Posted on

Naša dolgo pot ste si zagotovo že prebrali na tej povezavi TUKAJ. Vem, da vsi nimate toliko časa za dopust, kot smo si ga mi vzeli, zato tudi ne morete narediti tako dolge poti, kot je bila naša. Zato sem se odločil, da bom povzel naj destinacije Velike Britanije, ki smo jih obiskali mi. Poskusil sem narediti neko pot, ki je primerna za vsakogar, tudi za tiste, ki bi prileteli z letalom in prav tako za tiste, ki bi se radi z avtom napotili na tole pot. Ne misliti, da ni možno, da se tudi vi odpravite s svojim avtom na tako pot, edino sem vam sestavil malo krajšo pot, v samo pot dal res tiste lokacije, ki so se meni zdele vredne obiska, ki so mi ostale v najlepšem spominu.

naj destinacije velike britanije
Portpatrick

Začel bom kar v mestu Dover, kjer se je tudi naša pot začela, kamor vas pripelje trajekt. Če je vaš cilj samo Škotska, pa se bo vaša pot zagotovo začela komaj v Edinburgu. No pa, da ne nakladam več in se podajmo na pot. Bom pa zraven tudi napisal, kje se znamenitost nahaja ali je to Anglija, Škotska ali Wales.

BELVOIR CASTLE (Anglija)

Res, da je vstopnina 20 funtov, ampak mislim, da se tukaj morate ustaviti. Za člane Historic Houses je vstop brezplačen (več o tej kartici pa TUKAJ). Grad je že zunaj fantastičen, nekaj posebnega. Grad skriva bogato 1000 letno britansko zgodovino. Tako notranjost, kot sam vrt vas očarata. Tudi za nas je bil to prvi grad, ki smo ga obiskali na naši poti. V notranjosti gradu se skrivajo originalni predmeti. Pod gradom imate tudi parkirišče, nato pa imate do gradu 5 minut prijetne hoje. Lahko tudi vstopnice rezervirate prek spletne strani, kar pomeni, da ne boste čakali v vrsti. Grad se odpre komaj ob 11. uri in je odprt vse do 16. ure.

TYNEMOUTH PRIORY AND CASTLE (Anglija)

Vstopnina za ta grad oziroma ruševine je 7,50 funta. Res, da so to ruševine gradu, ampak je veliko ostalo od samega gradu. Imate se kar za sprehoditi in za pogledati. Leži ob obali, kjer vas pričakajo tudi lepi razgledi na Severno morje. Tudi psi so dobrodošli in se lahko z vami povsod sprehajajo. Sam grad vam ponuja 2000 letno zgodovino. Grad se odpre ob 10. uri in je odprt do 17. ure.

EDINBURG

O samem mestu ne bom nič pisal, saj pride poseben blog.

Če prihajate z avtomobilom iz mesta Dover, je do Edinburga 9 ur vožnje in nekje 486 milj – 782 km. Seveda to ne morete v enem dnevu prevoziti, saj vam gradovi lahko vzamejo kar nekaj časa. Za tiste, ki pa boste prileteli z letalom, pa se bo sigurno tukaj začela vaša pot po Škotski.

THE KELPIES (Škotska)

Tukaj ni vstopnine, edino parkirišče se plača. Tu gre za dve skulpturi konj, ki sta največja na svetu. 30 metrov visoka spomenika ponoči tudi spreminjata barvo. Zraven najdete tudi trgovino s spominki ter okrepčevalnico. Mislim, da je to ena znamenitost, ki je nekaj posebnega, ki ti vzame dih na začetku potovanja po Škotski.

GLAMIS CASTLE (Škotska)

Vstopnina za grad je 16 funtov, odprt pa je od 10. do 17 ure. Grad je dom pokojne kraljice Elizabete in njene matere. Kot zunanjost (kjer imate lepe vrtove), tako tudi notranjost sta čudovita. Poteka voden ogled gradu, kjer boste izvedeli ogromno o gradu. Pravijo, da v tem gradu straši, ni prijetno to slišati, ampak mi nismo srečali nobenega duha. Je pa še vedno grad v zasebni lasti, še vedno lastnica gradu živi tukaj.

DUNNOTTAR CASTLE (Škotska)

Ja še en grad, saj po gradovih je Škotska znana. Vstopnina je 9,50 funtov, odprt pa je od 9. do 17 ure. Je en od najlepših gradov na naši poti oziroma Škotski. Grad se nahaja na pečini, na 160 metrski skali nad Severnim morjem, zato so tukaj razgledi na klife fantastični. Do gradu je lahko za starejše mogoče majhen problem. Ampak lepo počasi boste vsi prišli do njega. Tukaj so nekoč živeli grofje, ki so bili iz najvplivnejših družin na Škotskem. Ta grad je raj za fotografe, prav tako za ljubitelje zgodovine in je ena najbolj obiskanih destinacij na Škotskem.

HACKLEY BAY (Škotska)

Do te prelepe plaže pa se boste morali malo sprehoditi. Čeprav piha veter, ki je znan za Škotsko, se bo splačalo sprehoditi eno uro. Pri naravnem rezervatu, kjer imate brezplačno parkiranje, parkirate svoj avtomobil. Plaža je res fantastična, mogoče boste imeli pogum za kopanje, ampak malo verjetno. Sam sprehod z razgledi in nato cilj vas bosta navdušila. Pot je lepo shojena, tako, da nimate kam skreniti iz poti.

SLAINS CASTLE (Škotska)

Tukaj ni vstopnine, prav tako je parkirišče brezplačno. Če spite na divje, lahko tukaj tudi na parkirišču prespite brez težav. Od parkirišča do gradu oziroma spet ruševin, se morate sprehoditi po  cesti. Ampak tukaj se spet čas ustavi. Grad je neverjeten, čeprav so samo ruševine. Imate kaj za raziskovati, prav tako vas očarajo sami razgledi. Ampak pazite, da ne hodite blizu pečine, ker lahko hitro padete v globino.

BOW FIDDLE ROCK (Škotska)

Tu bi lahko sedel ure in ure in gledal te razglede. Čudovite skale v morju, ki imajo res poseben razgled. Lahko se podate do morske gladine, lahko opazujete iz pečine. Naj se vam tukaj nikamor ne mudi, vzemite si čas za ogled in fotografiranje.

DUNROBIN CASTLE & GARDENS (Škotska)

Vstopnina za ta grad je 13,50 funtov, odprt pa je od 10.30 ure do 16. ure. Je najsevernejši grad v Škotskem višavju. Sam vrt je nekaj posebnega, prav tako grad.  Ima 189 sob in je prav tako najstarejši in neprekinjeno naseljeni grad v Britaniji. Lahko rečem, da je to pravljični grad, zato ga ne smete izpustiti, ko se tukaj potepate.

WHALIGOE STEPS (Škotska)

Že ime vam pove, da se gre za stopnice. Res je, da se spustite morate prehodit 330 stopnic, kar ni malo. Že med potjo, ko se boste spuščali v zaliv, vas bodo obdajali prelepi razgledi ter vidite lahko kar nekaj ptic. Mogoče bo sam vzpon malo težava pri nekaterih, ampak to je vse dobro za nabiranje kondicije. Ker to je destinacija, ki vas očara in vas pusti odprtih ust. Rečejo, da so najboljše stvari v življenju zastonj in to je prav ta kraj.

CASTLE SINCLAIR GIRNIGOE (Škotska)

Od vseh ruševin, ki smo jih obiskali, mi je ta grad najbolj očaral. Tukaj ni vstopnine, kar je en velik plus. Od parkirišča naredite kratek sprehod in že ste pri njem. Razgledi so neverjetni, vidite ogromno raznih ptic na pečinah. Počutiš se, kot da si v znotraj časovnega stroja. Čeprav je ostalo od gradu nekje 1/3, je vreden ogleda, ker še vedno lahko vidite njegovo strukturo.

naj destinacije velike britanije

DUNCANSBY HEAD STACKS (Škotska)

No, pa ste prispeli na severni del Škotske. Res pa je, da je tabla za to samo nekaj minut vožnje vstran (v vasici John o Groats), kjer se vsi fotografirajo in so veseli, da so do sem prispeli. Tukaj se sprehodite po pašnikih do razgledov, ki vas očarajo. Ne se ustrašit megle, ker se je mi nismo, mi smo se vseeno podali po poteh, čeprav nismo imeli razgledov.

In prišli smo na sever

Od Edinburga pa do sem vas avto pripelje v 10 urah, to je nekje 430 milj – 692km. Zato morate vedeti, da vam vzame več časa, saj za vsako destinacijo, ki sem jo naštel, potrebujete nekaj časa. Od vsakega je odvisno kako dolgo se kje ustavi, kako ga kaj zanima. Tukaj naprej bom še dodal nekaj top destinacij, ki so res vredne ogleda. Če imate še čas se peljite dalje in obiščite te kraje, ker vas bodo navdušili. Če pa vam je zmanjkalo dni, pa boste morali nazaj.

PEEDIE SANDS (Škotska)

Plaža, ki ti vzame dih. Čez hrib se nahaja ta prelepa plaža, kjer pomislite, da ste prispeli na Maldive. Zato ne pozabite vzeti s sabo kopalke, ker vas bo sigurno zaneslo v morje. Ni topla voda, ampak vročina lahko naredi svoje. Če boste imeli srečo, boste videli tukaj tudi slap, ko smo mi tu bili je bil zelo slab, ker je bila suša.

naj destinacije velike britanije

STRATHY POINT LIGHTHOUSE (Škotska)

Spet malo lahkotne hoje po cesti od samega parkirišča. Nekje v 20 minutah pridete do svetilnika ter do klifov oziroma prelepih pečin. Modrina morja ter razgledi vas navdušijo. Sam svetilnik pa da tisto piko na i.

BALNAKEI BEACH (Škotska)

Tukaj,, na severu se skrivajo tiste najlepše plaže, ki so res fantastične in vredne obiska. Če ste junak in se boste kopali ali se samo sprehodili po njej, se tukaj splača ustaviti. Midva s Klavdijo sva se kopala, ker smo imeli res srečo z vremenom. Sprehodite se lahko kar daleč po plaži, saj dalje greš, bolj je fantastično. Najboljše, da se prepričate sami in se podate do sem.

ACHMELVICH BEACH (Škotska)

Če je bilo prej več gradov, je tukaj več plaž. Spet ena prelepa, kjer te morje vabi. Zberite pogum in se podajte v mrzlo morje, ki ima nekje 13 stopinj. Če pa boste naredili samo en krasen sprehod, vam tudi ne bo žal časa, ki ga boste tukaj porabili.

STEALL WATERFALL (Škotska)

Parkirajte na zgornjem parkirišču in se potem po poti podajte do prekrasnega slapu. Do tja je nekje 30 minut lahkotne hoje. Preden boste lahko prišli do slapu, boste morali tudi prečit potok. Izberete lahko lažjo pot in si sezujete čevlje, ali pa junaki, kot midva z mamo, greste po jeklenici, kjer pa je res malo zahtevno, je pa adrenalinsko.

Tukaj pa se Škotska tudi konča. Od Geo of Sclaifes-Duncansby Stack in do slapu je 12 ur vožnje. Ampak spet je več, saj vam lokacije spet nekaj vzamejo zraven. To je 445 milj – 716km. Lahko nadaljujete pot, kot smo jo mi in tako obiskali tudi del Walesa, lahko pa se od tukaj podate proti Edinburgu, če ste prišli z letalom. Mislim, če boste naredili tak krog od Edinburga, boste videli ogromno, prav tako doživeli. Ampak, kot sem rekel na začetku, da bom opisal pot, če je kdo tukaj s svojim avtomobilom.

POINT OF AYR LIGHTHOUSE (Wales)

Spet en svetilnik do katerega se lahko sprehodite ob plimi. Takrat je res nekaj navdihujočega. Mi smo imeli srečo, da je bila velika plima, da je bilo morje zelo daleč. Videti je, da svetilnik stoji na sredi plaže. Lahko rečem, da je skriti dragulj, ki je vreden ogleda oziroma obiska.

ABEREIDDY BEACH – BLUE LAGOON (Wales)

Sama plaža ni tista, ki vas navduši. Podajte se po potki navzgor, kjer pridete v nekaj minutah do razgledov in do te modre lagune. Mi smo občudovali razglede samo od zgoraj, ker nismo čutili potrebe, da bi se šli kopat. Pogumni so na veliko skakali v vodo, zunaj pa je prijetno pihal mrzel veter. Tukaj vas pot vodi še naprej, če imate čas, še do lepših razgledov.

Preberite pa tudi: https://potuj-z-nami.si/nacionalni-park-pembrokeshire/

ST NON S CLIFFS (Wales)

Lepa slikovita pokrajina, s prelepimi razgledi na klife ter nešteto ptic. Pot vas pelje nad obalo, vedno za vsakim ovinkom vas čakajo nove lepote ter fantastični razgledi. Po poti se lahko sprehodite 2 uri, lahko se prej obrnete. Vse je odvisno od vas kako daleč se boste podali. Tega res ne smete zamuditi, saj Wales vas tudi lahko navduši in očara.

OLD HARRY ROCKS (Anglija)

Nimam besed, če smo do sem gledali sive klife, so nas tukaj navdušili beli klifi. Bele stene dajo nek poseben pečat temu kraju, tem lepotam. Od parkirišča do sem vas vodi prijetna, 10 minutna pot.

SEVEN SISTER CLIFF (Anglija)

Zelo znani beli klifi v Angliji, na južnem delu Britanije. Tukaj se lahko spet sprehajate ure in ure nad samo obalo, ter opazujete klife, ki so nekaj posebnega. Ta bela barva je nekaj posebnega ter sami razgledi iz same pečine.

THE WHITE CLIFFS OF DOVER (Anglija)

Še eni beli klifi na koncu vašega potovanja po Veliki Britaniji, seveda, če ste tukaj s svojim avtom. Te klife si lahko pogledate na začetku poti ali pa jih izberete za na konec. Še posebej je prelep razgled na pristanišče, kjer lahko spremljaš trajekte, ki vozijo proti Evropi in še dalje. Tudi tukaj je odvisno od vas samih, kako daleč se boste podali, koliko imate časa za sprehod.

Od Steall waterfall in do pristanišča je 980 milj -1577km, kar lahko prevozite v 23 urah. Slišati je ogromno, seveda se vse skupaj poveča, ampak se splača. Mislim, da sem naredil lep načrt poti, ki je primeren za vsakogar. Celotno pot lahko naredite v treh tednih, lahko še sami dodate kakšno destinacijo. Vse znamenitosti, ki se še med potjo skrivajo, najdete na daljšem blogu. Samo povezavo najdete zgoraj, na začetku tega bloga.

naj destinacije velike britanije

To so res naj destinacije Velike Britanije, ki jih ne smete izpustiti. Vse najde Google zemljevid, mi smo samo lokacijo označili in nas je pripeljala do cilja, do parkirišča. Tudi samih poti ne boste iskali, niso označene, kot ste to mogoče navajeni pri nam. ampak vedno boste našli pot kam se podati. Upam, da vam pride prav, da boste začeli razmišljati tudi o Škotski. Mislim, da je najboljši čas mesec junij ali julij. Takrat je lahko tudi zelo toplo vreme, lahko pa vas tudi zebe.  Mogoče pa se mi boste naslednjo leto zahvalili za načrtovano pot pa, če bo to pot z vašim avtomobilom ali z letalom. Želim vam lepo in prijetno pot in pošljite mi kakšno lepo fotografijo.