes pa ogled Prage. Midva s Klavdijo sma Prago že obiskala v predbožičnem vzdušju, zato sma vedela kam se podajava.  Parkirali smo ob mestu in se v mesto odpeljali s tramvajem, v mestu pa obiskali vse glavne znamenitosti in raziskovali tamkajšnje ulice. Vroče za znoret, ampak prelep dan je bil za nami. O Pragi v predbožičnem času izveste več na: https://potuj-z-nami.si/praga/.

PREVOŽENIH: 89,7 km

PRENOČIŠČE: Public campgrounds Pikovice

41.DAN

Tako danes pa se naš dopust dokončno končuje. Čakala nas je samo še pot proti domu, in spominjanja tega prelepega road tripa. Domov smo prišli v slabih 7 urah.

PREVOŽENIH: 562,6 km