Posted on

Mogoče bo to malo drugačen blog, kot ste ga navajeni. Ne bo najbolj pomagal vsakemu kaj naj obišče v Londonu, saj je za nas bil London samo hiter skok v mesto, pogledat glavne znamenitosti. Zakaj? Ker ni bil v prvotnem planu, najbolj je imela željo mama in to se ji je tudi uresničilo. Zato bo ta zapis bolj primeren za tiste, ki tudi ne bi radi na veliko zapravljali v Londonu, tisti, ki se tudi na kratko ustavite in bi radi preživeli en ali dva dni v mestu. Mnogi v mestu ostanejo 4, 5 ali 7 dni in res obiščejo vse kar mesto ponuja. Moramo pa vedeti, da London ni poceni, same vstopnine so gromozanske, prav tako prenočišča in sama hrana. V nadaljevanju bom povedala, kako smo sploh prišli do Londona in kje smo se sprehodili, prav tako kje smo jedli in kje smo spali.

london

KAKO SMO SAMI PLANIRALI LONDON:

Celotno pot po Veliki Britaniji je naredila mama. Na koncu sem dodala nekaj znamenitosti tudi sama v pot. Zato jaz nisem najprej niti vedela, da bo naš postanek tudi London, ker sem vedela, da nam cenovno ne bo šel skozi. Ko sem videla v načrtu tudi London, sem mamo najprej vprašala kje bomo spali. Mama je bila odločna, da bo London ostal na seznamu, saj je rekla, če gre s svojim avtom tako daleč, ga bo obiskala, ker ima največjo željo videti kraljevo palačo v živo. Moram priznati, da je bila tudi moja skrita želja, enkrat obiskati London. Ampak si nisem najprej predstavljala, da bo to izvedljivo letos.

london

Ker se mama le ni pustila drugače prepričati, za kar sem ji danes hvaležna, je bil London velik zalogaj. To je bilo predvsem iskanje prenočišča in samega parkirnega prostora. Apartmaje smo takoj črtali iz seznama, ker so res bili preveč dragi, poleg tega imamo mi s sabo kužka. Ker je bilo že takrat v planu, da bomo po celotni Veliki Britaniji kampirali, je mama rekla, da bo tako tudi v Londonu.

london

NA KONCU SMO SE ODLOČILI ZA DIVJE KAMPIRANJE V OKOLICI LONDONA

Kampov sva našle kar nekaj v bližini mesta oziroma uro vožnjo iz samega centra. Tu pa je nastal kar problem. Večinoma so kampi zahtevali predčasno rezervacijo in to bi morali rezervirati že mesece prej. Mi pa smo imeli težavo, da nismo vedeli točno kdaj bomo prišli v London. Ampak tudi cene so bili malo zasoljene, za eno noč nas bi kamp stal tudi 90€ in več. Mi smo vedeli, da bi se po mestu sprehodili nekje dva dni. Ampak mama je tako dolgo iskala po aplikaciji Park4night, da je našla dva zelo lepa prostora. Bila sta malo več, kot uro vožnje ven iz Londona. Ko sem to videla, sva z mamo takoj shranile in bile obe srečne. Takrat sem se res zavedala, da bo London res prišel na seznam, da ga bom videla.

london

Jaz sem pa se podala v iskanje parkirnega prostora, kar mi je vzelo kar nekaj živcev. Parkirnih hiš je kar nekaj, ampak mi nismo mogli it v njo, ker smo bili preveč visoki. Že tako smo z avtom visoki, ker imamo Citroena Berlingo, potem pa še imamo na strehi strešni kovček. Prav tako so parkirišča v mestu za cel dan kar precej draga. Imela sem veliko srečo, da sem našla prvo parkirišče na tej lokaciji: Britannia parking za 20 funtov (24 ur), drugo parkirišče na tej lokaciji: Victoria Station car park pa nas je stalo 26 funtov (12 ur).

KAJ SMO OBISKALI?

London je bil v planu, ampak potem sva se z mamo skupaj odločile, kaj bomo obiskali, da ne bomo plačevali vstopnin. Obe sva se strinjale, da dama na seznam samo glavne znamenitosti, brez kakršnih koli vstopnin. Dovolj bo nas stala že sama hrana, prav tako parkirnina. Ampak to ni vse kar moraš plačati za London. Če greš s svojim avtom še moraš plačati Low emission zone in tudi dajatev za zastoje, če se vozite po tej coni. O tem si lahko več preberete na: https://tfl.gov.uk/modes/driving/. Tudi to sva obe dobro raziskale, prav tako sem si shranila spletno stran, da sem tisti dan vse pravi čas plačala, kar prek njihove strani.

Ja, London ni poceni, ampak se ga da tudi poceni obiskati, če nisi preveč zahteven. Od obeh pa je bila velika želja videti kraljevo palačo, ker sem tudi jaz velika ljubiteljica in rada spremljam kraljevo družino, kot tudi mama in ati. No, saj Žan pa tudi ne zaostaja za nami in rad kaj sliši od njih in pogleda po televiziji. Pa gremo kar k prvemu dnevu v mestu London.

1.dan

Čeprav smo se vse dni zbudili zelo hitro, smo se tudi ta dan. Ampak navigacija je pokazala, da imamo do našega parkirišča v Londonu kar 4 ure vožnje, na koncu je ta vožnja trajala 5 ur. Saj smo na parkirišče prišli komaj ob 13.05. Smo prevozili že kar nekaj Evropskih prestolnic, ampak kako dolgo se tukaj voziš, mislim, da bi prej človek prišel peš. Od samega parkirišča in do Westminster Bridge smo imeli samo 10 minut hoje. Tukaj se zelo lepo vidi Big Ben, kar je bila prva želja, da ga vidimo v živo. Po televiziji in po fotografijah je vse drugače, je vse videti manjše. Ampak Big Ben je res ogromen ampak tudi fantastičen.

LONDON EYE

Tukaj so se nam vsem prikazali veseli obrazi na licu, saj smo bili srečni, da smo prispeli v London in to kar s svojim vozilom.  Tukaj se tudi zelo lepo vidi Londonsko oko. Vedeli smo, da na oko ne bomo šli, saj je bila vstopnica za eno osebo kar 33 funtov. Mi smo bili zadovoljni, da ga vidimo samo od spodaj, to je bil tudi naš cilj. Vedeli smo tudi, da nam vreme ne bo služilo, saj je bilo oblačno in smo pričakovali dež.

WESTERMINSTER ABBEY

Nato smo se veseli podali čez most do Westminstrske opatije. Tudi tukaj se v notranjost nismo podali. To je ogromna cerkev s dvoranami in kapelami, kjer je pokopanih okrog 3.600 najbolj znanih oseb celotne Velike Britanije. Od leta 1010 je še vedno mesto za kronanje.

BUCKINGHAMSKA PALAČA

Nato smo se kar podali do Buckinghamske palače. Znamenita The Mall ulica je res nekaj posebnega. To kar sem do takrat gledala po televiziji, sem 4.7.2023 tudi videla v živo in še posebej je bila vesela mama, saj je tisti dan praznovala svoj rojstni dan. Tukaj pri palači smo se kar lep čas zadrževali, saj nismo za ta dan imeli nič več v planu.

ST JAMES PARK

Ker pa so postali naši želodčki lačni, smo se podali tudi v iskanje restavracije za primeren denar. Podali smo se čez St James Park, kjer lahko vidite ogromno živali, prav tako pridejo do vas tudi veverice. Če imate zraven otroke, bodo tukaj sigurno uživali. Uh, nas je tukaj tudi ujel Londonski dež, ki pa ni bil prijeten. Dobro, da smo imeli s sabo dežnike. Na koncu pa se je z našimi dežniki zelo slabo končalo. Tu ne pada samo dež, ampak poleg piha veter in so naši dežniki pristali v smeteh. Poiskali smo prijetno zelo poceni restavracijo, ki se imenuje Farmer J St James´s .

london

Tukaj se je tudi naš dan končal, seveda kupili smo si nove dežnike, da nismo bili mokri do avta, nismo pa pozabili na magnete in obeske. Smo še mislili obiskati en muzej, ki naj bi bil zastojn. Ampak smo ugotovili, da si moraš kupiti brezplačno vstopnico prek spleta, ker imajo preveč veliko gužvo. Nismo bili razočarani glede tega, smo videli kar smo hoteli. Sledila še je samo vožnja do našega prenočišča nekje uro in pol iz Londona, ampak nismo spali sami na tej lokaciji, smo imeli dvojne prijazne sosede.

2.dan

Danes je bil cilj najprej si pogledati menjavo straže pred palačo. Že en dan prej smo ugotovili, da bomo morali nekje ob 9. uri biti na parkirišču, če hočemo kaj videti, ker takrat je tukaj veliko ljudi, ki si hočejo to pogledati. Naši mami je uspelo in pravi čas parkirala. Danes smo imeli do palače nekje 20 minut hoje, ampak nam je uspelo priti nekje ob 10. uri pred palačo, kjer smo si izborili lep prostor. Tudi to je neko posebno doživetje, seveda, če imate nekaj takega radi.

Nato smo se podali do podzemne železnice, ki nas je odpeljala do postaje Tower hill. Ker so nam želodčki pokazali, da smo lačni smo se najprej odpravili do restavracije, kjer smo spet našli poceni pice- Pizza Union Aldgate. Tukaj smo se peš podali do naše naslednje destinacije in seveda zelo znane v Londonu, to je Tower bridge – Londonski most. Pogledali smo si ga iz obeh strani reke Temze.  Tudi sprehodili smo se čez sam most, kar je bilo posebno doživetje za celotno družino. Ker smo vedeli, da je to vse kar si želimo videti, se nam ni nikamor mudilo.

Nismo veliko videli, ampak smo videli kar smo hoteli. To je bila želja in ta se nam je uresničila. Vsi veseli in polni lepih vtisov iz Londona, ki nas bodo še dolgo spremljali. Vem, da mnogi preživite v mestu več časa in si pogledate še ostale znamenitosti. Nam ni bilo v interesu in hočem povedati, da si lahko London pogledaš za mali denar. Res, če si s svojim avtom moraš plačati dajatev za mesto in parkirišče. Mogoče si bi lahko za ta denar kupil kakšno vstopnico. Mi smo z malim zadovoljni, ker nikoli niti nismo na veliko razmišljali o Londonu, smo pa ga obiskali lahko rečemo na pobudo mame.