Posted on

Obisk Škotske brez obiska glavnega mesta ne gre. Sami smo vedeli, da za Edinburg ne bomo imeli veliko časa, sploh pa ne več kot en dan. Vzeli smo si nekje pol dneva in v tem blogu vam povem, kaj vse smo uspeli videti v samo nekaj urah. Za obisk kakšnega muzeja in gradu bi morali ostati vsaj dva dneva, vseeno pa nam ni žal, da se za to nismo odločili. Škotska vseeno skriva veliko lepot, ki smo jih hoteli videti. Moram pa reči, da je Edinburg mesto iz pravljice, in ga je zagotovo vredno obiskati.

edinburg

Kot sem že omenila je Edinburg glavno mesto Škotske. Ima nekje 450000 prebivalcev. Najlepše je mesto odkrivati kar peš, se pa lahko po mestu zapeljete tudi s turističnim avtobusom. Avtobusi ponujajo različne trase, ki so različno dolge in vam ponujajo različne znamenitosti, ki si jih boste med vožnjo ogledali. Mesto ponuja vse, zgodovino, parke, kjer se lahko sprehodite in tudi veliko enih dogodkov. Največ ljudi se v Edinburg poda v avgustu, ko tukaj poteka tudi Edinburški festival.

Edinburg ni samo pravljično mesto, temveč tudi mesto, kjer je veliko stare arhitekture, kar mesto naredi posebno. Letno ga obišče veliko turistov, zato na najbolj znanih lokacijah lahko pričakujete gnečo. Če v mesto pridete dovolj zgodaj, ste lahko marsikje sami in si tako v miru vse pogledate.

KAJ SMO OBISKALI?

Parkirali smo na parkirišču New Street Car Park in za 5 ur odšteli kar 12 funtov. Ja, parkirišča niso bila najbolj poceni, še posebej ne v kakšnih mestih. Ampak pozabimo na to, gremo kar po vrsti kaj smo si pogledali in kje smo se sploh sprehodili.

ROYAL MILE

Najprej smo odšli na eno bolj znanih ulic, Royal Mile. To je dolga ulica, po kateri lahko pridete do gradu. Tukaj je veliko enih restavracij in tudi veliko trgovinic. Ko boste hodili po ulici, pa boste lahko opazili veliko stranskih uličic, ki jih lahko tudi raziskujete in tako odkrijete kaj novega.

ST. GILES CATHEDRAL

Po tej ulici smo kar hitro prišli do St. Giles Cathedral. V samo katedralo se izplača iti pogledat, saj je nekaj posebnega. Katedrala je zgrajena v gotskem slogu in je iz srednjega veka. Vstop v notranjost je brezplačna, je pa tudi od zunaj mogočna in lepa.

VICTORIA STREET

Odšli smo še na eno znano in lepo ulico, Victoria Street. Tukaj se splača biti zgoden, ker je drugače lahko velika gneča. Ulica je znana po pisanih in barvitih hiškah. Nam je bila všeč, bili smo pa sami, saj smo v mestu bili že pred 9. uro.

edinburg

GRAD&WAVERLEY BRIDGE

Po ulici smo potem odšli do gradu, ki je bil še zaprt, ampak nam niti ni bil namen, da ga obiščemo tudi notri. Zato smo odšli po ulici dol, spet do prej omenjene katedrale. Od tam smo odšli preko Waverley Bridge, od koder je lep razgled na mesto.

edinburg

SCOTT MONUMENT in CALTON

Preko mostu smo si ogledali Scott Monument in nato peš odšli do hriba Calton. Z vrha je čudovit razgled na Edinburg. Vse okoli je prelep park in tako hoja v hrib hitreje mine.

Scott monument
edinburg
Calton

PRINCES STREET GARDENS

Nazaj smo odšli kar po isti poti, vse do mostu. Od mostu smo odšli kar naravnost v park Princes Street Gardens. Čudovite rože in park je prelepo urejen. Če greste vse do fontane, boste od tam imeli čudovit razgled na grad. Grad drugače stoji na vrhu hriba, ki je vulkanskega izvora.

Ogled se je tako počasi zaključeval. Preko mostu smo se sprehodili nazaj, se povzpeli po ulici Cockburn street, odšli pa še pogledat psa Bobija. To je prelep kipec, ki ga nismo smeli izpustiti. Odšli smo nazaj do avtomobila in tako se je za nas ogled tudi zaključil.

5 ur ni veliko, ampak ogledali smo si glavne znamenitosti in dobili nek vtis o mestu. Edinburg je res prelep in vreden obiska. Kakšne restavracije vam ne morem priporočati, saj v Edinburgu nismo jedli. Prav tako ne morem priporočati kakšnega prenočišča, saj smo blizu letališča divje kampirali. Najboljši čas za obisk mesta je poleti, ko temperature niso visoke, prav tako pa ne prenizke. Avgusta in septembra se veliko dogaja, veliko festivalov. Za vsak slučaj imejte blizu tudi kakšen dežni plašč, saj nikoli ne veste kdaj bo dež na Škotskem.